ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΖΟΡΓΚΟ;

 

Ο Ζόργκος από την θάλασσα, Φωτογραφία ΕΝ ΑΝΔΡΩ.

Λάβαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχόλιο του αναγνώστη Μ.Μ. με θέμα τις ανεμογεννήτριες και εστιασμό στην πιθανότητα προβλήτας στο Ζόργκο για την διέλευση τους προς την περιοχή Καλυβάρι-Καμπανός. Επειδή το γράμμα ήταν λίαν ευγενικό και κόσμιο και εξέφραζε αντίθετες μα λίαν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και επιχειρήματα σκεφθήκαμε εκτός της δημοσίευσης στα σχόλια του άρθρου «Ανεμογεννήτριες: αψιμαχίες στο ξάγναντο» να το αναδημοσιεύσουμε μαζί με το ρεπορτάζ για το θέμα, που έχουμε ετοιμάσει. Έτσι λύνουμε τις απορίες του αναγνώστη μας, αλλά και πολλών άλλων…

ΟΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ο λόγος λοιπόν για 5 ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχουν προγραμματιστεί στον Καμπανό εδώ και χρόνια. Όμως εκκρεμούν ακόμα για την τελική αδειοδότηση δύο ή τρεις ενστάσεις, όπως μας είπε ο αρμόδιος επικεφαλής μηχανικός της ΔΕΗ κ. Καψάλης με τον οποίο μιλήσαμε αναλυτικά. Η μια εκ των ενστάσεων αφορά την επιλογή μεταφοράς των 5 ανεμογεννητριών μέσω του κόλπου του Ζόργκου.

Ο Ζόργκος από την στεριά. Φωτογραφία ΕΝ ΑΝΔΡΩ.

Πράγματι η ΔΕΗ σκέφθηκε και ζήτησε έγκριση να περάσουν μέσω του Ζόργκου. Χωρίς όμως να κάνει καμία προβλήτα όπως εξήγησαν! Ο σχεδιασμός είναι πως θα έρθει το φέρυ (παντόφλα) και θα κατεβάσει τον καταπέλτη κατ’ ευθείαν στην ακτή. Γιατί στο Ζόργκο η θάλασσα είναι βαθιά και δεν χρειάζεται προβλήτα.

Το φέρυ απλώς θα ρίξει τον καταπέλτη στα βότσαλα της ακτής. Πάνω τους θα έχουν στρώσει χοντρές λαμαρίνες όπως αυτές που σκεπάζουν τα ορύγματα σε δρόμους και περνάνε τα αυτοκίνητα. Σε όλο το πλάτος της ακτής στο βόρειο μέρος του κολπίσκου θα δημιουργηθεί με τις βαριές λαμαρίνες ένας δρόμος μέχρι τον υπάρχοντα δρόμο.

Από εκεί τα φορτηγά θα ανέβουν στην προγραμματισμένη περιοχή, που θα έχει δημιουργηθεί καταλλήλως ο χώρος. Μετά το τέλος της μεταφοράς θα μαζέψουν τις λαμαρίνες και κόλπος θα παραδοθεί όπως είναι πάλι.

Αυτά εξήγησε ο αρμόδιος μηχανικός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Όλες αυτές οι ενέργειες θα γίνουν το 2022 ή το 2023. Υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν οι εγκρίσεις. Κάτι που κατά την γνώμη του δεν είναι σίγουρο.

Αυτές τις πληροφορίες συλλέξαμε από τον αρμόδιο μηχανικό της ΔΕΗ κ. Καψάλη. Τα όσα λέγονται και γράφονται περί προβλήτας στον Ζόργκο δεν ευσταθούν. Λέγονται πιθανόν στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού πολέμου. Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν διάφοροι ακτιβιστές "περί προβλήτας στον Ζόργκο" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το πόση αλήθεια εμπεριέχουν αυτά που λένε και κάνουν αυτοί που δίνουν "μάχες στο ξάγναντο" καταγγέλλοντας τα πάντα, υβρίζοντας και μηνύοντας τους πάντες - άνευ λόγου και αιτίας - μένει να αποδειχθεί.

Τα δεδομένα λένε πως υπάρχουν στο τραπέζι οι μελέτες της ΔΕΗ, που εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν κατ' αρχή εκφράσει σκεπτικισμό ή και άρνηση ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις. Από το πόσο πειστικές και μελετημένες θα είναι οι προτάσεις της ΔΕΗ θα αποφανθούν στο τέλος.  Αυτά για τον αναγνώστη Μ.Μ. που μας έγραψε μας και για όλους τους άλλους, που ενδιαφέρονται - και σωστά - να μην πειραχτεί ο  πανέμορφος Ζόργκος. 

ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Τρεις ακόμα επεξηγήσεις για τον αναγνώστης μας:

(α) Έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες φωτογραφίες και έχουμε παρουσιάσει 20 φορές τον Ζόργκο και τα μπαγκαλόουζ  του. Έχουμε ακόμα γράψει πολλές φορές πώς τα μπαγκαλόουζ επέκτειναν την τουριστική περίοδο κατά δύο μήνες κι έφεραν κόσμο από όλη την Ευρώπη. Άρα την περιοχή την ξέρουμε καλά, την υποστηρίζουμε και την θαυμάζουμε ενυπογράφως χρόνια.

 

Οι τρεις ανεμογεννήτριες της ΕΝΤΕΚΑ στην περιοχή Αγ. Ονούφριος - Καμπανός. Εκεί θα μπουν και οι 5 ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ. Η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με το κάστρο του Μακροταντάλου και τον Κόση. Είναι όντως ερημική κι απόμακρη. Η φωτογραφία είναι από το μονοπάτι της Λειβάδιζας και την έχει βγάλει ο καθηγητής Γιάννης Τριδίμας, πεζοπόρος και ο άνθρωπος που διάνοιξε σχεδόν όλα τα μονοπάτια στην περιοχή. 

(β) Η περιοχή βορειοανατολικά από το Καλυβάρι και μέχρι τον Καμπανό είναι όντως ερημική και με ελάχιστους κατοίκους. Το Καλυβάρι το καλοκαίρι απλώς διπλασιάζει τους ελάχιστους κατοίκους του. Το Μακροτάνταλο -το οποίο αναφέρει ο αναγνώστης - ως συγκεκριμένη περιοχή είναι χιλιόμετρα μακριά από τον Καμπανό και το  Καλυβάρι. Και ο Κόσης ακόμα μακρύτερα. Άρα μην τα βάζουμε όλα μαζί. Μιλάμε για μια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αεροφωτογραφία. Η προβλήτα στο Στενό. Διακρίνεται η βιομηχανική εγκατάσταση μεταφοράς ηλεκτρικού της ΔΕΗ ακριβώς δίπλα της! Αυτή είναι η "γραφική παραλία" που γράφουν!!!

(γ) Στην παραλία του Στενού όπου έγινε η προβλήτα για τις ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι μόνο γραφική δεν την λες. Είναι βιομηχανική περιοχή εδώ και 20 χρόνια με τον σταθμό μεταφοράς της ΔΕΗ να δεσπόζει. Είναι μια μικρή - μέχρι χτες - αδιάβατη παραλία με μεγάλα βότσαλα. Μόνο κάποιος που δεν έχει πάει μπορεί να φαντάζεται «γραφικό κόλπο». 

Το προπαγανδιστικό κόλπο της φωτογραφίας της alfavita από την Σέριφο!!! Έχει καμία σχέση η εικόνα της βιομηχανικής παραλίας του Στενού με την κολυμβητική παραλία της Σερίφου;

Το κόλπο της "Αlfavita" - για το οποίο γράψαμε - ήταν πως έγραψε "καταγγελία" κι έβαλε φωτογραφία μιας αμμώδους παραλίας με κολυμβητές από την Σέριφο: ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ!!! Για να βοηθήσει στο πλασάρισμα των fake news και υπερβολών που διακινούν συχνά μερικοί ακτιβιστές...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΟΡΓΚΟ

 

Το μακρινό βόρειο ακρωτήριο και η γύρω ερημική περιοχή του Καμπανού. Διακρίνονται αχνά οι τρεις ανεμογεννήτριες της ΕΝΤΑΚΑ. Δίπλα τους θα μπουν και της ΔΕΗ. 

Αρχικά θα ήθελα σαν αναγνώστης να σας ευχαριστήσω που υπάρχετε, που μας ενημερώνετε καθώς και για το ότι είστε σημαντικά αντικειμενικοί ως προς την ενημέρωση που μας παρέχετε.                                                                                                                                          

Αποφάσισα να γράψω γιατί ήθελα να δώσω εικόνα και από την δική μου οπτική γωνία σχετικά με το κομμάτι του άρθρου σας με τίτλο "Ανεμογεννήτριες: αψιμαχίες στο ξάγναντο"

1) Αυτό το άρθρο το υπογράφει το "εν Ανδρω" επομένως έχει υπογραφή. Το άρθρο  "Άνδρος: Μετατρέπουν παραλία σε λιμάνι απόβασης ανεμογεννητριών" το έχει αναδημοσιεύσει το "Alfavita Νewsroom"απο το "efsyn". Στο "efsyn" το άρθρο είναι επώνυμο και το έχει συντάξει ο κ. Τάσος Σαράντης. Το "alfavita" το αναδημοσίευσε και προσέθεσε την δική του "πινελιά" με την άσχετη φωτογραφία. Το αρχικό άρθρο έχει πραγματική φωτογραφία της παραλίας του Στενού Άνδρου.

2) Και σημαντικότερο, μέχρι τώρα κανείς δεν έχει τολμήσει μεταξύ αυτών ούτε εσείς να δημοσιεύσει φωτογραφία της παραλίας Ζόργκος η οποία είναι η επόμενη υποψήφια για τοποθέτηση προβλήτας που θα χρησιμεύσει στην απόβαση ανεμογεννητριών. Δεν είμαι κατά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Είμαι κατά της καταστροφής του φυσικού κάλλους. Είμαι υπέρ της δημιουργίας περισσότερου κάλλους που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.

Η παραλία Ζόργκος έχει αναδειχθεί πολλές φορές σε τουριστικούς οδηγούς ως μία απο τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και όχι μόνο της Άνδρου. Αυτή η παραλία είναι στολίδι του νησιού μας. Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αιτία να επεκταθεί η τουριστική περίοδος της Άνδρου. Μέχρι πριν 5 χρόνια περίπου η τουριστική περίοδος της περιοχής άρχιζε τον Ιούλιο και τελείωνε τον Αύγουστο.

Τα καταλύματα που δημιουργήθηκαν γύρω από την παραλία καθώς και η ομορφιά της παραλίας Ζόργκος συνέβαλλαν στο να επεκταθεί η τουριστική περίοδος από Μάιο έως τέλος Σεπτέμβρη ή και μέσα Οκτώβρη. Είναι πηγή εισοδήματος για πολλούς επαγγελματίες του νησιού και όχι μόνο της περιοχής Μακροταντάλου, όπου και ανήκει.

Αναφέρετε στο άρθρο σας την περιοχή Καλυβάρι και θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι καθόλου ερημική και ακατοίκητη. Έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του Καλυβαρίου τουλάχιστον 10πλασιάζεται.

Το Καλυβάρι ανήκει στην κοινότητα Μακροταντάλου όπου έχει φιλοξενησει μέχρι και τον Ράουαν Άτκινσον τον γνωστό μας Mr. Bean. Στην ίδια κοινότητα βρίσκεται και η περίφημη Ταβέρνα Κόσσης στην οποία έχουν επισκεφτεί Έλληνες και ξένοι VIP's και χιλιάδες τουρίστες μετά το μπάνιο τους στον Ζόργκο.

Επειδή έχετε εικόνα της παραλίας και της ομορφιάς που προσφέρει, έχω την απορία "δεν σας πονάει" να γίνει προβλήτα απόβασης των ανεμογεννητριών; Αν συμβεί αυτό, ο Ζόργκος θα μοιάζει σαν να του ρίξαμε βιτριόλι στο μισό του πρόσωπο. Δηλαδή κάτι σαν "να καταστρέψει κάποιος το μισό πρόσωπο της Μόνικα Μπελούτσι με βιτριόλι" μπορείτε να το φανταστείτε; Καταστροφή τεράστια. Ακριβώς αυτό θα συμβεί αν η μία πλευρά του Ζόργκου γίνει εξέδρα απόβασης, δυστυχώς! Αυτή είναι η αλήθεια!  Θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το δούμε κατάμουτρα.

Με όλη την τεχνολογία που κατέχουμε τον 21ο αι. δεν είναι δυνατόν αντί δημιουργίας έργων κάλλους να δημιουργούμε έργα που γίνονται "κάλοι" και πονάνε αθεράπευτα. Ποια θα ήταν η ιδανική λύση;

Θεωρώ για το μεγαλύτερο καλό ανθρώπων και φύσις, διανοίξει και οδόστρωμα στον ήδη υπάρχοντα δρόμο, πράγμα που ωφελεί τους κατοίκους, έρχεται εύκολα το ασθενοφόρο και ο ασθενής δεν πεθαίνει από το κτύπημα στον βομβαρδισμένο δρόμο, περισσότερους επισκέπτες (εισόδημα) ασφάλεια στις μετακινήσεις, λιγότερα ατυχήματα, πιο γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο πανέμορφο βόρειο τμήμα του νησιού και πάρα πολλά άλλα που θα χρειαστεί να γράψω σελίδες.

Επίσης πιο οικονομικός τρόπος μεταφοράς των ανεμογεννητριών!  Καταλαβαίνω ότι ίσως η μεταφορά δια ξηράς έχει τον φόβο αντιρρήσεων, αντίστασης, επομένως καθυστέρησης του έργου, αλλά αυτό είναι το τίμημα όταν υποτιμούμε, υποβιβάζουμε ή αντιμετωπίζουμε με αλαζονεία ανθρώπους και φύση. Όταν η προσέγγιση είναι ανθρώπινη ο δρόμος είναι ανοικτός. Ελπίζω να το δημοσιεύσετε!

Με εκτίμηση Μ.Μ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ 1-2 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΛΥΧΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμπεριστατωμένο το άρθρο και χρήσιμο στην προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι συνωμοτικές θεωρίες και οι υπερβολές που συχνά ακούγονται. Ο Ζόρκος, εκτός από τον αναβαθμισμένο δρόμο που μπορεί να προκύψει από τις εργασίες της ΔΕΗ, θα αποκτήσει σύντομα και πεζοπορικό μονοπάτι που θα τον συνδέσει με το υπόλοιπο δίκτυο της Andros Routes που τόσο συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμπεριστατωμένο το άρθρο, χρήσιμο και αναγκαίο για να ησυχάσουν λίγο οι συνωμοτικές θεωρίες και οι υπερβολές που είναι μέρος της καθημερινότητας σ' αυτόν τον τόπο. Εκτός από τον αναβαθμισμένο δρόμο που που μπορεί να προκύψει από τις εργασίες της ΔΕΗ, ο Ζόρκος σύντομα θα αποκτήσει πεζοπορικό μονοπάτι που θα τον συνδέει με το μονοπάτι 14 των Φρουσαίων και με το υπόλοιπο πεζοπορικό δίκτυο της Andros Routes, που τόσο βοηθάει στην τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αφου κάνατε...
(διαγράφουμε συκοφαντίες και ύβρεις - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Αλλα στην περιοχη μου,το καλυβαρι που μενω μονιμα,δεν θα περασουν ευκολα,οπως στο στενο.
Εχουν σχεδιο αυτοι,αλλα εχουμε και εμεις.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Για να γράψετε τις συκοφαντίες και τις υβρεις σας στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ αγαπητέ ακτιβιστή - που έχεις τόση σχέση με το Καλυβάρι όσο εμείς με την Πολυνησία - χρειάζεστε ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Το αν θα περάσουν οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή Καλυβαρι-Καμπανός θα το παρακολουθήσουμε και θα γράψουμε αναλόγως. Πάντως στις τρεις προηγούμενες Α/Γ που και παρακολουθήσαμε - παρά τις χυδαίες ύβρεις κάποιων από εσάς - και ρωτήσαμε προσωπικά στο Καλυβάρι, άλλα είδαμε κι άλλα μας είπαν. Μένει να δούμε αν οι "πολιτικές προφητείες" σας επαληθευτούν. Ή, θα απομείνουν "κούφια λόγια" λίγων ανωνύμων...
Εμείς αγαπητέ συκοφάντη και υβριστή μας (α) έχουμε το e-mail του αναγνώστη ΜΜ που αμφισβητείς την ύπαρξη του συκοφαντώντας μας και (β) δεν θέλουμε Α/Γ παρα μόνο στα άκρα του νησιού: Στενό και Καμπανό. Σε συγκεκριμένους περιορισμένους αυστηρά από τις μελέτες αριθμούς. Τα άλλα που μας βρίζετε και μας συκοφαντείτε είναι των ακτιβιστών ψευδολογίες και ψευδεπίγραφα...
Την καλημέρα μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro