Το σιλό του Γαυρίου: οι "καλοί", οι "κακοί" και οι άσχημοι...
Η συνέλευση των κατοίκων
Συγκλήθηκε η συνέλευση των κατοίκων (ή όσων από αυτούς πήγαν) για το θέμα που απασχόλησε κατά κόρο την προεκλογική περίοδο και απασχολεί και μετεκλογικά αρκετούς στο Γαύριο (αν κρίνουμε από την παρουσία περίπου 100 ανθρώπων στην συγκέντρωση, αλλά και άλλων 200 - από την ευρύτερη περιοχή - που έχουν υπογράψει το κείμενο κατά των σιλό κατασκευής σκυροδέματος της εταιρείας Βαλμά στον Κάμπο Γαυρίου.
Οι σύμβουλοι και ο πρόεδρος του Τοπικού Γαυρίου
Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν. Χέλμης που εξέφρασε σε υψηλούς τόνους τις αντιρρήσεις του για την κατασκευή μιλώντας για μεσαίου μεγέθους όχλησης βιομηχανία που παρανόμως πήρε άδεια, για λάθη της διοίκησης (πολεοδομίας), που έδωσε άδεια εγκατάστασης χωρίς να υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Και απάντησε και στην ανακοίνωση της εταιρείας Βαλμάς λέγοντας πως η δική του επιχείρηση έχει τις άδειες όπου χρειάζεται και για κάποιες από τις δραστηριότητες του δεν έχει γιατί δεν χρειάζονται άδειες. Και κατέληξε πως βάλλεται και "απειλείται" διαδικτυακά γιατί δίνει αγώνα για το Γαύριο, αφήνοντας υπονοούμενα χωρίς να ξεκαθαρίζει πως και από ποιους απειλείται.
Για τις απειλές που είπε μάλλον μπέρδεψε αυτά που του έγραψε ως απάντηση στην ανακοίνωση του ο Γιάννης Βαλμάς. Τα θεώρησε απειλή. Αντιπαρερχόμαστε κάποια υπονοούμενα που μάλλον αναφέρονταν στο Εν Άνδρω. Εμείς δεν αντιδικούμε με τον κ. Χέλμη. Ο κ. Χέλμης αντιδικεί ως πρόεδρος με τον κ. Βαλμά. Εμείς απλώς παρουσιάζουμε ένα σοβαρό θέμα που άπτεται αδειοδοτήσεων *εγκατάστασης και λειτουργίας" της Βαλμάς Α.Ε., αλλα και όσων άλλων αναφέρθηκαν από τον Γ. Βαλμά στον Κάμπο Γαυρίου. Για το θέμα αυτό υπάρχουν συντεταγμένα όργανα να αποφασίσουν. Κανείς δεν απειλεί και δεν απειλείται όταν λειτουργεί νόμιμα. Και να μην πετάγονται λόγια ή λάσπη στον αέρα.
Κάτοικος (αριστερά) που εξηγεί τις απόψεις του κατά του σιλό και ο δικηγόρος (δεξιά) όσων προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Στη συνέχεια η συζήτηση ξεκίνησε με ερωτήσεις που ξαστόχησαν κι έγιναν τοποθετήσεις. Και οι τοποθετήσεις ξαστόχησαν κι έγιναν δριμύ πολιτικό κατηγορητήριο κατά του τρόπου αδειοδότησης της επιχείρησης. Το οξύμωρο ήταν πως αν και στους κεντρικούς εισηγητές ήταν ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την προσφυγή των κατοίκων στο συμβούλιο επικρατείας εν τούτοις τους ομιλητές ελάχιστα απασχόλησε η προσφυγή στο ΣτΕ (το οποίο έδειξαν να μην κατανοούν καν τον ρόλο του). Ως προς την εταιρεία Βαλμά ο πρόεδρος του Τοπικού Γαυρίου είπε πως τον πήρε τηλέφωνο - όταν είχαν αρχίσει τα δημοσιεύματα με τις αλληλοκατηγορίες -, αλλά ο κ. Γ. Βαλμάς προφανώς θεώρησε την εκ των υστέρων πρόσκληση - μετά την δημιουργία κλίματος - προσχηματική και δεν προσήλθε.
Ο δήμαρχος απαντά στον Γ. Δαρδανό
Από τους πρώτους ομιλητές ο Γ. Δαρδανός που σε πολύ υψηλούς τόνους κατήγγειλε τον παραβρισκόμενο δήμαρχο δηλώνοντας πως όπως του έχει ξαναπεί "δεν του έχει εμπιστοσύνη"! Ήταν μια ολομέτωπη πολιτική αποδοκιμασία του κ. Λοτσάρη, που κατέληξε και με συγκαλυμμένους υπαινιγμούς για το Εν Άνδρω. Όπως φαίνεται έχει ενοχληθεί από την πολιτική αποδοκιμασία του κ. Καπάκη στις εκλογές και την χρεώνει σε όλους τους άλλους. Κατανοητή αδυναμία να φταίνε για τις αποτυχίες και τις αστοχίες κάποιων που διοίκησαν (και των φίλων τους) οι "άλλοι" και ο "Τύπος". Μέγας διδάξας ο Αλέξης Τσίπρας...
Η συζήτηση που από την αρχή ήταν στα μιας πολιτικής αποδοκιμασίας των πάντων, της εταιρείας και όλως περιέργως της σημερινής διοίκησης! Αν και το θέμα ανάγεται στην προηγούμενη διοίκηση. Και έγινε πλήρως αντιληπτό μετά την ολομέτωπη προσωπική επίθεση του Γ. Δαρδανού κατά του δημάρχου Άνδρου όταν πήρε χαρακτήρα ανοιχτής πολιτικής κόντρας της ομάδας περί τον Καπάκη στο Γαύριο με τον δήμαρχο Λοτσάρη.
Η απάντηση του δημάρχου Άνδρου αμέσως μετά ήρθε και ήταν πολιτική και διοικητική θέτοντας στο πλάνο τις πολιτικές κόντρες που υποβόσκουν, αλλά και τις νομικές απαντήσεις των υπηρεσιών και την πολιτική ευθύνη της διοίκησης να μην αυθαιρετεί. Δυστυχώς στο σημείο αυτό αποδείχθηκε πως τα σιλό μπορεί να είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα για κάποιους, αλλά για κάποιους άλλους είναι πολιτικό πρόσχημα να συνεχίσουν τον προεκλογικό πόλεμο. Κρίμα για το Γαύριο...
Το επίμαχο σιλό με τηλεφακό
Κάποιοι στη συνέχεια προσπάθησαν να επαναφέρουν την συζήτηση σε πιο "περιβαλλοντικό κλίμα" ώσπου κάποια στιγμή βρέθηκε πάλι να αντιδικεί ο δήμαρχος με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Υδρούσας Α. Βώσσο, ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους επιχείρησε να μιλήσει για συμπαιγνία του Δ. Λοτσάρη στο θέμα όταν ήταν έπαρχος. Κάτι που είχε κατά κόρο χρησιμοποιήσει ο ίδιος και προεκλογικά. Μόνο που αυτό απέτυχε τότε και ήταν πια εντελώς ξεκάρφωτο σήμερα 5 μήνες μετά τις εκλογές. Είναι απορίας αν στόχος κάποιων είναι απλώς να συνεχίσουν τις προεκλογικές κόντρες και αντιπαραθέσεις ολόκληρη την 4ετία;
Το επίμαχο σιλό με ζούμ
Το θέμα στη συνέχεια προσπάθησαν να διαχειριστούν η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου που κι αυτή ξέφυγε σε πολιτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο. Κάποια στιγμή ο Γ. Δαρδανός έφτασε να φωνάζει να πάρει θέση ο δήμαρχος για το σιλό. Ο δήμαρχος τότε δήλωσε πως θέση θα πάρει στο αρμόδιο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συμβούλιο όπως είπε θα γίνει στο Γαύριο και θα κληθεί και η εταιρεία Βαλμά να πει τις απόψεις της.
Το επίμαχο σιλό με ευρυγώνιο φακό στο μέσον του Κάμπου Γαυρίου
Στο θέμα παρενέβη προς το τέλος και ο Γ. Καπάκης που συνειδητοποιώντας πως κάποιοι του κλίματος του είχαν σηκώσει πολύ τους πολιτικούς τόνους προσπάθησε να είναι πιο μετριοπαθής. Τελευταία ομιλήτρια η δημοτική σύμβουλος Τασούλα Μαμάη που κατέληξε λέγοντας πως: "δεν μπορούμε να πάρουμε θέση για μια παρανομία!" Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι αν ισχύει αυτό που είπε τότε γιατί 46 άνθρωποι - μαζί κι αυτή - πλήρωσαν κάπου 20.000 ευρώ για να πάνε στο ΣτΕ; Τι άραγε θα κρίνει το ΣτΕ; Έχει καταλάβει η κ. Μαμάη τι δουλειά κάνει το ΣτΕ ή όχι;
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"