ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Στα μπετά οι τρεις πρώτες στο Καλυβάρι. Πρώτες διαπιστώσεις...
Η κεντρική βάση μπετού όπου πάνω της θα "κουμπωθεί" ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας ύψους 55 μέτρων και διάμετρο φτερών 22 μέτρων.
Ρίχτηκαν τα μπετά στην πρώτη ανεμογεννήτρια νέας γενιάς - από τις τρεις - που θα εγκαταστήσει η εταιρεία Enteka στον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι αναμονές που πάνω τους θα "κουμπώσει" η ανεμογεννήτρια. Με φίλο συνεργάτη αποφασίσαμε στο ενδιάμεσο των δύο καταιγίδων να εκδράμουμε στο ακριτικό Καλυβάρι για να φωτογραφίσουμε το τι γίνεται ώστε να δούμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες.
Ο κώνος της κεντρικής μπετονένιας βάσης της ανεμογεννήτριας έχει διάμετρο 13 μέτρα. Το μεγάλο μέρος του μέχρι ύψος 1,5 μέτρα και το μικρό 0,5 μέτρα. Συνολικό ύψος 2 μέτρα.
Τα μπετά ρίχτηκαν πριν λίγο καιρό. Δεκάδες διαδρομές με μπετονιέρες από τα σιλό μπετού του Πέτσα και του Βαλμά διέσχισαν όλη την Άνδρο από Πιτροφό και Ζαγανιάρη μέχρι τον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου (Παλαιόπολη, Μπατσί, Κάτω Άγιο Πέτρο, Γαύριο, Φελό, Καλυβάρι) πηγαινοερχόμενες ασταμάτητα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για να ρίξουν το μπετόν και να κατασκευαστεί η βάση της πρώτης ανεμογεννήτριας στην ευρύτερη περιοχή του Καμπανού.
Ο λόγος αυτής της μεγάλης κινητοποίησης στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Άνδρου για ώρες με τις μπετονιέρες να ανεβοκατεβαίνουν είναι πως έπρεπε ολόκληρη η βάση να πέσει με την μια και σε μια μέρα για να είναι συμπαγής και ενιαία. Η παρασκευή του μπετόν ξεκίνησε στις 4 το πρωί και η βάση βρεχόταν ασταμάτητα σχεδόν όλη τη νύχτα τυλιγμένη με λινάτσες. Αυτό εξήγησαν κάτοικοι του Καλυβαρίου που συμμετείχαν στο έργο.
Το πλάτωμα όπου θα συναρμολογηθεί η ανεμογεννήτρια και μετά θα από εκεί θα τοποθετηθεί στις αναμονές του μπετού και θα βιδωθεί.
Η εκσκαφή που έγινε ήταν στα 400 κυβικά. Τα καλούπια που μπήκαν ήταν στα 250 κυβικά. Τα 130 κυβικά ήταν σιδερένιος οπλισμός και τα άλλα 120 ήταν μπετόν. Για να γίνει το έργο χρειάστηκε να συνεργαστούν και οι δύο μεγάλες εταιρείες μπετόν του νησιού που έχουν τα σιλό στην περιοχή της Χώρας. Αυτά μας εξήγησαν. Σύμφωνα με το σχέδιο θα ριχτεί οπλισμένο σκυρόδεμα και στις δύο ακόμα βάσεις που έχουν σκαφτεί από την ίδια εταιρεία σε απόσταση 400-500 μέτρων η μια από την άλλη. Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες ανάλογα με τον καιρό.
Η όλη περιοχή είναι έρημη. Μόνο ζώα ελεύθερης βοσκής συναντά κανείς παντού. Δεν υπάρχουν δέντρα ή καλλιέργειες. Μόνο πολύ ωραία θέα στον Κάβο Ντόρο και στις χιονισμένες βουνοκορφές της Εύβοιας.
Όπως μας εξήγησαν οι γνωρίζοντες με αυτές τις διαδρομές και αποστάσεις χτίστηκαν και χτίζονται καθημερινά τα σπίτια και οι υποδομές στο Μπατσί, στο Γαύριο και σε όλη την Βόρεια Άνδρο! Εκτός από ορισμένους που χρησιμοποιούν το μικρότερο σιλό μπετού του Μαμάη που είναι στον Κάμπο Γαυρίου. Τέλος, να σημειώσουμε πως το μπετόν και τα αδρανή στα σιλό του Πιτροφού και του Ζαγανιάρη έρχονται με δεκάδες διαδρομές φορτηγών από το Γαύριο μέχρι την περιοχή της Χώρας που γίνεται το μπετό.
Κοντά το εξωκλήσι του Άγιου Ονούφριου, περιφραγμένο. Προφανώς για να μην πλησιάζουν τα ζώα ελεύθερης βοσκής.
Κάπως έτσι φτιάχτηκαν στην περιοχή της Υδρούσας και του Κορθίου σπίτια, δρόμοι, σχολεία, ιατρεία κλπ. Αυτός ήταν και είναι ο "ορθολογικός σχεδιασμός" για την οικοδόμηση της Άνδρου! Και αυτό τον τρόπο τρόπο θα χρησιμοποιήσουν πολλές εγκεκριμένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Καμπανού. Οι πολλές όμως θα φέρουν μάλλον μεταφερόμενο σιλό και θα το παρασκευάσουν επί τόπου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω αποτελούν απλή καταγραφή μιας ανορθολογικής ανάπτυξης που συνέβαινε και συμβαίνει στην Άνδρο όπου δεν έχει γίνει κατορθωτό να χωροθετηθεί επί δεκαετίες μιας ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Η Χώρα είναι το "βιομηχανικό" κέντρο του νησιού επί δεκαετίες γιατί εκεί ήταν ο κόσμος και το οικονομικό κέντρο του νησιού και κάποτε ήταν και το κεντρικό λιμάνι. Σήμερα το οικονομικό κέντρο και το λιμάνι μετατοπίστηκαν στο Γαύριο και το τουριστικό κέντρο στο Μπατσί. Εκεί αναμένονται και επεκτάσεις του λιμανιού και εκεί χρειάζεται να γίνουν νέες υποδομές. Απλά πράγματα που ίσως κάποτε γίνουν κατανοητά σε ένα ανορθολογικά αναπτυσσόμενο δύσκολα νησί που βλέπει τα καράβια να το προσπερνούν...
Φεύγοντας ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων το μόνο ορατό κτίσμα από το πεδίο των ανεμογεννητριών ήταν το παραπάνω εξωκλήσι. Ότι άλλο κτισμένο είτε δεν φαίνεται είτε είναι σε ακτίνα πάρα πολλών χιλιομέτρων. Προφανώς η ερημιά και το σκληρό κλίμα, που δεν επιτρέπει δέντρα παρά μόνο κάποια κηπευτικά, έχουν συμβάλει στο να θέλουν οι λίγοι ακρίτες της περιοχής τις ανεμογεννήτριες. Προσδοκούν - όπως καταλάβαμε - από αυτές κάποιο εισόδημα από τις ενοικιάσεις γης και από κάποιες παροχές ενέργειας ή κάποια ανταποδοτικά. Και συνάμα προσβλέπουν και σε μια βελτίωση των φτωχών υποδομών της περιοχής τους (δρόμους κλπ). Επίσης, ελπίζουν πως ίσως κάποια στιγμή οι ανεμογεννήτριες αποτελέσουν και κίνητρο για μια κάποια επισκεψιμότητα στην περιοχή. από κάποιους για να τις δουν. Μάλιστα - όπως είπαν - έχουν πολλές φορές παροτρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν στα έργα. Άλλωστε κι εμάς τις φορές που πήγαμε όταν φτάσαμε μας είπαν πως ήταν σίγουροι ότι φτάσαμε για τις ανεμογεννήτριες. Κι όταν ρωτήσαμε πως το κατάλαβαν απάντησαν χαμογελαστά: "για τι άλλο να ερχόσασταν"...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"