Μεταφορά με τα πλοία της γραμμής ασθενών covid-19 ζητά ο Δήμος Άνδρου

(Η προχθεσινή αποκάλυψη του ΕΝ ΑΝΔΡΩ για αδιέξοδο στις διακομιδές την 15η Ιανουαρίου δημιούργησε ξάφνιασμα και αναταραχή. Οι υγειονομικές αρχές είχαν εφησυχάσει από την ακούραστη παρουσία του σκάφους του λιμενικού και την βοήθεια των στρατιωτικών και ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στις μεταφορές ασθενών. Άρκεσε μια μέρα με θαλασσοταραχή και αδυναμία του ΕΚΑΒ ή του στρατού να στείλουν ελικόπτερο λόγω άλλων υποχρεώσεων και η Άνδρος βρέθηκε μετέωρη χρησιμοποιώντας στο τέλος τουριστικό σκάφος από την Τήνο για την μεταφορά ασθενών. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο δήμαρχος Άνδρου έστειλε σήμερα επείγον σήμα στο υπουργείο Ναυτιλίας για να τροποποιηθεί το πρωτόκολλο των πλοίων και να μπορούν με ειδικούς όρους να μεταφέρουν ασθενείς στην Αττική. Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου με το σήμα του δημάρχου Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ COVID-19 ΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Την ανάγκη τροποποίησης του σχετικού πρωτοκόλλου, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με covid-19, να μεταφέρονται με τα πλοία της γραμμής, ζήτησε με έγγραφό του, ο Δήμαρχος Άνδρου από τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Η μεταφορά των ασθενών με covid-19 προς τα νοσοκομεία αναφοράς, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Ο Δήμαρχος Άνδρου τόνισε:

- Τις περιορισμένες δομές υγείας των νησιών.

- Την αδυναμία του ΕΚΑΒ, καθώς και των σκαφών του Λιμενικού να μεταφέρουν πάντα έγκαιρα τους ασθενείς, λόγω φόρτου, άσχημων καιρικών συνθηκών κτλ.

- Τη μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουν στα νησιά να υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μονίμων κατοίκων, αλλά και επισκεπτών και κατά τη θερινή περίοδο.

- Την έλλειψη ξενοδοχείων αναφοράς.

Τα γεγονότα αυτά καθιστούν αναγκαία τη μεταφορά των ασθενών, όταν απαιτείται, με τα πλοία της γραμμής, με συνθήκες βεβαίως που θα ορίσουν οι ειδικοί.

Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη οι κάτοικοι της Άνδρου να μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία της Αττικής,  λόγω της εγγύτητας, της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και των ιδιαίτερων σχέσεων των Ανδριωτών με την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (ύπαρξη οικιών, συγγενών κτλ).

 ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ