Το καλοκαίρι της ερημοποίησης και της ξηρασίας...

Η υδροφόρα γεμίζει την δεξαμενή. Μπροστά οι πηγές κοντεύουν να στερέψουν. Από 6-7 κεφαλάρια των Μαινήτων τρέχει μόνο το πρώτο!!!

Πρωινό. 17 Αυγούστου 2021. Στις Μαίνητες για μέλι. Απελπισμένη η κυρά-Ουρανία, που έχει και κάτι ενοικιαζόμενα λέει: "είμαστε δύο μέρες χωρίς νερό. Έχω 30 ανθρώπους στα ενοικιαζόμενα. Τι θα κάνω; Τέλειωσε το νερό και στις δεξαμενές μου. Περιμένουμε τον Δήμο να στείλει νερό σήμερα..." 

Από τις Μαίνητες στη Χώρα. Έχοντας στο μυαλό το πρόβλημα των νερών στις Μαίνητες βρίσκουμε τον υπεύθυνο του Υψηλού Τέλη Αστρά και τον ρωτάμε πως και το Άνω Υψηλού έχει νερό, ενώ γύρω αναστενάζουν. Χαμογελά και δείχνει μια φωτογραφία. Ένα ολοκαίνουριο μηχάνημα δίπλα σε μια οργανωμένη γεώτρηση ψηλά κάπου στις Εβρουσιές. Και λέει: "η γεώτρηση άνοιξε με το πρόγραμμα των γεωτρήσεων του Δήμου το 2018. Παρέμεινε ανενεργή. Εφέτος οι σημερινοί υπεύθυνοι μερίμνησαν και συμπλήρωσαν το έργο με το μηχάνημα άντλησης. Κι εγώ μεταφέρω πετρέλαιο για να δουλεύει συνέχεια. Έτσι έχουμε νερό! Όμως, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συνηθισμένοι από τις εποχές της αφθονίας και "των παχιών αγελάδων" κάνουν υπερκατανάλωση. Η δεξαμενή βλέπει και παθαίνει να γεμίσει παρά το καλό επίπεδο της γεώτρησης..."

Η γεώτρηση που έλυσε το πρόβλημα στο Υψηλού. Δίπλα το τζιπάκι του Αστρά που μεταφέρει πετρέλαιο για να δουλεύει. 

Το μεσημέρι ζητήσαμε ραπόρτο από τον Δήμο και τον ΣΕΔΑ για την κατάσταση των νερών. Η απάντηση ήρθε σε λίγα λεπτά από τον ΣΕΔΑ και σε μισή ώρα από τον Δήμο. Ξαφνιαστήκαμε από την ανταπόκριση. Το 2018 οι πληροφορίες από τον τότε υπεύθυνο της Άνδρου Ν. Βιδάλη ήταν με το σταγονόμετρο! Αυτή ήταν η εντολή της τότε διοίκησης.  Μόνο ο Γ. Ψωμάς από το Μπατσί έδινε πληροφορίες.

Τα νέα λοιπόν σήμερα όπως μας τα είπε ο Στέλιος Βαρθολομαίος του ΣΕΔΑ και τα επιβεβαίωσε ο Δήμος Άνδρου: "πήγαμε Μαίνητες, το χωριό με τα πολλά νερά και ή δεξαμενή του ήταν άδεια! Τί νά πω; Χθες, λοιπόν, πήγαμε Μαίνητες, Ζαγανιάρι, Γιαννισαίο, Κόρθι. Σήμερα Μεσαριά, Λάμυρα, Στραπουργιές. Αύριο ξεκινάμε με Ζαγανιάρι, Γιαννισαίο, Κόρθι και βλέπουμε.. Στο Ζαγανιάρι μας περίμεναν οι κάτοικοι στις 12 τη νύχτα να τους πάμε το πολυτιμότερο αγαθό... Συγκινηθήκαμε Είμαστε τρεις οδηγοί που τρέχουμε παντού. Εγώ, ο Νίκος και ο Δημήτρης Χαζάπης. Για εφέτος θα κάνουμε ότι καλύτερο και θα τα καταφέρουμε. Όμως του χρόνου με την μεγάλη αύξηση των τουριστών της Αττικής θα πρέπει εγκαίρως να λάβουμε τα μέτρα μας. Όπως τα έλαβαν από τον χειμώνα εφέτος τ' Αποίκια και η Καπαριά και όπως τα 'έλαβε το Κοχύλου από το 2019..."

Από τις χθεσινές "διανομές νερού" του ΣΕΔΑ και του Δήμου Άνδρου (φωτ. Σ.Βαρθολομαίος)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 2018 πήραμε είδηση την ξηρασία!!! Ο τότε υπεύθυνος Άνδρου Ν. Βιδάλης έτρεξε για γεωτρήσεις. Έκανε μερικές. Δούλεψαν λίγες. Έμειναν οι άλλες... γι' αργότερα!!! Ο τότε υπεύθυνος Μπατσίου Γ. Ψωμάς μερίμνησε για νέο δίκτυο. Και σώθηκε το Μπατσί. Τα γράψαμε. Και μετά το θέμα της έλλειψης υποδομών, γεωτρήσεων, δεξαμενών, ξεχάστηκε. Το 2019 και το 2020 ήρθαν και πέρασαν όπως πέρναγαν τα χρόνια πάντα. Με άγχος για νερό σε κάποια μέρη το καλοκαίρι. Το 2021 όμως δεν χιόνισε, παρά ελάχιστα. Δεν έβρεξε, παρά ελάχιστα. Κι ήρθε το καλοκαίρι. Και ξαφνικά Ιούλιο και Αύγουστο η Άνδρος γέμισε επισκέπτες. Τα άδεια χωριά γέμισαν κόσμο. Με υποδομές του 2000!!!

Εδώ και χρόνια μας προειδοποιούν πως υπάρχει σε εξέλιξη κλιματική αλλαγή. Εδώ και χρόνια έχουμε δει φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας με άνυδρους χειμώνες και καλοκαίρια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ποιος όμως άκουσε τις προειδοποιήσεις στην Άνδρο την υδρούσα; Εδώ οι "ακτιβιστές" ασχολούνται μην μπει στις εσχατιές του νησιού καμία ανεμογεννήτρια και μην ταραχτεί στην επώαση ο σπιζαετός. Ποιος από αυτούς είδε την ερημοποίηση στα μισοπεθαμένα δέντρα μετά το 1οημερο με με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών; Και ποιος από τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες μερίμνησε για νέες ουσιαστικές υποδομές;

Το γεωτρύπανο στην Άνδρο το 2018. Στη στροφή των Μαινήτων... 

Η απάντηση απλή. Μέχρι το 2013 που έγινε η πρώτη αποτύπωση γεωτρήσεων και δεξαμενών από την τότε διοίκηση κανείς!!! Έπρεπε να φτάσουμε στο 2018 που υπήρξε η πρώτη έλευση της ξηρασίας κι αναγκάστηκε ο Δήμος Άνδρου χρησιμοποιώντας την επιχορήγηση του ΥΠΕΣ κι έκανε μια σειρά γεωτρήσεων σε μερικά μέρη, οι οποίες σώζουν μέχρι σήμερα την κατάσταση. 

Ταυτοχρόνως αυτά τα χρόνια της ξηρασίας υπήρξε στην Άνδρο μια αυξημένη οικιστική πίεση. Και με την έλευση του Airbnb υπήρξε και νέα άνοδος τουριστική. Οι δεξαμενές όμως παρέμεναν στο επίπεδο των μικρών χωριών, ενώ οι βροχές λιγόστευαν. Χρειάζονταν νέο δίκτυο γεωτρήσεων και συλλογής των νερών. Οι προειδοποιήσεις υπήρξαν. Αλλά στην στην Άνδρο οι αρμόδιοι έμεναν στο "βλέποντας και κάνοντας" του καλοκαιριού...

Και όταν χαμήλωσαν ή σταμάτησαν οι πηγές (!!!), όταν έπεσε η στάθμη των γεωτρήσεων (!!!) κι όταν αυξήθηκε ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπέρμετρα για τα μεγέθη της μικρής δεξαμενής του χωριού (!!!) φτάσαμε να ψάχνουν νερό... οι Μαίνητες! Και να μην βρίσκουν. Λογικό, οι Μαίνητες είχαν 200 κατοίκους. Τώρα με τρία ξενοδοχεία και μερικά ενοικιαζόμενα, συν το Airbnb, βρέθηκαν με εκατοντάδες επισκέπτες. Πως να αντέξει η μικρή δεξαμενή, που τον χειμώνα υπερχειλίζει, την καλοκαιρινή ζήτηση. Κι όταν άρχισε να πέφτει και η ροή των πηγών τότε οι Μαίνητες των νερών εξέπεμσαν SOS!!! Κι άρχισε να τρέχει ο ΣΕΔΑ και ο Δήμος να μεταφέρουν νερά με υδροφόρες στη δεξαμενή, καθώς δίπλα της οι κάποτε πλούσιες σε νερά πηγές κοντεύουν να στερέψουν. Η ξηρασία είναι εδώ. Μόνο που εμείς τόσα χρόνια κοιτάγαμε αλλού...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

«Εν Άνδρω»