Η οργισμένη ανάρτηση του Ντι Κάπριο για τα σκουπίδια στον βυθό της Άνδρου

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/8

Ένα βίντεο από την δράση καθαρισμού του βυθού στα νερά γύρω από την Άνδρο αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Οσκαρικός ηθοποιός και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που αυτές τις ημέρες κάνει διακοπές στην Πάρο.

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε.»

Αυτά έγραψε ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος ίδρυσε πριν από είκοσι χρόνια το Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) με στόχο την προστασία του πλανήτη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 11/8

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές με πολυτελή θαλαμηγό και απόλαυσε τον ήλιο και το γαλάζιο του Αιγαίου. Ο Χολιγουντιανός σταρ δεν ανέβασε κάποιο καλοκαιρινό στιγμιότυπο από τις διακοπές του στην Ελλάδα στα social media, αλλά - γνωστός για τις περιβαντολογικές του ανησυχίες - προτίμησε να ασχοληθεί με την οικολογική καταστροφή του βυθού της Άνδρου...
Το βίντεο του Al Jajeera που δείχνει έναν περιβαλλοντικό οργανισμό να μαζεύει από τον βυθό στην Άνδρο άπειρα πλαστικά σκουπίδια μικρού και μεγάλου μεγέθους, έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στον ηθοποιό για να μας υπενθυμίσει τι έχει συμβεί και τι πρέπει να σταματήσει.
Ο Ντι Κάπριο ανάρτησε το βίντεο στο προφίλ του στο instagram και έγραψε για όσα τραγικά ευρήματα υπάρχουν στα ελληνικά ύδατα... 

Πατήστε τα γράμματα στο παρακάτω τετράγωνο για να πάτε στον λογαριασμό του Ντι Κάπριο στο instagram και να δείτε το βίντεο. 

m PDT

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Η παραπάνω δημοσίευση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο έγινε θέμα διεθνώς και αναδημοσιεύτηκε και σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Την αναδημοσιεύουμε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Κρατάμε το αρνητικό δημοσίευμα με την προσθήκη πως όλα αυτά ήταν γνωστά στην Άνδρο επί 8 χρόνια. Αυτά τα γνωστά γράφαμε κι εμείς. Αλλά κάποιοι έκαναν πως δεν άκουγαν και σιωπούσαν και αδρανούσαν επί χρόνια. Όλα ήταν "καλώς καμωμένα" στο βασίλειο της ένοχης σιωπής. Όμως κάποτε τα ένοχα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ή, μάλλον τα ανακαλύπτουν οι δύτες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μας.

Έστω κι έτσι είναι μια ευκαιρία να μετατρέψουμε την αρνητική προβολή με θέληση και διάθεση σε θετική προβολή. Ο νέος δήμαρχος πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να γίνουν μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση. Να καθαριστεί το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα που καταπλακώθηκε από τα σκουπίδια. Να αποκατασταθεί πάλι η Σταυροπέδα και να απαλλαγεί ο Στρόφιλας από την καιόμενη χωματερή για την οποία κάποιοι ανεγκέφαλοι... σιωπούν ή και πανηγυρίζουν! Μέχρι να μας πάρει είδηση κάποια άλλη διεθνής προσωπικότητα ή διεθνής οργανισμός! Και να γράψει γι' αυτό το χάλι. Κι εμείς να εκπλαγούμε πάλι.

Καιρός να προχωρήσει η ανακύκλωση και ο ΧΥΤΥ που έχει πλέον οριστικά εγκριθεί. Η Άνδρος με αυτές τις κινήσεις μπορεί σε 2 χρόνια να αλλάξει πρόσωπο και να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της και στη στεριά και στη θάλασσα. Και τότε να καλέσει η Άνδρος τον Ντι Κάπριο να δει την αλλαγή και να γράψει διαφορετικά. Να γνωρίσει τον μοναδικό στην Ευρώπη Στρόφιλα. Να δει το αρχαίο λιμάνι του απαλλαγμένο από τα σκουπίδια. Και την θάλασσα μας καταγάλανη και καθαρή. Θέληση, τόλμη, μελέτη και ενέργεια χρειάζονται για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα και την σιωπή των αμνών όλων αυτών των χρόνων. Ελπίζουμε να υπάρξουν οι άνθρωποι που θα πάρουν τις πρωτοβουλίες για να κινήσουν όλη αυτή την μεγάλη διαδικασία.