Άνδρος: ταξιδεύοντας στις ήσυχες μέρες του χειμώνα...

Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΑΚΩΝΕΣ - ΠΕΝΤΕ ΣΤΙΓΜΕΣ

 Οι περισσότεροι αγαπούν το καλοκαίρι και μόνο αυτό στον τόπο μας. Ξεχνούν ή παραμερίζουν τον χειμώνα. Κι όμως ο χειμώνας είναι αυτός που κινεί τη ζωή και την ψυχή σε άλλες διαστάσεις και δημιουργεί την αναγκαία απόσταση προετοιμάζοντας τις μεγάλες εναλλαγές του καλοκαιριού. Η άνδρος λοιπόν δεν είναι μόνο απέραντα καλοκαίρια, αλλά με το υπέροχο ορεινό τοπιό της δημιουργεί υπέροχες στιγμές τον χειμώνα. Σε μερικές από αυτές θα ταξιδέψουμε σήμερα με τις φωτογραφίες που έβγαλε ο συνεργάτης μας Χαρίδημος σε μια από τις χειμερινές εξορμήσεις του στους πανέμορφους - ιδίως τον χειμώνα - Γερακώνες, που δεσπόζουν πάνω από την κοιλάδα των Λειβαδίων και της Χώρας. Εδώ η κοιλάδα και η Χώρα με συννεφιά.

Ο χειμώνας δημιουργεί ανάμεσα στις μεγάλες σιωπές και στα σκοτεινά χρώματα μια ιδιότυπη εσωτερικότητα. Η οποία ωθεί στην ατομικότητα. Στοιχεία που συμπληρώνουν το πολύβουο καλοκαίρι με τα φωτεινά χρώματα του που οδηγούν στην εξωστρέφεια. Και δίνουν χωρο στην συλλογική ζωή και χαρά. Μια ακόμα χειμωνιάτικη στιγμή, από άλλη γωνία, της κοιλάδας της Χώρας.

Η Χώρα ταξιδεύει. Από το 1205 που την έστησε εκεί στην άκρη του πέτρινου ακρωτηρίου της Άνδρου ο πρώτος Βενετός διοικητής της Άνδρου Μαρίνος Δάνδολος η Χώρα της Άνδρου μοιάζει να ταξιδεύει με όλους τους καιρούς στο κεντρικό Αιγαίο.

 Και το χειμερινό ταξίδι της Άνδρου συνεχίζει μέσα στην "αγία βροχή" που ποτίζει και αναζοωγονεί τα πάντα...

 Πριν περάσει ξαφνικά το ταξίδι από την βροχή στην ομίχλη που δημιουργεί ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό και συνάμα άγριο σκηνικό. Από αυτά που μόνο ο χειμώνας συνήθως δημιουργεί ανάμεσα στα ψηλά βουνά και στις βαθειές κοιλάδες της Άνδρου.

 Η ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΑΚΩΝΕΣ - ΕΠΤΑ ΣΤΙΓΜΕΣ

Καρφωμένη αιώνες λίγο πιο κάτω από τα 750 μέτρα της κορυφής των Γερακώνων η Πανάχραντος λόγω θέσης είναι το πιο θεαματικό μοναστήρι του νησιού. Σα να κουρνιάζει στον απότομο βράχο πριν η ψυχή ξεφύγει ταξιδεύοντας μακριά ανάμεσα στο σιωπηλό, γεμάτο σκούρα χειμωνιάτικα χρώματα, τοπίο.

Όλα είναι σαν ένα στιγμιότυπο, που περικλείει κάτι από την αιωνιότητα του βουνού και του μοναστηριού.

 Μια στιγμή στην αιωνιότητα καθώς το μοναστήρι ορθώνει τους πέτρινούς τοίχους του στον καιρό.

 Ανηφορίζοντας ο δρόμος πάνω από το μοναστήρι αποκαλύπτεται ένα πέτρινο ξωκλήσι, ανακαινισμένο, που χάνεται μέσα στο τοπίο των βράχων της κορυφής των Γερακώνων. Μόνο το λευκό περίγραμμα της στέγης και το καμπαναριό μαρτυρούν τη θέση του και το σχήμα του. 

 Μια στιγμή στην αιωνιότητα καθώς η ομίχλη καταπίνει την κορυφή του βουνού ξεπροβάλωντας ακόμα πιο έντονα το πέτρινο εσωτερικό της Μονής με το καμπαναριό.

Ο πέτρινος τρούλος του καθολικού της Μονής. Το αχνό από την ομίχλη φόντο του βουνού με τον τρούλο μπροστά είναι κάτι σαν ένα ταξίδι στην αιωνιότητα του βουνού.

 Ένα ταξίδι που ξαφνικά ξεφεύγει ακόμα περισσότερο στην αιωνιότητα καθώς όλα χάνονται γύρω του και ο πέτρινος τρούλος απομένει μόνος να υπερίπταται μέσα στα σύννεφα. Κάτι σαν συμβολισμός στην αιωνιότητα της Άνδρου που σπάνια αντιλαμβανόμαστε πνιγμένοι στα τρέχοντα και στα καθημερινά.

 ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΑΚΩΝΕΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

  Στο πέρασμα του μονοπατιού σε έναν από τους πιο άγριους και θεαματικούς βράχους των Γερακώνων συναντάς το μαύρο αγριοκάτσικο να στέκεται αδιάφορο, κόντρα στον καιρό...

 Το μονοπάτι συνεχίζει κι ανηφορίζει σε μια από τις άγριες κορφές των Γερακώνων.

 Εδώ το μονοπάτι Νο 7 περνά ανάμεσα από την κορυφή του βουνού.

 

 Και συνεχίζει, ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας, με φόντο την μισοχαμένη στην ομίχλη και στα χειμωνιάτικα χρώματα Άνδρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Χαρίδημος με τις φωτογραφίες του και το Εν Άνδρω με τις αφηγήσεις του σας ταξιδεύουν στις ήσυχες μέρες του χειμώνα στην Άνδρο. Διαδρομές θεαματικές, απροσδόκητες, ονειρικές, μοναχικές, ιδιαίτερες. Από την Άνδρο της καλοκαιρινής εξωστρέφειας στην Άνδρο της χειμερινής εσωστρέφειας. Από την πολύβουη Άνδρο του φωτός μέχρι την ήσυχη Άνδρο στο ημίφως. Για όλους εσάς που δεν περάσατε ποτέ χειμώνα στην Άνδρο...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet