ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 2021: Ποιοι εμφανίστηκαν και ποιοι όχι...

 Απλή εμφάνιση στην οθόνη και δηλώνεται η παρουσία των μελών του συμβουλίου...

Πρωτόγνωρο το γεγονός πως 6 τελικά σύμβουλοι παραπέμφθηκαν για τα περαιτέρω με 4 συνεχείς απουσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου. Δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Όμως πρωτόγνωρες και οι απουσίες των συμβούλων από τα δημοτικά συμβούλια. Ιδίως τα δημοτικά συμβούλια του 2021 που ήταν όλα από την αρχή μέχρι το τέλος ηλεκτρονικά. Δηλαδή αρκούσε στο κάθε σύμβουλο να πατήσει το κουμπί του υπολογιστή του, του τάμπλετ του ή του κινητού του και έμπαινε στο συμβούλιο από οπουδήποτε βρισκόταν. Από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και από... καφετέρια!!!

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Την χρονιά που πέρασε έγιναν 45 συμβούλια. Τα 4 αφορούν ψηφίσματα για σημαντικούς ανθρώπους που χάθηκαν κι έγιναν δια περιφοράς. Δεν τα μετράμε στο παρουσιολόγιο, που ζητήσαμε και μάς έδωσε η Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα έχουμε 41 προσκλήσεις για κανονικά δημοτικά συμβούλια που έγιναν ή κάποιες φορές δεν έγιναν για λόγους απαρτίας. 

Αρκεί να αναλογιστούμε πως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδης πέτυχε αρνητικό ρεκόρ με 56% παρουσίες στα συμβούλια και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Καπάκης τα πήγε ακόμα χειρότερα με 51%. Δηλαδή ένα στα δύο περίπου - από τα 41 - δημοτικά συμβούλια οι δύο επικεφαλής απέτυχαν να πατήσουν το κουμπί και να εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή για την τηλεδιάσκεψη!!! 

Με τέτοια θλιβερά ποσοστά παρουσιών της ηγεσίας λογικό πως οι σύμβουλοι τους ακολούθησαν την "γραμμή" και έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αρνητική πρωταθλήτρια η Ανδρονίκη Μαμάη με μόνο 7 εμφανίσεις στα 41 συμβούλια. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση των αρνητικών ρεκόρ η Αναστασία Καπόν-Μαμάη με 18 εμφανίσεις στα 41 συμβούλια. Και μετά οι Βασίλης Αδάμης, Αθηνά Τσατσομοίρου και Γιώργος Ψωμάς με 19 εμφανίσεις στα 41 συμβούλια. Όλοι αυτοί κάτω από την βάση με εμφανίσεις λιγότερες του 50%!!! Αναρωτιέται κανείς γιατί έδωσαν μάχη να εκλεγούν αφού απουσιάζουν τον μισό χρόνο...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΔΡΟΥ - ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟ 2021

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

 

ΜΠΑΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

41

 

ΜΑΚΡΗ ΑΘΗΝΑ

38

 

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

37

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

37

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

37

 

ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

36

 

ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

35

 

ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΜΑΡΙΑ

30

ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

30

 

ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

28

 

ΤΡΑΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

25

 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

24

 

ΜΠΑΚΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

23

ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ

23

 

ΒΙΔΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

21

ΚΑΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

21

 

ΨΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

19

ΑΔΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

19

ΤΣΑΤΣΟΜΟΙΡΟΥ ΑΘΗΝΑ

19

 

ΜΑΜΑΗ-ΚΑΠΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

18

 

ΜΑΜΑΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

7

Η ΟΜΑΔΑ ΛΟΤΣΑΡΗ: Καθόλου παράξενο πως οι 8 της συμπολίτευσης καταλαμβάνουν τις 8 πρώτες του παρουσιολογίου με πρωταθλητή τον πρόεδρο του συμβουλίου Λευτέρη Μπάλλα που είχε 41 εμφανίσεις στα 41 συμβούλια. Ήτοι 100%. Ακολούθησε η Αθηνά Μακρή με 38. Ήτοι, 93%. Και ακολούθως οι Γιαννίσης, Μουστάκας, Στεφάνου με 37. Ήτοι, 90% παρουσίες. Μετά η Τ. Μπιθικώτση με 36 εμφανίσεις (88% παρουσίες) ενώ είχε και τοκετό!!! Ακόμα ο Δημήτρης Τηνιακός με 35 παρουσίες και 85%. Και τέλος η Μ. Βενετική με 30 εμφανίσεις και 73%.  

Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΑΚΗ: Στις 30 εμφανίσεις ο πρώτος της αντιπολίτευσης Σ. Τσαούσης. Με τα θλιβερά δεδομένα της αντιπολίτευσης το 73% είναι πολύ καλό σκορ. Όμως το σκορ του μηδενίζεται όταν στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία είναι αναπληρωματικός της Τ. Μαμάη, πέτυχε σκορ εμφανίσεων 0%!!! Δηλαδή μηδέν αναπληρώσεις στις 93,5% απουσίες της Τ.Μαμάη. Η ομάδα Καπάκη έχει βαρέσει "διάλυση" ήδη από τον δεύτερο χρόνο θητείας του σημερινού συμβουλίου αν κρίνουμε πως και στο συμβούλιο οι Αδάμης και Τ. Μαμάη εμφανίζονται αραιά και που!!!

Η ΟΜΑΔΑ ΣΟΥΣΟΥΔΗ: Εδώ ο επικεφαλής πετυχαίνει να έρχεται τέταρτος σε παρουσίες στους οκτώ δικούς του συμβούλους με 23 εμφανίσεις. Προηγούνται οι Αντώνογλου με 28, Τρακάκος 25 και Θεοδωράκης 24. Ποσοστά παρουσίας τους από 68% μέχρι 59%. Και μετά ο επικεφαλής Θ. Σουσούδης με 56%. Η ομάδα Σουσούδη έχει όμως το θλιβερότερο αρνητικό ρεκόρ παρουσιών με την Ανδρονίκη Μαμάη με ποσοστό 17%. Απορίας άξιο το πως μια πρώην αντιδήμαρχος εξαφανίστηκε εντελώς το 2021 από το δημοτικό συμβούλιο. Και ποιος ο λόγος να παραμένει σε αυτό αφού δεν εμφανίζεται; 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αν οι παρουσίες/εμφανίσεις στα δημοτικά συμβούλια είναι στοιχειώδης υποχρέωση συμμετοχής στα κοινά όσων εξελέγησαν η συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρουείναι υψηλής σημασίας. Γιατί είναι το όργανο διοίκησης του Δήμου Άνδρου, δηλαδή εκεί γίνονται οι βασικές εισηγήσεις μέσω της οποίας ασκείται η διοίκηση. Εδώ η συμμετοχή της αντιπολίτευσης ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της θλίψης.

Απουσίασε σύμπασα η αντιπολίτευση με ποσοστά που είναι στα όρια πλήρους κι ολικής παραίτησης από τα κοινά. Κι αυτό όταν αρκούσε για τη συμμετοχή ένα απλό μέηλ που θα έστελναν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στα θέματα. Ή, θα μπορούσαν - έτσι απλά και εξ αποστάσεως - να στείλουν και οι ίδιοι θέματα. Ατυχώς για την Άνδρο εξάντλησαν την δυναμική και την παρουσία τους - οι περισσότεροι - σε σχολιασμούς στο facebook και σε ακραίες αντιπαραθέσεις με "όχι σε όλα" στα συμβούλια!!!

Αναλυτικά, από τους 5 της διοίκησης που συμμετέχουν οι 4 (Λοτσάρης, Μουστάκας, Βενετίκη, Μπιθικώτση) ήταν παρόντες και στις 67 συνεδριάσεις (ποσοστό συμμετοχής 100%) και ο Δ. Γιαννίσης σε 66 (ποσοστό 98%)! Από εκεί και πέρα από την ομάδα Θ. Σουσούδη ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συμμετείχε σε 7 συνεδριάσεις (ποσοστό 10,5%), ο αναπληρωματικός του Α, Αντώνογλου σε 4 (ποσοστό 6%) και από του δύο της ομάδας Καπάκη, η Τ. Μαμάη σε 5 συνεδριάσεις (ποσοστό 7,5%) και ο Σ. Τσαούσης πέτυχε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ με 0%!!!!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Δ. ΛΟΤΣΑΡΗΣ            67 συνεδριάσεις      100% συμμετοχή

Ν. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ          67 συνεδριάσεις     100% συμμετοχή 

Μ. ΒΕΝΕΤΙΚΗ            67 συνεδριάσεις     100% συμμετοχή

Τ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ       67 συνεδριάσεις     100% συμμετοχή

Δ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ           66 συνεδριάσεις       98% συμμετοχή

Θ. ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ           7 συνεδριάσεις        10,5% συμμετοχή

Α. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ       4  συνεδριάσεις         6 % συμμετοχή

Τ. ΜΑΜΑΗ                    5 συνεδριάσεις          7,5 % συμμετοχή

Σ. ΤΣΑΟΥΣΗΣ               0 συνεδριάσεις         0% συμμετοχή

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι παραπάνω αριθμοί για το δημοτικό συμβούλιο προβληματίζουν τον πολίτη της Άνδρου που ψήφισε διοίκηση να διοικεί και αντιπολίτευση να ελέγχει και να προτείνει. Η συμπολίτευση παρούσα με συντριπτικά ποσοστά και η αντιπολίτευση απούσα με πολλούς συμβούλους της κοντά ή κάτω από το 50% των συμμετοχών. 

Για την Οικονομική Επιτροπή οι αριθμοί όμως αφήνουν άναυδο κάθε παρατηρητή. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρώην δήμαρχος απουσίασε σε 60 από τις 67 συνεδριάσεις!!! Ο αναπληρωματικός του Α. Αντώνογλου σε 63!!! Το τακτικό μέλος της ομάδας Καπάκη, Τ. Μαμάη, σε 62!!!  Και ο αναπληρωματικός της Σ. Τσαούσης σε όλες!!! Και στις 67!!!

Αλήθεια πως νόμιζαν την συμμετοχή τους όλοι αυτοί στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή όταν αδυνατούν να πατήσουν ένα κουμπί ή να ανταλλάξουν έστω ένα μέηλ δηλώνοντας έτσι απλά την παρουσία τους; Απίστευτοι!!!

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"