ΑΝΔΡΟΣ: Αποτυπώνοντας στιγμές από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές του Αιγαίου

Του ΗΛΙΑ ΝΟΚΑ

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Αυτές οι φθινοπωρινές μέρες με γύρισαν πίσω μερικά χρόνια όταν ως αρχηγός με τον ΕΟΣ Αθηνών βρέθηκα σε δύο διήμερες εκδρομές στην Άνδρο και περπατήσαμε σε μερικές από τις πιο ωραίες πεζοπορικές διαδρομές σε νησιά του Αιγαίου.

Τις διαδρομές αυτές τις έκανα άνοιξη όμως καθώς τώρα είναι φθινόπωρο κι αρχίζουν και οι πεζοπορίες και τα διήμερα είναι μια ευκαιρία μέσα από τις φωτογραφίες των διαδρομών να δείξω τις ομορφιές της Άνδρου που αγαπώ και περπατώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ: Ξεκινήσαμε από Άνω Απροβάτου, από όπου αρχίζει το μονοπάτι προς τη Χώρα. Πορεία πάνω από την Παλαιόπολη με απέραντη θέα στο Αιγαίο. Η διαδρομή περνά πάνω από τον Πιτροφό προς Στραπουργιές και συνεχίζει προς Μένητες, στις ομώνυμες πηγές. Κάθοδος προς Μεσσαριά και το γεφύρι της Στοιχειωμένης. Σύντομη ανάβαση στο μονοπάτι προς τη Μονή Παναχράντου και ακολουθώντας παραποτάμια διαδρομή, κάθοδος ως τη Χώρα (παραλία Παραπόρτι) όπου και  διανυκτέρευση.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΑΣ: Ανάβαση στο πιο ψηλό χωριό των Κυκλάδων, τη Βουρκωτή (650μ), ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι σε παραποτάμια διαδρομή. Μετά τη Βουρκωτή, ανάβαση στην κορυφή του νησιού (Πρ.Ηλίας,997μ) ακολουθώντας τη ράχη του Πετάλου. Κατάβαση στην Άρνη, μέσα από συστάδες δάσους, από όπου μεταβήκαμε με λεωφορείο στο Γαύριο (ώρες πορείας : 7)

.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από 2 διαφορετικές ημερομηνίες γιατί έκανα δύο φορές τη διαδρομή με δύο διαφορετικές ομάδες γι' αυτό και πολλές δεν ταιριάζουν μεταξύ τους τόσο σε ότι αφορά την ώρα λήψης και το χρώμα της γης που είχε αλλάξει από τον Μάρτιο που έγινε η πρώτη μέχρι την Πρωτομαγιά που έγινε η δεύτερη, όμως αντιπροσωπεύουν τη διαδρομή, έτσι όπως την κάναμε και όπως ήταν στο πρόγραμμα του ΕΟΣ. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε από αυτές.

Φιλικά

Ηλίας Νόκας