Τα γιγαντιαία λεμόνια της Άνδρου

Λεμόνια Άνδρου, οι γίγαντες των λεμονιών! Μεγάλα σαν μικρά πεπόνια! Μπορεί κάποιος να κρύψει το πρόσωπο του από πίσω τους. Τόσο μεγάλα γίνονται. Τόσο εντυπωσιακά είναι. Αλλά και τόσο αντιεμπορικά σήμερα. Το μέγεθος τους, που κάποτε ήταν το ατού τους, σήμερα είναι η αδυναμία τους. Ο λόγος; Κάποτε πωλούντο με το κομμάτι, τώρα - εδώ και πάρα πολλά χρόνια - με το κιλό.

 

Κάποτε πλήρωνες ένα μεγάλο λεμόνι κι ένα μικρότερο το ίδιο. Ήταν δύο κομμάτια. Σε συνέφερε να πάρεις μεγάλα γιατί εκτός από στύψιμο, είχες και την μεγάλη φλούδα για να κάνεις γλυκό. Τώρα με το κιλό ένα τέτοιο λεμόνι ζυγίζει 550-600 γραμμάρια!!! Κι όσο περισσότερο χυμό κι αν έχει σε σχέση με ένα μικρότερο το περισσότερο είναι φλούδα. Άρα δεν συμφέρει οικονομικά και χρηστικά. Δεν παύει όμως να εντυπωσιάζει και να συναρπάζει ένα ανδριώτικο λεμόνι γίγας ακόμα και σήμερα.

Που μπορεί να βρεις κανείς σήμερα ανδριώτικα λεμόνια γίγαντες; Στο κρεοπωλείο/μανάβικο του Βαγγέλη Κολίτσα που έχει μόνο ντόπια δικά του κρέατα και οπωροκηπευτικά. Εκεί τα βρήκαμε κι εμείς. Μόλις τα είχε φέρει ο πατέρας του και τα ξεφόρτωνε από το αμάξι. Μερικά πολύ μεγάλα και λαχταριστά. Όπως μαρτυρά η φωτογραφία (αλλά και παραπάνω η ζυγαριά) είναι και άκρως εντυπωσιακά. 

Βρήκαμε όμως και στο μοναστήρι της Παναχράντου. Όπως είπε ο Φιλάρετος τα είχαν πάει δώρο από κάποιο αγρόκτημα. Είναι τόσο ωραία, μεγάλα κι εντυπωσιακά που στις μέρες μας συνηθίζεται να τα πηγαίνουν δώρο. Εκτός του χυμού τους χρησιμοποιούνται εκτενώς για γλυκό λεμόνι του κουταλιού και για μαρμελάδα λεμόνι λόγω της πλούσιας φλούδα τους. Προσφέρονται όμως και για διακοσμητικά για λίγο καιρό στο τραπέζι. Κι όταν έρθει η ώρα τους (για να μην χαλάσουν και είναι κρίμα) τα στύβετε ή τα κάνετε γλυκό...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"    

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο χρήσιμο για τον τόπο θα ήταν μια μικρή μονάδα παραγωγής αναψυκτικών και άλλων προϊόντων με πρώτη ύλη το λεμόνι...
Κανείς δεν μιλάει για αυτά...