"Μια τρύπα στο νερό" τα μέτρα για το λιμάνι του Γαυριου! Άτολμος ο δήμαρχος.

 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Με μέτρα… «ασπιρίνη» κάτι που δεν προϋποθέτει σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα, χωρίς τόλμη, γεγονός που δεν έχει το παραμικρό πολιτικό κόστος και αστυνομικές αοριστολογίες, ο δήμαρχος επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα στο λιμάνι του Γαυρίου από την ταυτόχρονη άφιξη των πλοίων, κάτι που εύστοχα, αντικειμενικά και έγκαιρα ανέδειξε πριν από λίγες μέρες ο συνεργάτης του site  Δημ. Σταυρόπουλος.

Συγκάλεσε μια ανούσια σύσκεψη για το θεαθήναι και αντί να προτείνει δυναμικές λύσεις, «έριξε το μπαλάκι» στο Λιμενικό και την Αστυνομία, χωρίς ο ίδιος να πάρει την παραμικρή ευθύνη, η να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Δεν τόλμησε να στείλει έστω και τώρα-κάτι που έπρεπε να είχε κάνει όταν ανακοινώθηκαν τα καλοκαιρινά δρομολόγια- έγγραφη επίσημη διαμαρτυρία στο υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας την τροποποίηση τους τις Κυριακές, (βασιζόμενος και στις αναφορές του Λιμεναρχείου), έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι αφίξεις των βαποριών, τουλάχιστον 45-60 λ. η μια από την άλλη, κάτι που εκ του Νόμου έχει δικαίωμα ως Δήμαρχος για να προστατέψει το νησί από ρύπανση, κυκλοφοριακή όχληση και κοινωνική αναταραχή.

Αυτή θα ήταν η κυρίαρχη απόφαση, που θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται θάρρος, πολιτική γενναιότητα  και κόστος, γιατί θα προκαλούσε σύγκρουση με το υπουργείο κάτι που απέφυγε…

 Δεν αποφάσισε να μονοδρομήσει τους δυο δρόμους που οδηγούν στο Γαυριο. Τον κεντρικό που έρχεται από την Χώρα και στενεύει στην είσοδο του λιμανιού να τον κάνει μόνο κάθοδο και τον περιφερειακό άνοδο για λίγες ώρες μέχρις ότου φύγουν τα πλοία. Έτσι ώστε τα αυτοκίνητα να φεύγουν προς το Μπατσι χωρίς να διασταυρώνονται με αυτά που έρχονται για να μπουν στα οχηματαγωγά.

Δεν ανέστειλε τις άδειες για τις θέσεις parking των αυτοκινήτων που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικιάσεως (που ο ίδιος έχει εγκρίνει) και έχουν απλωθεί έξω από το λιμάνι εμποδίζοντας ουσιαστικά την κυκλοφορία.

Δεν παρήγγειλε άμεσα κατατοπιστικές πινακίδες προκειμένου να ενημερώνονται οι οδηγοί για τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθούν. Αντίθετα παρειγγειλε κώνους για να ντανιάζονται τα αυτοκίνητα στο λιμάνι, όταν αυτά καταφέρουν να μπουν σε αυτό! Οι γνωρίζοντες και οι ψύχραιμοι παρατηρητές της καθημερινότητας στην Άνδρο, ήξεραν ότι το λιμάνι του Γαυριου, είναι προβληματικό και ότι το καλοκαίρι δεν θα αντέξει στην κίνηση.

Χώροι για να δημιουργηθούν θέσεις παρκαρίσματος, υπάρχουν και στις δυο πλευρές της πόλης. Ο Δήμος το γνώριζε. Δεν έκανε τίποτα όμως εδώ και περίπου τρία χρόνια για να τους αξιοποιήσει προκειμένου να αναπνεύσει η παραλία του Γαυριου, όπου επικρατεί μια χαώδης κατάσταση και μια πρωτοφανής αναρχία από την αδιαφορία και ατιμωρησία των οδηγών που σταθμεύουν όπου τους βολεύει!

Το λιμάνι είναι μικρό, χωρίς υποδομές και διευκολύνσεις. Το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου-Τήνου, έχει χρήματα, που ανήκουν στην Άνδρο και είναι πρόθυμο να τα διαθέσει για την βελτίωση του, αρκεί να υπάρχουν ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες από τον Δήμο για καλύτερες, μεγαλύτερες και ασφαλέστερες προβλήτες, σύγχρονος και πλήρης φωτισμός, ολοκληρωμένη ασφαλτόστρωση. Αυτές οι μελέτες δεν έγιναν πότε τα τελευταία χρόνια και ιδού το αποτέλεσμα…

Τα μέτρα… «ασπιρίνη» θα τα υλοποιήσουν τα Σώματα Ασφαλείας με την ελλιπή τους σύνθεση, αφού και σε αυτό τον τομέα ο Δήμος δεν διαμαρτυρήθηκε, για τη αποστελεχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας στην Άνδρο.

Άρα επί της ουσίας έγινε… «μια τρύπα στο νερό»! Και μέχρι τέλος Αυγούστου που επιβατική κίνηση θα συνεχίσει να κορυφώνεται το Γαυριο θα υποφέρει…

Χ.