Τα νερά της Άνδρου και της Μυκόνου: εν σειρά αγωγές και ερωτήματα...

 

Η τσιμεντένια μεγάλη δεξαμενή 1000 κυβικών της Χώρας. Η εργολαβία καθαρισμού και στεγανοποίησης της ξεκίνησε τον Αύγουστο και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2919. Έκτοτε έχουν καθαριστεί σειρά δεξαμενών στη Βόρεια Άνδρο και αλλού. Τα νερά της Άνδρου είναι ένα θέμα. Όμως, και οι δειγματοληψίες, του πως και από ποιους γίνονται, είναι ένα άλλο θέμα. Και τα αποτελέσματα των αναλύσεων, το σε ποια εργαστήρια και με ποιο έλεγχο γίνονται, είναι κι αυτό ένα θέμα. Και βεβαίως οι εν σειρά ζητούμενες μεγάλες αποζημιώσεις από το ΠΑΚΟΕ σε Άνδρο και Μύκονο είναι κι αυτές ένα θέμα. Πολλά τα "θέματα" γύρω από τα νερά.

Θα μεταφέρουμε εδώ μερικές πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας κι εσείς θα κρίνετε…

(α) Το φθινόπωρο κάποια στιγμή εμφανίστηκε στην Άνδρο το ΠΑΚΟΕ. Οργάνωση οικολογική κατά πως λέει ο τίτλος του. Ο αρμόδιος έκανε έναν γύρο στο νησί και με την βοήθεια μερικών ανδριωτών, που προσφέρθηκαν, πήρε δείγματα από βρύσες και πηγές του νησιού.

Σε δικές του αναλύσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ στην Αθήνα διαπίστωσε με δική του ανακοίνωση πως σε αρκετά σημεία της ιδιωτικής δειγματοληψίας, που έκανε τα νερά κάποιων πηγών και βρυσών είχαν πρόβλημα. Και έβγαλε σχετική ανακοίνωση που κατηγορεί τον Δήμο πως μολύνει το περιβάλλον. Ο Δήμος Άνδρου αντέδρασε. Έβγαλε ανακοίνωση που ζητούσε το που, πώς, πότε και γιατί το ΠΑΚΟΕ έκανε δειγματοληψίες. Το ΠΑΚΟΕ εγκάλεσε τον Δήμο Άνδρου και έκανε και σχετική αγωγή ζητώντας του 150.000 ευρώ, δεσμευόμενο πως θα διαθέσει αυτό το μεγάλο ποσό, μόλις το πάρει από τον Δήμο, σε έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην Άνδρο!

Ο Δήμος Άνδρου αντέδρασε λέγοντας πως χρησιμοποιεί την ίδια εταιρεία που είχε και ο προηγούμενος δήμαρχος επί 5ετία και ούτε τότε ούτε σήμερα υπήρξε ποτέ θέμα. Και εξήγησε πως υπάρχουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για τον έλεγχο και το Γενικό Χημείο του κράτους τις χημικές αναλύσεις του νερού. Και αυτές δεν έχουν βγάλει από τις εξετάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια ποτέ κάτι επικίνδυνο μέχρι σήμερα.

(β) Το ΠΑΚΟΕ όμως δεν έμεινε στην Άνδρο και στον έλεγχο των νερών της. Πήρε προφανώς το ίδιο πλοίο της γραμμής και πήγε μέχρι την Μύκονο. Έκανε και εκεί τους σχετικούς ελέγχους του. Με τον τρόπο - προφανώς - που τους έκανε και στην Άνδρο. Ήλεγξε τα δείγματα του. Και βρήκε και εκεί πηγές και βρύσες προβληματικές! Και έκανε και εκεί την σχετική αγωγή ζητώντας να του επιδικαστούν 200.000 ευρώ, που θα δοθούν για να αναβαθμίσει το περιβάλλον και στη Μύκονο!

(γ) Σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης, των υπουργείων ασχολούνται για να απαντήσουν στις δύο αυτές αγωγές του ΠΑΚΟΕ κατά των δύο νησιών συνολικής αξίας 350.000! Τα οποία χρήματα, αν του επιδικαστούν, «αυτοδεσμεύεται» πως θα τα διαθέσει για να αναβαθμιστεί το περιβάλλον και τα νερά στα δύο νησιά! Αυτά μάθαμε...

(δ) Από ότι φαίνεται το ΠΑΚΟΕ δεν έχει πάει ακόμα στην Τήνο! Δεν ξέρουμε αν αυτή η πρακτική συνεχών αγωγών εναντίον Δήμων, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και σχετικά είχε γράψει παλαιότερα και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έχει οδηγήσει στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των νερών των διάφορών περιοχών. Εκτιμούμε πάντως πως ενισχύθηκαν οι νομικές υπηρεσίες τους! Απασχολήθηκαν εντατικότερα οι υπηρεσίες απαντώντας στις αγωγές. Ενισχύθηκε εξ αντανακλάσεως και η θέση των εταιρειών που ελέγχουν τα νερά. Και ειδικά ο Δήμος Άνδρου ανέθεσε σε ειδικό χημικό μηχανικό, που ζει και εργάζεται στην Άνδρο, την περεταίρω παρακολούθηση των αναλύσεων του νερού…

Για την ιστορία

Ο Δήμος Άνδρου από την εποχή της διοίκησης Σουσούδη κάνει τακτικές δειγματοληψίες με εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία. Και από ένα σημείο και μετά άρχισε συστηματική χλωρίωση, αν και δεν καθαρίστηκαν βασικές δεξαμενές. Η ίδια εταιρεία συνέχισε και επί διοίκησης Λοτσάρη. Επιπλέον αυτή την περίοδο καθαρίστηκαν και αρκετές δεξαμενές.

Επί Σουσούδη σε σχετικά ερωτήματα υπήρξε καθησυχαστική ανακοίνωση πως τα νερά είναι εντάξει. Ανακοίνωση που επαναλήφθηκε  και επί Λοτσάρη. Από την μεριά του Δήμου Άνδρου σε ανακοίνωση προς το ΠΑΚΟΕ υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση καθώς λέχθηκε πως οι αναλύσεις που συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια από την ίδια εταιρεία δεν έχουν δείξει προβλήματα.

Να συμπληρώσουμε πως ως προς την δειγματοληψία του ΠΑΚΟΕ στην Άνδρο έγινε γνωστό, μετά από συγκεκριμένο περιστατικό στην Αγία Ειρήνη Αποικίων, πως κάποιες δειγματοληψίες έκανε η πρώην αντιδήμαρχος Υδρούσας Μαρία Μαμάη (το έμαθε ο αντιδήμαρχος Άνδρου παρουσία του πλοιοκτήτη Λευτέρη Πολέμη)! Το που, πώς και πότε έγιναν οι σχετικές ιδιωτικές  δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης με ανακοινώσεις μεταξύ Δήμου Άνδρου και ΠΑΚΟΕ…

ΥΓ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τούς κκ σχολιαστές : Σας ενδιαφέρει ποιός καταγγέλει, αν έχει συμφέρον οικονομικό ή πολιτικό καί δεν ρωτάτε αν αληθεύει η καταγγελία? Αν υπάρχει έγκυρη ανάλυση από τόν Δήμο ας την ανακοινώσει αν δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει να φροντίσουν να αποκαταστήσουν την καταλληλότητα του νερού σέ όλο τό νησί καί δεν χωράνε αντιπαλότητες σέ ένα θέμα πού αφορά την υγεία όλων!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Με μισθό είναι η Μ. Μαμάη στο πακοε?

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλοι πέφτουν από τόν ουρανό...δεν ήξεραν τό πρόβλημα. Μήπως θυμάται ο κ. αντιδήμαρχος Γιαννησης πρίν από αρκετά χρόνια όταν έγινε ανάλυση τού νερού από τό χημείο τού κράτους στην Σαριζα καί κλείσανε τό εργοστάσιο??? Μήπως θυμάται ο δικηγόρος κ. Ξανθός τίς καταγγελίες για τά νερά τών Μαινητων καί τίς ανακοινώσεις καί τόν πανικό στην πρώην κοινότητα Μεσαριάς??? Ένα μεγάλο θέμα με τα νερά πού έρχονται στα σπίτια μας πού έπρεπε να απασχολεί τόν Δήμο με πρωτεραιοτητα έναντι οιουδήποτε άλλου πχ ανεμογεννήτριες!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι αναλύσεις νερού στην Ελλάδα μπορούν να γίνονται μόνο από πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία έχουν υποχρέωση μαζί με την ανάλυση να επισυνάπτουν την πιστοποίηση τους, τον τρόπο δειγματοληψίας, μεταφοράς και ανάλυσης του νερού. Οι συγκεκριμένοι 1. δεν έχουν καμία πιστοποίηση για αναλύσεις ύδατος, 2. δεν μας λένε που, ποτέ και πως έγινε η δειγματοληψία, 3. Δεν μας λένε τον τρόπο μεταφοράς του δείγματος σε πιστοποιημένο εργαστήριο (εάν έγινε αυτό)
Μήπως η αγωγή έπρεπε να γίνει από τον Δήμο κατά των κύριων αυτών;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκείνος ο περιβόητος αφαλατωτης για τα νερά του Μπατσίου πότε θα τοποθετηθεί; Έχει λάβει τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται και έχει λάβει και χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών. Ας μας απαντήσει ο αντιδήμαρχος κ Μουστάκας γιατί δεν προχώρησε η εγκατάσταση;; Έχουν γίνει ενέργειες από το δήμο ή όχι και για πιο λόγο; Το δίκτυο φέρνει συχνά λάσπη και καταστρέφονται υδραυλικά δίκτυα, θερμοσίφωνες, πλυντήρια, βρύσες κλπ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κοιτά τα απαραίτητα. Αυτά είναι. Όχι η άνεμο γεννήτριες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας την μαζέψει... (διαγράφεται μια φράση - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) Αυτός κυνηγάει τα πάντα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν και νερό τ σ ο ύ ζ ε ι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει ελέγξει ποτέ εισαγγελέας την νομιμότητα της εν λόγω εταιρίας, την επαναλαμβανόμενη τακτική της με τις αγωγές, (που ο πιο αφελής θα καταλήξει σε συμπέρασμα εύκολης... ) την νομιμότητα και εγκυρότητα των δειγματοληπτικών ελέγχων, και αν έχει την δικαιοδοσία να τους κάνει;;;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro