Ο εφιάλτης της λειψυδρίας στην Άνδρο! Τι λένε οι επιστήμονες.

Πριν ακόμα φτάσει το καλοκαίρι, η Άνδρος αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της λειψυδρίας! Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, ότι φέτος η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Είναι μια πολύ κακή χρονιά», είπε στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Νόκας, διευθυντής Υδάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Στις Κυκλάδες έπεσαν τον χειμώνα 200 χιλιοστά βροχής (στα μικρά νησιά μόλις 150 χιλιοστά), όταν κατά μέσον όρο πέφτουν τα διπλάσια.

Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες. Από τη μια πλευρά, τα υπόγεια νερά δεν αναπληρώθηκαν καθόλου φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον στις Κυκλάδες θα στερέψουν τα περισσότερα πηγάδια, ενώ η θάλασσα θα εισχωρήσει ακόμα περισσότερο στους υπόγειους υδροφορείς και θα “αχρηστεύσει” γεωτρήσεις.

Ήδη, οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από τα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική, αφού τα φράγματα είναι άδεια».

Όμως και η ύδρευση στα νησιά θα έχει φέτος πρόβλημα, συνεχίζει ο ίδιος:

«Όσα νησιά προχώρησαν σε αφαλατώσεις δεν αντιμετωπίζουν θέμα. Όσα όμως υδρεύονται με γεωτρήσεις θα έχουν.

Για παράδειγμα, η Νάξος και η Άνδρος θα αντιμετωπίσουν φέτος έντονο πρόβλημα επάρκειας νερού, το οποίο χρειάζεται νέα έργα για να αντιμετωπιστεί.

Η λύση αναζητείται για ακόμη μία φορά «πυροσβεστικά», σε νέες γεωτρήσεις, ωστόσο η πραγματοποίηση νέων έργων και σε ορισμένες περιπτώσεις η στροφή προς την αφαλάτωση δείχνουν πλέον μονόδρομος».

Όμως η ανισοκατανομή του προβλήματος της λειψυδρίας στην Ελλάδα αυτή την χρονιά είναι εντυπωσιακή.

«Γενικά φέτος είχαμε μια καλή υδρολογική χρονιά. Στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα είχαμε πλούσιες βροχοπτώσεις», λέει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Όμως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα νότια Δωδεκάνησα υπήρξε μια σαφής μείωση των βροχοπτώσεων, της τάξεως του 20%-30%. Φέτος, στις περιοχές αυτές ο χειμώνας ήταν ήπιος με νοτιάδες, λίγες βροχοπτώσεις και ακόμα λιγότερα χιόνια».

Από τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως η Άνδρος «πληρώνει τα λάθη της» αφού θεωρείται το πιο «ευλογημένο» κυκλαδονησι με πλήρη επάρκεια υπόγειων υδάτων και πολλές πηγές. Όμως, χωρίς μελέτη και σωστή διαχείριση του υδάτινου πλούτου έφτασε τώρα να ζει τον εφιάλτη της λειψυδρίας αφού επί χρόνια τα αποθέματα του νερού της κατέληγαν στη θάλασσα, χωρίς να γίνει κανένα έργο για την συγκράτηση και αποταμίευση τους τους.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΙΑ ΜΑΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΥΔΑΤΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΙΝΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Η ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΛΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.
ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ, 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ? ?