ΠΟΛΥΩΡΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΤΕΝΙ: Ξιφίας εναντίον ζαργάνας!!!

 

Το ψάρι πηδά πάνω από το νερό για να αποφύγει τον ξιφία. Την θεαματική σκηνή φωτογραφίζουν επισκέπτες. Φωτογραφία Γ. Γλυνός.

Η είδηση στο facebook του φίλου Γιάννη Γλυνού - την έστειλε ο αναγνώστης της περιοχής Δ.Δ. - που έχει το μπαρ στην παραλία του Ατενίου ήταν λίαν εντυπωσιακή και… ψαράδικη! Δηλαδή με την ανάλογη υπερβολή που «ντύνουν» μερικοί ψαράδες τις περιγραφές τους. Η «ψαράδικη» είδηση λοιπόν έχει ως εξής:

«Ζαργάνα ...3 μέτρων!!! προσπαθεί να ξεφύγει από ξιφία ...12 μέτρων!!! σήμερα το πρωί, παρουσία των πελατών του Ateni Beach bar καθώς και των λιμενικών που ήρθαν από το Γαύριο άμεσα για την επίβλεψη και παροχή οδηγιών προς τους λουόμενους! (Τα μεγέθη των ψαριών επιβεβαίωσαν ντόπιοι ψαράδες και ίσως παρεκκλίνουν-ελάχιστα ή πολύ- από την πραγματικότητα) όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως αληθή όπως και η συνέχιση της προσφοράς υπηρεσιών (και διαδραστικών θεαμάτων) από όλους μας στην υπέροχη παραλία του Ατενίου, τουλάχιστον ως το τέλος του Σεπτεμβρίου!»

 

Κολυμβητές, περιπατητές, λιμενικοί κλπ παρακολουθούν το θέαμα στο Ατένι...

Διαβάσαμε την είδηση και πήραμε τηλέφωνο τον Γ. Γλυνό να βγάλουμε άκρη. Ιδού τι μας είπε:

«Κυριακή πρωί. 4 μεγάλοι ξιφίες κόβουν βόλτες στον κόλπο του Ατενίου όπου υπάρχει κοπάδι με ζαργάνες. Τις ακολουθούν. Φτάνουν ειδοποιημένοι λιμενικοί από το Γαύριο γιατί πίστεψαν πως είναι μικροί καρχαρίες. Βλέπουν πως είναι ξιφίες και δίνουν οδηγίες στους λουόμενους να μην απομακρυνθούν από την ακτή καθώς τα τέσσερα μεγάλα ψάρια κυνηγούσαν επί ώρα το κοπάδι. Κάποια στιγμή τα 3 μεγάλα φεύγουν. Όμως ο μεγαλύτερος ξιφίας μήκους δύο-δυόμιση μέτρων συνεχίζει να κυνηγά μια ζαργάνα κοντά ένα μέτρο. Το κυνήγι κράτησε ώρες. Το παρακολουθούσαν από την παραλία και ψηλά από την ακτή. Το ψάρι αναγκάστηκε να πηδήξει αρκετές φορές στον αέρα για να αποφύγει τον ξιφία. Σε μια από αυτές πήραμε την φωτογραφία που σου έστειλαν. Πήραμε και ένα βίντεο. Στο στέλνουμε κι αυτό. Οι κολυμβητές επί ώρα πολύ παρακολουθούσαν το μοναδικό θέαμα που η γαλήνη της θάλασσας το έκανε θεαματικότερο. Στο τέλος μετά από πολύ ώρα βαρέθηκε μάλλον και ο μεγάλος ξιφίας κι έφυγε στο πέλαγος»…

 

Το παρακολουθούν επισκέπτες με αυτοκίνητο και πολλοί άλλοι. Κράτησε ώρες, έφεραν και κιάλια!!!

Μεταφέρουμε την είδηση όπως ανεγράφη, αλλά και τις εξηγήσεις και την ιστορία όπως μας την αφηγήθηκε ο Γιάννης Γλυνός. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή είδηση. Επιπλέον απόδειξη πως στον κόσμο της θάλασσας "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Αλλά το κυριότερο για την ύπαρξη μοναδικής θαλάσσιας ζωής στο Αιγαίο και γύρω από την Άνδρο. Ιδίως στο Ατένι...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"