Το συμβολικό δώρο του δημάρχου Άνδρου

Αυτές τις μέρες δεκάδες άνθρωποι έλαβαν το παραπάνω δώρο από τον δήμαρχο Άνδρου. Πολιτικοί από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό μέχρι μερικούς υπουργούς και ορισμένους βουλευτές. Άλλοι τιμητικά και οι υπουργοί και οι βουλευτές γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν την Άνδρο. Επίσης κάποιοι επιχειρηματίες που έκαναν χορηγίες ή προσφορές στο νησί. Τέλος ορισμένοι δραστήριοι ιδιώτες που πρόσφεραν στο νησί υπηρεσίες που είχε ανάγκη.

Ήταν ένα συμβολικό δώρο του δημάρχου Άνδρου προς όλους αυτούς για την βοήθεια τους, αλλά και μια υπενθύμιση πως η Άνδρος είναι εδώ και θα τους χρειαστεί και πάλι. Δεν είναι η πρώτη χρονιά - όπως μάθαμε - που ο σημερινός δήμαρχος στέλνει δώρο σε πολλούς ανθρώπους που συνέβαλαν στην Άνδρο. Είναι η τρίτη. Είχε στείλει και στις γιορτές του 2019 και του 2020. Είναι όμως πρώτη φορά που έφτασε και σ' εμάς...

 

Το δώρο συσκευάστηκε στο γνωστό Ζαχαροπλαστείο Ζαΐρη της Άνδρου. Περιέχει μια σειρά παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου που παράγει το εν λόγω ζαχαροπλαστείο, όπως αμυγδαλωτά και και καλσούνια, παστέλια. Όλα είναι σε αεροστεγή συσκευασία. Είναι μια καινοτομία του συγκεκριμένου ανδριώτικου ζαχαροπλαστείου για να ταξιδεύουν τα προϊόντα του όχι μόνο εκτός Άνδρου, αλλά και αεροπορικώς στις τσάντες των τουριστών. Μια πρωτότυπη ιδέα με ένα μικρό αποτύπωμα από τη ναυτική ιστορία του νησιού στο κουτί τους, καθώς μαζί με φωτογραφίες του ζαχαροπλαστείου και της ζαχαροπλαστικής υπάρχει κι ένα καράβι, από αυτά που ταξίδεψαν την Άνδρο στις άκρες των θαλασσών. Έτσι θέλει το ζαχαροπλαστείο να ταξιδέψουν και τα γλυκά του. 

Κάτω από τα γλυκά ο άνθρωπος που λαμβάνει το δώρο θα βρει ένα δεμένο βιβλίο (με σκληρό εξώφυλλο). Είναι το επετειακό ιστορικό βιβλίο "Άνδρος 200 χρόνια" το οποίο αναφέρεται στην Άνδρο της ελληνικής επανάστασης. Στις δύο μεγάλες προσωπικότητες που έβγαλε το νησί μας και ξεχώρισαν σε όλο τον ελληνισμό: τον Θεόφιλο Καΐρη και την Ευανθία Καΐρη. Και στις δύο μεγάλες ιστορικές ναυμαχίες που έλαβαν χώρα γύρω από την Άνδρου: του Λάμπρου Κατσώνη, στα Ορλοφικά και του Σαχτούρη στην διάρκεια της επανάστασης.

Το βιβλίο περιέχει σημαντικά ντοκουμέντα από την μετεπαναστατική Άνδρο. Και φτάνει μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα αποτυπώνοντας την αγροτική κοινωνία, αλλά και τα μεγάλα σημαντικά βήματα της ναυτικής Άνδρου από τα μέσα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Ένα βιβλίο αναφοράς για το νησί μας. Αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν σε ελάχιστα νησιά. Από αυτή την άποψη πρωτοπορήσαμε. Και χαιρόμαστε που ο δήμαρχος Άνδρου εκτίμησε την συμβολή μας στους εφετινούς εορτασμούς των 200 χρόνων και το ενέταξε στα συμβολικά δώρα της χρονιάς.

Δύο επιπλέον λόγια για το βιβλίο. Το βιβλίο "Άνδρος 200 χρόνια" εκτός της παρουσίασης της μεγάλης προσωπικότητας του Θεόφιλου Καΐρη για πρώτη φορά - μετά από χρόνια στο ιστορικό περιθώριο - φέρει στο προσκήνιο με το δοκίμιο της νεαρής αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Δανάης Α. Μπασαντή την μεγάλη προσωπικότητα της σπουδαίας λογίας και συγγραφέως Ευανθία Καΐρη. Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε κορυφαία γυναικεία πνευματική προσωπικότητα της ελληνικής επανάστασης. Έγραψε το πρώτο θεατρικό έργο - αφιερωμένο στο Μεσολόγγι. Και ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εκδόθηκε στην διάρκεια της επανάστασης (1826).

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ συμπεριέλαβε το δοκίμιο της νεαρής αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης στην ύλη του στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και στο επετειακό βιβλίο για τα 200 χρόνια της 'Ανδρου από την επανάσταση. Ευτυχώς που και ο σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης έκανε κι αυτός αναφορά με το θεατρικό έργο στη σπουδαία Ευανθία Καΐρη. Τουλάχιστον υπήρξαν αναφορές στην Άνδρο σε μια εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, πρόδρομο της γυναικείας χειραφέτησης. Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε πνευματικός πρόδρομος της Καλλιρόης Παρέν κατά έναν αιώνα. Συνέβαλε στην εποχή της ακόμα και στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής κατεύθυνσης του Αδαμαντίου Κοραή. Και ήταν ανδριώτισα. Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ και οι συνεργάτες του έκαναν το καθήκον τους με τις αναφορές τους. Άλλοι και άλλες την ξέχασαν και αναλώθηκαν σε αλλότρια...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία γλυκά, χαμηλού επιπέδου το ¨βιβλίο¨ και σίγουρα πολύ λίγο για να προσφερθεί ως δώρο εκπροσωπώντας την Άνδρο...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Περαστικά σας. Του χρόνου θα γράψετε εσείς και οι αγράμματοι φίλοι σας ένα βιβλίο για το 201 χρόνια από την επανάσταση μιας που δεν προλάβατε εφέτος. Είχατε τόσες ίντριγκες και τόση λάσπη να κουβαλήσετε.
Σίγουρα εσείς θα βρείτε καλύτερους από τον ανδιώτη ακαδημαΙκό Μιχαλη Τιβέριο για συνεργάτη, κι ακόμα καλύτερους από τον ανδριώτη λογοτέχνη και ιστορικό συγγραφέα Σταμάτη Καμπάνη, την καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαριάνα Δρίτσα, την καθηγήτρια Αναστασία Σκόρδου, τον ιστορικό και δήμαρχο Άνδρου Ευάγγελο Δερτούζο, τον λαογράφο και ιστορικό Γιάννη Πίππα την αρχαιολόγο Δανάη Μπασαντη.
Και σίγουρα θα βρείτε περισσότερα στοιχεία από αυτά που απεικονίζονται στους πίνακες του 19ου αιώνα του ακούραστου συνεργάτη μας Ι.Π. - Άλκη. Και θα κάνετε εσείς ο "πανύψηλου" επιπέδου συγγραφέας - του τίποτα μέχρι σήμερα - καλύτερες αναλύσεις από τις δικές μας που έχουμε τέσσερα ιστορικά βιβλια για την Άνδρο με πωλήσεις χιλιάδων αντιτύπων και ένα διδακτορικό σε ιστορικό επικοινωνιακό θέμα.
Απλά πράγματα αγαπητέ ανώνυμε με το "πανύψηλο" επίπεδο. Μόνο που όπως φαίνεται δεν καταφερες ούτε να ανοίξεις το βιβλίο και τους συγγραφείς που βρίζεις χωρίς να ξέρεις.
Περαστικά και πάλι...
ΥΓ Πικραθήκατε μάλλον από την ασχετοσύνη σας και την αμορφωσιά σας. Τι το θέλατε να ανοίξετε το στόμα σας;...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ομορφο το δωρο του Δημαρχου,εφυγε ετσι και το στοκ των βιβλιου που ειχε μεινει στην αποθηκη
Με ενα σμπαρο δυο τριγωνια.
Τα εξοδα θα ηταν σιγουρα απο χορηγο
Πανουλη ιδιος γραφει ιδιος απαντα

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
1. Τα δεμένα βιβλία που πρόσφερε ως δώρο ο δήμαρχος ήταν κλειστή έκδοση περιορισμένου τιράζ (200 αντίτυπα) για δώρο. Πήραν οι 50 συνεργάτες του ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Οι 30 συνεργάτες του Επαρχείου στην Περιφέρεια (Περιφερειάρχης Αντι-περιφερειάρχης Κυκλάδων, κλπ) και 70 πολιτικοί συνέδραμαν την Άνδρο και όσοι επιχειρηματίες συνέβαλαν με προσφορές τους. Το βιβλίο κανονικά κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Άνδρου με μαλακό εξώφυλλο. Κοστίζει 15 ευρώ. Τα χρήματα εισπράττει ο εκδότης και ο διακινητής. Ο συγγραφέας πληρώθηκε κυρίως με τα βιβλία που έδωσε σε φίλους του. Έχει πουλήσει από τα; 300 που ήταν η κανονική έκδοση περίπου 250. Άρα δεν έχει στοκ μιας και έχουν μείνει μόνο 50 για την επόμενη χρονιά στα βιβλιοπωλεία. Και από τα δώρα (σκληρό εξώφυλλο) έχουν μείνει μόνο 30.
2. Συνολικά η έκδοση ήταν 500 αντιτύπων (με σκληρό και μαλακό εξώφυλλο. Για να μαθαίνετε μιας και ενδιαφερθήκατε για το "ξεσκαρτάρισμα" ενός βιβλίου που κυκλοφορεί μόνο 5 μήνες και έχει πάει καλά σε πωλήσεις. Άρα δεν χρειάζεται "ξεσκαρτάρισμα", αλλά μάλλον δεύτερη έκδοση...
3. Το βιβλίο ίσως αγνοείτε πως είναι το μόνο που εκδόθηκε στα νησιά των Κυκλάδων με δοκίμια και ιστορικά στοιχεία και αναλύσεις για την Άνδρο της Επανάστασης, τη γεωργική και τη ναυτική Άνδρο του 19ου αιώνα. Τα παραπάνω εσάς που "ξεστοκάρετε" ανοησίες δεν σας ενδιαφέρουν. Όπως δεν σας ενδιαφέρει πως χάρη στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ η Άνδρος βρέθηκε στην πρωτοπορία της με το βιβλίο αυτό της επετείου των 200 χρόνων. Στα παλιά σας τα παπούτσια η ιστορία της Άνδρου, η επανάσταση και ο 19ος αιώνας. Εσάς το μυαλό σας είναι στο "ξεστοκάρισμα" της αμορφωσιάς σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εχετε πεσει με τα μουτρα...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Νομίζετε πως όλοι είναι σαν τα μούτρα σας. αγράμματοι, αμόρφωτοι, αδαείς, ανιστόρητοι. Νομίζετε πως όλοι γράφουν ιστορία για να "κονομήσουν". Προφανώς δεν έχετε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο ιστορίας. Και δεν έχετε ιδέα για την ιστορία της Άνδρου του 19ου αιώνα. Με βαση αυτά τα ελάχιστα πορευτήκατε στη ζωή σας θεωρείτε την Άνδρο σαν Λας Βέγκας εκεί που όλοι παίζουν στο καζινο. Φουκαρά μου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή χρονιά Θεία Χαρίκλεια!! Ναι... μ ακούς;
Εχω νέα, μόλις μίλησα, ξέρεις με ποιους, καταλαβαίνεις......
Έχω μήνυμα.
Πίνουν σαμπάνια στα ανάκτορα αφού πλέον πλησιάζει η ώρα που θα ανέβουμε πάλι στον θρόνο......καταλαβαίνεις!!!!
Εεεε τι με ρωτάς θεια;
Αυτοί θα πίνουν τίποτα ρακιά σε κανένα κατώι !!
Ανήκουν σε άλλη τάξη αυτοι θεία από τους δικούς μας, σε άλλη τάξη....
Οχι σχολική θεία, κοινωνική κοινωνική τάξη θεία!
Με κούρασες θεία Χαρίκλεια , πάω να ονειρευτω την στιγμή της εκθρόνισης......
Χρόνια πολλά θεία!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα σας,
ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ & ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
Πολυ ομορφο δωρο και ωραια κινηση εκ μερους του Δημου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακομα και απο εκει...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το ότι είστε αγράμματος και ανιστόρητος δεν είναι επιχείρημα εναντίον μας. Αν μπορούσατε να διαβάσετε το βιβλίο θα καταλαβαίνατε την αξία του. Αλλά ο πατέρας σας δεν σας έστειλε προφανώς σχολείο και δεν μπορείτε ούτε να το ανοίξετε. Κρίμα. Ελπίζουμε τα παιδιά σας να μάθουν γράμματα και να μπορέσουν να διαβάσουν την ιστορία της Άνδρου που εμείς γράψαμε...
Καλή χρονιά να έχετε...
ΥΓ Το ότι από όλες τις Κυκλάδες η Άνδρος είχε μια ιστορική έκδοση για τα 200 χρόνια φαίνεται πως δεν είναι του ενδιαφέροντος σας. Ούτε είναι του ενδιαφέροντος σας ο Θεόφιλος Καΐρης, η Ευανθία Καΐρη, η ιστορία και η κοινωνία του νησιού κατά τον 19ο αιώνα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro