Κατάλληλο το νερό της Χώρας - Πλήρης διαφάνεια και χρηστή διαχείριση

 

Γεωτρύπανο στη στροφή στις Μένητες. Από τις γεωτρήσεις του 2018 όταν υπήρξε και πάλι λειψυδρία και προβλήματα καταλληλόλητας με το νερό και επιλήφθηκε και τότε η Αποκεντρωμένη και ο προϊστάμενος για τα νερά των Κυκλάδων Ηλίας Νόκας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Πριν λίγες μέρες ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε ανακοίνωση περί μη καταλληλόλητας για πόση του νερού της Χώρας. Με το που λάβαμε την ανακοίνωση επικοινωνήσαμε με την υπηρεσία υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ειδικότερα με τον προϊστάμενο της Ηλία Νόκα. Αυτός εξέφρασε την έκπληξη και ζήτησε επικοινωνία με τον αρμόδιο ελεγκτή για την καταλληλόλητα των νερών της Χώρας Άνδρου, τον χημικό κ. Κωνσταντίνο Σακελλάρη, αλλά και τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Γιαννίση. Μετά την επικοινωνία δόθηκαν από τον αρμόδιο κ. Ηλία Νόκα οδηγίες και ζητήθηκε - όπως είπε μάς ο ίδιος - πλήρη διαχρονικά στοιχεία των αναλύσεων των νερών της Χώρας.

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα εδώ και 7-8 χρόνια υπάρχουν αυξομειώσεις βακτηριδίων στο νερό. Ιδίως μετά από βροχοπτώσεις που παρασύρουν επίγεια νερά στις γεωτρήσεις. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο προηγούμενος υπεύθυνος του Δήμου της περιόδου 2014-2016.

Έχουμε ζητήσει και περιμένουμε τις διαχρονικές μετρήσεις καταλληλόλητας του νερού της Χώρας, όπως και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κι αυτό γιατί παρά τις κατά καιρούς αυξομειώσεις βακτηριδίων στο νερό, ουδέποτε υπήρξε ανακοίνωση και πλήρης διαφάνεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μας εξήγησε ο αρμόδιος ελεγκτής κ. Κωνσταντίνος Σακελλάρης.

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ, όπως και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου περιμένουν από τις υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, αλλά ιδίως από την αρμόδια εταιρεία αναλύσεων απαντήσεις στα ερωτήματα μας. Η εταιρεία αναμένεται θα απαντήσει η ίδια γιατί τα αρχεία των μετρήσεων της 5ετούς περιόδου Σουσούδη δεν υπάρχουν στον Δήμο!!! 

Τέλος να συμπληρώσουμε πως σήμερα 29/12/21 ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την καταλληλόλητα του νερού της Χώρας μετά τα απαραίτητα μέτρα που ελήφθησαν με την επίβλεψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για το θέμα θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε τα διαχρονικά στοιχεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Χώρας Άνδρου, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μικροβιολογικές αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου, το νερό κρίνεται ασφαλές για ανθρώπινη πόση. Η χρήση του  νερού ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση, μπορεί πλέον να γίνεται κανονικά. 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ  - 29/12/21