Μαγική Πρωτομαγιά στη Γερόλιμνη της Άνδρου

Μια από τις τρεις διαδοχικές λιμνούλες. Η Γερόλιμνη Άνδρου. Με τον μικρό υπέροχο καταρράκτη της. 

Η τακτική αναγνώστρια μας Δέσποινα Πολίτου έκανε μια από τις πιο όμορφες, αλλά και δύσκολες πεζοπορικές διαδρομές της Άνδρου. Κατέβηκε με την παρέα της, τον Νίκο και την  Τασούλα,  το μονοπάτι 6 της κοιλάδας του ποταμού Άχλα. Από την Βουρκωτή μέχρι την Γερόλιμνη. Μια υπέροχη φυσική λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του Άχλα, καθώς κατεβαίνουν μέσα από μια μαγική, αλλά και δύσβατη ρεματιά μέχρι την πανέμορφη ομώνυμη.

Το μονοπάτι 6 ξεκινά από την Βουρκωτή.

Το μονοπάτι ξεκινά μέσα από το χωριό της Βουρκωτής, στριφογυρίζει όλη την απόκρημνη πλαγιά και καταλήγει στην Γερόλιμνη μετά από μια και πλέον ώρα πεζοπορία. Αν συνεχίσει κανείς θα φτάσει μέχρι την παραλία.

Κακοτράχαλο και δύσβατο. Όμως σε εντυπωσιακό περιβάλλον. 

Το ζήτημα είναι πως γυρίζειςπίσω από εκεί. Είτε θα σε περιμένει αυτοκίνητο είτε θα σε περιμένει καραβάκι. Και τα δύο δύσκολα. Είτε γυρνάς πίσω όλη την ανηφόρα από την παεαλία μέχρι την Βουρκωτή. Κάτι πολύ δύσκολο. Μια άλλη λύση είναι να γυρίσει κανείς από την Γερόλιμνη πίσω στην Βουρκωτή. Δύσκολο κι αυτό. Αλλά είναι μια ενδιάμεση λύση που μπορεί να γίνει.

Η Γερόλιμνη με τον καταρράκτη της αποζημιώνει για όλες τις δυσκολίες.

Η κατάβαση θέλει προσοχή. Η ανάβαση θέλει κουράγιο. Αλλά η διαδρομή και ιδίως η Γερόλιμνη αποζημιώνουν τον στρατοκόπο. Η Δέσποινα με την παρέα της, όπως μας πληροφόρησαν κατέβηκαν άνετα. Κι ανέβηκαν δύσκολα. Όχι τόσο η παρέα της που είναι εδώ και χρόνια περιπατητές όλων των μονοπατιών της Άνδρου. Όσο αυτή που ξεκίνησε κάπως απότομα τις διαδρομές της.

Και από την πάνω λιμνούλα οι τρεις μικροί καταρράκτες οδηγούν στην αμέσως επόμενη. Δεν είστε στην Ήπειρό, στην Πίνδο, στο Πήλιο. Είστε στις Κυκλάδες και στην Άνδρο. 

Σήμερα απομεσήμερο Πρωτομαγιάς έστειλε φωτογραφίες και μερικές λεπτομέρειες από την διαδρομή και την Γερόλιμνη θέλοντας με τον τρόπο της να συνεισφέρει στο site, αλλά και στην μέρα.

Και μιας και η εργατική πρωτομαγιά έχει γίνει πλέον «καθεστωτική εορτή» και γιορτάζεται με κρατικές τιμές από σύσσωμη την αριστερή κυβέρνηση και με κοινωνικές συγκεντρώσεις από τα διαιρεμένα συνδικάτα των κομμάτων σκεφτήκαμε ως μια κίνηση διαφοροποίησης και ενότητας να δημοσιεύσουμε μια διαδρομή στη μαγεία της φύσης της Άνδρου. Και να σας ευχηθούμε καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»