Ελάτε να περπατήσουμε! Από του Κοχύλου μέχρι την Αγία Ελεούσα...

Η μοναδική θέα από το μονοπάτι Κοχύλου-Αγ. Ελεούσα 

(Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Life στην Άνδρο - επί Γλυνού - λίγοι κατάλαβαν τη σημασία του κι επένδυσαν σε αυτό. Η διοίκηση Σουσούδη αρχικά δεν το ήθελε. Όμως πείσθηκε. Και στο τέλος παρά την εργαλειακή αντίληψη της - να το χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους - στο τέλος παινευόταν γι΄ αυτό! Αν και η Άνδρος είχε χάσει την ηγετική θέση, που είχε! Η διοίκηση Λοτσάρη, το τρέχει με την κεκτημένη πλέον ταχύτητα που έχει το πρόγραμμα, αν και η Άνδρος από το 2018 δεν είναι οδηγός σε αυτό. Με αυτά τα δεδομένα - και με πλήθος ανώνυμες  υπονομεύσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν το νησί να ξεχωρίσει - το Life έχει καταφέρει πολλά. Το Εν Άνδρω από το 2015 μέχρι σήμερα με την βοήθεια των ανθρώπων του Life σας έχει "ταξιδέψει" σε όλη την Άνδρο, σε στεριά και θάλασσα, στον Κάβο Ντόρο και στο νησάκι Μαντήλι, στη Σύρο και στην Γυάρο.

 

Μια άποψη του μονοπατιού...

Σήμερα ήρθε η ώρα του Life να "περπατήσει" μαζί σας στο πρώτο μονοπάτι που καθάρισε το ίδιο στο Κόρθι: από το πανέμορφο Κοχύλου, την αετοφωλιά της Νότιας Άνδρου, μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας στη ρίζα του μοναδικού Πάνω Κάστρου, την βίγλα της Άνδρου στα χρόνια της πειρατείας. Είναι η πρώτη δράση του Life στα μονοπάτια της Άνδρου. Είναι η πρώτη δράση δημόσιου φορέα εκεί που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο ιδιώτες και εθελοντές. Καιρός ήταν.

Άλλη μια άποψη της διαδρομής του μονοπατιού...

Καιρός είναι να σκεφθούν στον Δήμο Άνδρου να επεκτείνουν και να αξιοποιήσουν τέτοιες δράσεις ώστε τα μονοπάτια της Άνδρου να χρησιμοποιούνται πιο σωστά, να είναι πιο οργανωμένα και να αξιοποιούνται σε δημόσια και σταθερή βάση. Ώστε να μην τα ιδιοποιούνται ή μεταχειρίζονται κάποιοι  - προβάλλοντας μερικές φορές ανύπαρκτα ή αδιάνοικτα μονοπάτια - για δικούς τους λόγους. Το δίκτυο των μεσαιωνικών μονοπατιών της Άνδρου πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του νησιού. Και να τεθεί στη βάση του δημοσίου συμφέροντος έτσι ώστε να αφορά και να αναφέρεται σε όλους... ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Και μια ακόμα άποψη της διαδρομής... 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ LIFE TERRACESCAPE

Η τοπική ομάδα του προγράμματος LIFE TERRACESCAPE σας προσκαλεί για να περπατήσουμε μαζί στο μονοπάτι Κοχύλου-Αγία Ελεούσα. Το μονοπάτι καθαρίστηκε πρόσφατα και περιμένει να σας οδηγήσει σε μιά μαγευτική διαδρομή στα χωράφια και την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας, κάτω από το Κάστρο του Κοχύλου. Σας περιμένουμε την Πέμπτη 27/5/2021 στις 5 το απόγευμα στο δημοτικό σχολείο Κοχύλου.

Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή προς τις επανακαλλιεργούμενες από το LIFE TERRACESCAPE αιμασιές στην Αγία Ελεούσα, ακολουθώντας τον δρόμο που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να πάνε από το χωριό προς τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους. Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσουμε ξωκλήσια, κονάκια, αλώνια και κτίσματα για τα ζώα που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί στο παρελθόν.

Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας εκτιμάται ότι θα είναι 2 ώρες και θα καλυφθεί απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο και πρόσφατα καθαρισμένο μονοπάτι T1 του έργου LIFE TERRACESCAPE.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους νερό και να φορούν κλειστά παπούτσια.

Σας περιμένουμε!

Οι αιμασιές - αναβαθμίδες - που έχει συντηρήσει και έχει καλλιεργήσει το life στην Άνδρο...

Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις  επιπτώσεις  της  κλιματικής αλλαγής. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.