Το συμβολικό δώρο του δημάρχου Άνδρου

Αυτές τις μέρες δεκάδες άνθρωποι έλαβαν το παραπάνω δώρο από τον δήμαρχο Άνδρου. Πολιτικοί από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό μέχρι μερικούς υπουργούς και ορισμένους βουλευτές. Άλλοι τιμητικά και οι υπουργοί και οι βουλευτές γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν την Άνδρο. Επίσης κάποιοι επιχειρηματίες που έκαναν χορηγίες ή προσφορές στο νησί. Τέλος ορισμένοι δραστήριοι ιδιώτες που πρόσφεραν στο νησί υπηρεσίες που είχε ανάγκη.

Ήταν ένα συμβολικό δώρο του δημάρχου Άνδρου προς όλους αυτούς για την βοήθεια τους, αλλά και μια υπενθύμιση πως η Άνδρος είναι εδώ και θα τους χρειαστεί και πάλι. Δεν είναι η πρώτη χρονιά - όπως μάθαμε - που ο σημερινός δήμαρχος στέλνει δώρο σε πολλούς ανθρώπους που συνέβαλαν στην Άνδρο. Είναι η τρίτη. Είχε στείλει και στις γιορτές του 2019 και του 2020. Είναι όμως πρώτη φορά που έφτασε και σ' εμάς...

 

Το δώρο συσκευάστηκε στο γνωστό Ζαχαροπλαστείο Ζαΐρη της Άνδρου. Περιέχει μια σειρά παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου που παράγει το εν λόγω ζαχαροπλαστείο, όπως αμυγδαλωτά και και καλσούνια, παστέλια. Όλα είναι σε αεροστεγή συσκευασία. Είναι μια καινοτομία του συγκεκριμένου ανδριώτικου ζαχαροπλαστείου για να ταξιδεύουν τα προϊόντα του όχι μόνο εκτός Άνδρου, αλλά και αεροπορικώς στις τσάντες των τουριστών. Μια πρωτότυπη ιδέα με ένα μικρό αποτύπωμα από τη ναυτική ιστορία του νησιού στο κουτί τους, καθώς μαζί με φωτογραφίες του ζαχαροπλαστείου και της ζαχαροπλαστικής υπάρχει κι ένα καράβι, από αυτά που ταξίδεψαν την Άνδρο στις άκρες των θαλασσών. Έτσι θέλει το ζαχαροπλαστείο να ταξιδέψουν και τα γλυκά του. 

Κάτω από τα γλυκά ο άνθρωπος που λαμβάνει το δώρο θα βρει ένα δεμένο βιβλίο (με σκληρό εξώφυλλο). Είναι το επετειακό ιστορικό βιβλίο "Άνδρος 200 χρόνια" το οποίο αναφέρεται στην Άνδρο της ελληνικής επανάστασης. Στις δύο μεγάλες προσωπικότητες που έβγαλε το νησί μας και ξεχώρισαν σε όλο τον ελληνισμό: τον Θεόφιλο Καΐρη και την Ευανθία Καΐρη. Και στις δύο μεγάλες ιστορικές ναυμαχίες που έλαβαν χώρα γύρω από την Άνδρου: του Λάμπρου Κατσώνη, στα Ορλοφικά και του Σαχτούρη στην διάρκεια της επανάστασης.

Το βιβλίο περιέχει σημαντικά ντοκουμέντα από την μετεπαναστατική Άνδρο. Και φτάνει μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα αποτυπώνοντας την αγροτική κοινωνία, αλλά και τα μεγάλα σημαντικά βήματα της ναυτικής Άνδρου από τα μέσα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Ένα βιβλίο αναφοράς για το νησί μας. Αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν σε ελάχιστα νησιά. Από αυτή την άποψη πρωτοπορήσαμε. Και χαιρόμαστε που ο δήμαρχος Άνδρου εκτίμησε την συμβολή μας στους εφετινούς εορτασμούς των 200 χρόνων και το ενέταξε στα συμβολικά δώρα της χρονιάς.

Δύο επιπλέον λόγια για το βιβλίο. Το βιβλίο "Άνδρος 200 χρόνια" εκτός της παρουσίασης της μεγάλης προσωπικότητας του Θεόφιλου Καΐρη για πρώτη φορά - μετά από χρόνια στο ιστορικό περιθώριο - φέρει στο προσκήνιο με το δοκίμιο της νεαρής αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Δανάης Α. Μπασαντή την μεγάλη προσωπικότητα της σπουδαίας λογίας και συγγραφέως Ευανθία Καΐρη. Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε κορυφαία γυναικεία πνευματική προσωπικότητα της ελληνικής επανάστασης. Έγραψε το πρώτο θεατρικό έργο - αφιερωμένο στο Μεσολόγγι. Και ήταν το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εκδόθηκε στην διάρκεια της επανάστασης (1826).

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ συμπεριέλαβε το δοκίμιο της νεαρής αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης στην ύλη του στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και στο επετειακό βιβλίο για τα 200 χρόνια της 'Ανδρου από την επανάσταση. Ευτυχώς που και ο σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης έκανε κι αυτός αναφορά με το θεατρικό έργο στη σπουδαία Ευανθία Καΐρη. Τουλάχιστον υπήρξαν αναφορές στην Άνδρο σε μια εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, πρόδρομο της γυναικείας χειραφέτησης. Η Ευανθία Καΐρη υπήρξε πνευματικός πρόδρομος της Καλλιρόης Παρέν κατά έναν αιώνα. Συνέβαλε στην εποχή της ακόμα και στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής κατεύθυνσης του Αδαμαντίου Κοραή. Και ήταν ανδριώτισα. Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ και οι συνεργάτες του έκαναν το καθήκον τους με τις αναφορές τους. Άλλοι και άλλες την ξέχασαν και αναλώθηκαν σε αλλότρια...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"