Η υποθαλάσσια χωματερή της Άνδρου στο Reuters!!!

 

Του Γιώργου Λιάλιου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & REUTERS

 

Η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath συνέλεξε σε μία ημέρα 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο...

Ήταν Φεβρουάριος του 2011. Έπειτα από μια νεροποντή, ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας, στην κεντρική Άνδρο, «κατέβασε» απότομα νερό, με αποτέλεσμα η μισή χωματερή του νησιού να καταρρεύσει και τα σκουπίδια να οδηγηθούν στη θάλασσα. Το Λιμενικό προσπάθησε με ένα πλέγμα να συγκρατήσει τα σκουπίδια που επέπλεαν (και όπως αποδείχθηκε τους επόμενους μήνες, έφθασαν μέχρι τα Δωδεκάνησα), η καταστροφή όμως δεν είχε προηγούμενο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath επισκέφθηκε το νησί και καταδύθηκε στο σημείο για να διαπιστώσει ποια ήταν η κατάσταση. «Μείναμε άναυδοι», λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Σαρελάκος. «Παντού λόφοι από σκουπίδια, οι σακούλες να βγαίνουν σαν κοράλλια μέσα από τις πέτρες. Πολλοί από τους δύτες της ομάδας απογοητεύθηκαν, δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε. Με κάθε σακούλα που τραβούσαμε, ξεθάβαμε κι άλλα σκουπίδια. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας έχουμε βουτήξει και σε άλλες χώρες, αλλά τέτοια απερίγραπτη κατάσταση δεν έχουμε αντικρίσει ούτε σε χώρες της Ασίας».

Οι δύτες συνέλεξαν εκείνη την ημέρα από τον βυθό 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Αποφάσισαν δε να επιστρέψουν στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση. «Επειδή κατέρρευσε η πλαγιά, μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών πρέπει να παραμένουν θαμμένα στο σημείο. Νομίζω ότι μόνο με πλωτό γερανό μπορεί να καθαριστεί η περιοχή», εκτιμά ο κ. Σαρελάκος. «Τα υπόλοιπα σκουπίδια πρέπει να παρασύρθηκαν από τα ρεύματα. Είναι μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε».

Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είχαμε την εντύπωση ότι ο βυθός είχε καθαριστεί μετά την κατάρρευση», υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης (ο οποίος ανέλαβε το 2014). «Ήρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ασχολείται με καθαρισμούς ναυαγίων και θα μας κάνουν μια αποτύπωση της κατάστασης και μια εκτίμηση του κόστους, ώστε ο νέος δήμαρχος να αποφασίσει τι θα κάνει».

Η Άνδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, παραμένει χωρίς ΧΥΤΑ, καθώς, από το 2011, που κατέρρευσε η παράνομη χωματερή, τα σκουπίδια απλώς δεματοποιούνται και παραμένουν στον ίδιο χώρο. Μέσα από πολλές αντιδράσεις, ο δήμος κατάφερε τελικά να χωροθετήσει τον πρώτο ΧΥΤΥ του νησιού (εκκρεμεί και μια προσφυγή στο ΣτΕ από κατοίκους της περιοχής όπου χωροθετήθηκε) και, όπως εξηγεί ο κ. Σουσούδης, η οριστική μελέτη βρίσκεται πλέον υπό έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Το νωρίτερο, όμως, που θα δημοπρατηθεί το έργο, είναι στις αρχές του 2020. Εν τω μεταξύ, τα δεματοποιημένα σκουπίδια έπιασαν πριν από λίγες ημέρες φωτιά, για δεύτερη φορά φέτος, με τον κ. Σουσούδη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για εμπρησμό. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Τρεις αναγνώστες (από Γαύριο, Μπατσί και Χώρα) έστειλαν ταυτόχρονα το δημοσίευμα (οι δύο του Γιώργου Λιάλιου της Καθημερινής και ένας αναπαραγωγή του στο Έθνος) που αναφέρεται στην Άνδρο και στο στο τι βρήκαν οι δύτες (τι κινηματογράφησαν και φωτογράφησαν) στο βυθό του αρχαίου λιμανιού του Στρόφιλα. Φωτογραφίες και βίντεο ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσω του πρακτορείου Reuters. Προβληματιστήκαμε. Το δημοσιεύουμε προς γνώση όλων όσων θεωρούν λύση την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στη Σταυροπέδα...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Άμα είχατε πέτσα επάνω σας θα... (διαγράφεται ένας χαρακτηρισμός - Εν Άνδρω)... μέσα στο δημαρχείο τον (διαγραφεται κι άλλος χαρακτηρισμός - Εν Άνδρω)... τον δήμαρχο σας κ τους υπαλλήλους του μαζί.Καθε καδος σκουπιδιών κ μια χωματερή μαζί με αδρανή υλικά.Απο Γαύριο έως Χώρα κ μέσα στα ορεινά χωριά (Απροβατου κλπ).Το πιο βρώμικο νησί της Ελλάδας με διαφορά.Καλα αυτοί οι εφοπλιστές που περνάνε κ τα βλέπουν δεν κάνουν τίποτε?Αλλά ίδιοι (διαγράφεται κι άλλος χαρακτηρισμός - Εν Άνδρω)... είναι κ αυτοί.Με την δημοσιότητα που πήρε το θέμα λόγω Ντι Κάπριο,του χρόνου θα τα φάτε μόνοι σας τα σκουπίδια .

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Comment est-ce possible en 2019 de ne pas trier les déchets & d'enfuir cela dans le sol !!! C'est à vomir. Et la Grèce fait partie de l'Europe ...

This comment was minimized by the moderator on the site

εχουν ονοματεπωνυμο οι υπευθυνοι
ολοι οι δημαρχοι εδω και 30 χρονια και πρεπει να λογοδοτησουν απεναντι στον ανδριωτικο λαο και στους νομους.
ας μη ξεχναμε ποιος εβαλε εκει τον σουκο και μετα τον δεματοποιητη
αλλα κοιμηθητε ησυχοι ανδριωτες απο τις 28 αυγουστου που με ενα υπερθεαμα στο θεατρο της χωρας { μετα θα ακολουθησει συναυλια} θα ορκιστουν οι νεοι αιρετοι και ως δια μαγειας θα λυθουν ολα τα προβληματα της σταυροπεδας δημιουργωντας νεα χωματερη στη πλουσκα και καταστρεφοντας και αλλο κοματι της ανδρου.

ΣΤΙΣ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΟΥ ΧΛΑΠΑΤΣΑ.
ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ : Ορκωμοσία νέας Δημοτικής Αρχής ΚΑΙ “ΕΡΩΤΑΣ… κάτω απ΄το φεγγάρι”

Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε
στην τελετή Ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Άνδρου Δημητρίου Λοτσάρη,
των Μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και
των Προέδρων και Συμβουλίων των Κοινοτήτων,
η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30
στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου.

Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

Θα ακολουθήσει Συναυλία με την Φωτεινή Δάρρα

“ΕΡΩΤΑΣ… κάτω απ΄το φεγγάρι”
Είσοδος Ελεύθερη
https://www.androsfilm.gr/2019/08/03/orkomosia-neas-dimotikis-arhis/?fbclid=IwAR2Z-XXGSNsQCoNvZQ76k_-UCYJB-Z48FDmaaqjTXyMJBZWcwm0QNjaSpQ0

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα την φάνε την Πλούσκα από τον δικό τους και θα είναι μέρα μεσημέρι..................

This comment was minimized by the moderator on the site

Και μια νέα χωματερή στη πλούσκα οσωνουπο από Σεπτέμβρη

This comment was minimized by the moderator on the site

Κανένα ρεπορτάζ από το αρχιπέλαγος. Μόνο αναπαράγουν τα fake news που διέδωσαν οι συμπαθείς κατά τα άλλα Ζαγανιαριώτες και Πιτροφιανοί. Για σκεφτείτε λιγάκι αγαπητοί: ταξίδεψαν δηλαδή τα σκουπίδια κάνοντας ζικ-ζακ όλο το αιγαίο για να αποφύγουν όλα τα νησιά κυκλάδων και δωδεκανήσου για να φτάσουν μόνο στη Ρόδο; ούτε για δείγμα μερικές σακούλες του γονέου στα ενδιάμεσα; τίποτα σε σύρο, τήνο, μύκονο, ικαρία, σάμο, πάτμο, κάλυμνο, κω, φούρνους, αμοργό, νάξο, πάρο, σαντορίνη, κρήτη; τίποτα στην ανδρο; Ο Γονέος συστημένες τις έστειλε τις σακούλες του στη Ρόδο;
για κουνήστε το κεφάλι σας, ακούτε τίποτα;

This comment was minimized by the moderator on the site

http://archipelago.gr/krouaziera-plastikou-sto-egeo-apo-tin-ikologiki-katastrofi-stin-andro/

Για όσους λένε ότι είναι ψέμματα ότι παρασύρθηκαν τα σκουπίδια. Ανακοίνωση της οργάνωσης Αρχιπέλαγος που έχει έδρα τη Ροδο

This comment was minimized by the moderator on the site

Καμμιά υπερβολή! Οι Ροδίτες μάζευαν τις σακκούλες του Γονέου και υπήρχαν σχετικά ρεπορτάζ. Αν είχε αναδειχθεί το μέγεθος του εγκλήματος τότε, θα είχαν χάσει και τα βρακιά τους σε αποζημιώσεις στους Ανδριώτες. Αντιθέτως -και κατά την προσφιλή τους τακτική- γέμισαν τον κόσμο ψέματα και απειλές. Τα υπολείμματά τους αγωνιούν-δικαίως- κάθε φορά που ανασύρονται αυτά τα θέματα και προσπαθούν παρά τα όσα αντίθετα αποδεικνύονται να πείσουν για τα ψέματά τους. Οι επιβεβαιώσεις περί αντιμετώπισης του θέματος της χωματερής προηγήθηκε κατά πολύ της ανάληψης της Δημαρχίας από τον Σουσούδη, οι δε διαδικασίες αποκατάστασης ήταν ήδη δρομολογημένες. Όσο για τις αντιδράσεις των περιοίκων, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν γίνεται απόθεση την Σταυροπέδα, αντίθετα με τους προηγούμενους που έστελναν ΝΥΧΤΑ τα απορριματοφόρα στην χωματερή θέτοντας σε απόλυτο κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των κατοίκων αλλά και άμεσα την ζωή των εργαζομένων .
Το ποιος σεβάστηκε και ποιος όχι την Ανδριώτικη κοινωνία αποδεικνύεται καθημερινά και η συνέχεια αναμένεται εξίσου αποτροπιαστική με την παρελθούσα κατάσταση αφού αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μην γράφετε κι εσείς ΨΕΜΑΤΑ. Σήμερα η Άνδρος έχει δύο χωματερες. Μια δίπλα στον δεματοποιητή και μια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στις ανασκαφές του Στρόφιλα.
Δημιουργήθηκαν και οι δύο από τις συνεχείς εναποθέσεις νύχτα-μέρα επί 5ετία της διοίκησης Σουσούδη. Όταν γεμίζει αυτή στον Στρόφιλα - όλως περιέργως μπαίνει φωτιά και καίει όπως αυτές τις μέρες καλή ώρα.
Η συνέχεια δεν ξέρουμε πως προβλέπεται. Ίσως μόνο εσείς ξέρετε γιατί μάλλον προβλέπετε το μελλον. Αυτά προς διόρθωση του ότι "δεν γίνεται εναπόθεση"

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπερβολές που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες του παρελθόντος. Οχι και στα δωδεκάνησα, επειδή έτσι διέδιδαν δυσφημώντας το νησί οι πιτροφιανοί και ζαγανιαριώτες (αλήθεια, γιατί δεν μιλούν τώρα που τα εισπνέουν;). Απο πουθενά δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο, μάρτυρας και το λιμεναρχείο που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Οσο για τον απερχόμενο δήμαρχο, λογικό να δηλώνει έκπληκτος, αφού μάλλον δεν έχει καταλάβει οτι ο ίδιος δημοπράτησε την αποκατάσταση της διαλυμένης χωματερής !!!

Περισσότερα