ΑΝΔΡΟΣ: Καλοκαιρινά φεγγάρια...

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 - Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ

Όσοι βρίσκεστε στην Άνδρο αυτές τις μέρες θαυμάσατε το βράδυ της 13ης Ιουλίου πιθανόν την πανσέληνο "του ελαφιού".  Λέγεται "του ελαφιού" γιατί σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, καλυμμένα με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Για όσους παρακολουθήσατε το ουράνιο φαινόμενο θα είδατε πως η Πανσέληνος ανέτειλε την ίδια ώρα που έδυε ο ήλιος. Ήταν μια μαγική στιγμή αυτή η εναλλαγή των δύο ουρανίων σωμάτων. Η Άνδρος στα ανατολικά της έδωσε την ευκαιρία να δούμε το υπέροχο θέαμα της εναλλαγής των δύο ουρανίων σωμάτων... 

Η Πανσέληνος του Ιουλίου έχει κι άλλες ονομασίες, όπως "Πανσέληνος του Κεραυνού" "Πανσέληνος του Σανού", "Πανσέληνος του Υδρόμελου", όμως η επικρατέστερη είναι η "Πανσέληνος του Ελαφιού". Η πανσέληνος του Ιουλίου είναι μία ακόμη υπερπανσέληνος από τις τρεις του εφετινού καλοκαιριού. Η πρώτη ήταν στις 14 Ιουνίου και η επόμενη θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2022.

Κατά την υπερπανσέληνο η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης στη Γη. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων. Αυτές τις μέρες η τροχιά της σελήνης στο περίγειο (κοντινή απόσταση). Στην υπερπανσέληνο η σελήνη φαίνεται περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 - Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Μια ακόμα λαμπερή στιγμή στην Άνδρο στα ανατολικά του νησιού ζήσαμε στις 14 Ιουνίου όταν είχαμε την ανατολή της πανσέληνου "της φράουλας".  

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παράδοση ονομάζεται Πανσέληνος των Ρόδων ή Πανσέληνος της Φράουλας, γιατί συμπίπτει με την εποχή της συγκομιδή της.

 Παραθέτουμε σήμερα και τα δύο ξεχωριστά καλοκαιρινά φεγγάρια μαζί για να κάνετε μια σύγκριση και να δείτε και τις διαφορές στην τροχιά τους. Είναι εμφανές όσο κινείται η Γη περί τον άξονά της και προχωρά το καλοκαίρι μικραίνουν οι μέρες και μετακινείται ο μεν ήλιος σταδιακά νότια, το δε φεγγάρι σταδιακά ανατολικότερα. Όλα αυτά έχει κανείς την ευκαιρία και την ευτυχία να τα παρακολουθεί όταν ζει εκτός πόλης. Και να τα ζει στην πιο θεαματική εκδοχή τους αν έχει την τύχη να ζει στην Άνδρο ή στα άλλα νησιά του Αιγαίου όπου τα φαινόμενα τα βλέπει κανείς σε όλη τους την έκταση όπως δείχνουν οι παραπάνω φωτογραφίες με σκηνικό την μοναδική βενετσιάνικη Χώρα της Άνδρου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet