ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης για το λιμάνι της Χώρας! Η ιστορία της εγκατάλειψης του...

Η εκτενής χωμάτινη επιφάνεια της νέας προβλήτας μήκους 80 μέτρων που έχει ήδη ομαλοποιηθεί από τα μηχανήματα του Δήμου Άνδρου τον προηγούμενο χρόνο θα στρωθεί με 3Α αρχικά και μετά με τσιμέντο.

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση, που είναι μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και με την συνέργεια του υπεύθυνου της Άνδρου στο Ταμείο Γ. Μαντζώρου εγκρίθηκε ομόφωνα χτες Τρίτη 10 Μαΐου 2022 στο ΔΣ μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου για την αποκατάσταση του λιμανιού της Χώρας. Η μελέτη στοχεύει στην αποκατάσταση της προβλήτας του νέου μέρους του λιμανιού που σήμερα είναι χωμάτινο. Θα γίνει τσιμεντόστρωση στην προβλήτα και επιπλέον θα γίνουν και τοιχία αντιστήριξης του δρόμου προς το λιμάνι που σήμερα είναι κι αυτά χωμάτινα και υπάρχει πρόβλημα στήριξης του. Τέλος έχει προβλεφθεί να μπουν φωτιστικά σώματα ώστε να φωτιστεί ολόκληρη η νέα προβλήτα.

Το σχέδιο της μελέτης

Υπενθυμίζουμε πως είναι πρώτη φορά που θα συνεχιστεί το ημιτελές λιμάνι της Χώρας έργο του Επαρχείου επί Επάρχου Γιάννη Μαλταμπέ, το οποίο σταμάτησε το 2009 λόγω προβλημάτων που οδήγησαν στην εγκατάλειψη του έργου από τον εργολάβο. Στη συνέχεια καταργήθηκε το Επάρχείο (πριν ξανασυσταθεί το 2014), αλλά το έργο πέρασε στο Λιμενικό Ταμείο και στον Δήμο Άνδρου. Μέχρι το 2019 (9 χρόνια) δεν μπόρεσε ο Δήμος Άνδρου, που υπολειτουργούσε στο Λιμενικό Ταμείο να κάνει την παραλαβή του έργου, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη ολοκλήρωσης του.

Στην άκρη της προβλήτας, εκεί που είναι σήμερα το πρανές, θα γίνει τοιχίο αντιστήριξης.

Το 2020 η νέα διοίκηση Δ. Λοτσάρη και ο νέος υπεύθυνος Γ. Μαντζώρος παρέλαβαν τα δύο εγκαταλειφθέντα από τον εργολάβο το 2009 λιμάνια: της Χώρας και του Κορθίου. Αρχές του 2022 έγινε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση αξίας 358.000 ευρώ. Και χτες 10/5/22 εγκρίθηκε στο ΔΣ του Ταμείου.

Το έργο υπολογίζεται να μπορέσει να δημοπρατηθεί εντός του 2022 ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και η Χώρα να δει έτσι το ημιτελές "νέο λιμάνι" της να ολοκληρώνεται. Θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα συνολικά για το λιμάνι της από το μακρινό 2009. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίσης ημι-εγκαταλειμμένο λιμάνι του Κορθίου του οποίου έγινε η παραλαβή από το Δήμο Άνδρου μόλις το 2020 (11 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του από τον εργολάβο) την μελέτη αποκατάστασης του οποίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Δ. Λοτσάρη βρέθηκε και έχει αναλάβει ιδιώτης χορηγός. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

   

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον ''''ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ''' 'Εσείς που είσαστε γνώστης για πείτε μου ,πραγματικά δεν ξέρω γιατί σταμάτησαν τα έργα στο λιμάνι του Κορθίου; με αποτέλεσμα αυτό το χάλι ετών τώρα.;;όσο για τα λεφτά του ΕΣΠΑ εσείς ξέρετε ότι υπάρχουν για έργα την Άνδρο... Τόσο ακριβές είναι οι μελέτες τουλάχιστον για αυτές των λιμανιών που μιλάμε .Δηλαδή την μελέτη του λιμανιού της Χώρας ο Δήμος δεν την πλήρωσε;;;;και η κατασκευή θα γίνει από χρήματα του ΕΣΠΑ;;;Ρωτάω για ενημερωθούμε,........

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε συνέχεια για την εικόνα του Λιμανιού της Χώρας :
Ότι σας συμφέρει το αναδεικνύεται με το Κο Γιαννίση & το Κο Μαντζώρο.......Στα δύσκολα φταίει ο Λιμενάρχης !!!!
Άσε μας Κε Μπασαντή που είναι υπεύθυνος ΜΟΝΟ ο Λιμένάρχης για τα σκάφη απο την ΔΕΗ μεχρι τον όμιλο που έχει γίνει εργοτάξιο !!
Δήμαρχος - Αντδήμαρχος - Υπευθυνος Λιμενικού Ταμείου γιατί είναι ......?????
Να παρακαλάτε να μην γινει κανενα ατύχημα και μετα θα σας πω εγώ ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για αυτό το χάλι !!!!!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Από πότε δεν φταίει ο Λιμενάρχης για το χάλι στο λιμάνι; Ποια ακριβώς είναι η ευθύνη του αν δεν είναι το λιμάνι όπου λύνει και δένει σύμφωνα με το νομο. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για την ευθύνη του Λιμενάρχη ΕΝΤΟΣ ΛΙΜΕΝΑ. Και το εντός λιμένα είναι ΟΛΟ το λιμάνι.
Ίσως δεν είναι ο δρόμος. Μπορεί να είναι της αστυνομίας. Από πότε ομως οι αντιδήμαρχοι ή τα μέλη του ΔΣ του λιμενικού ταμείου ελέγχουν τους δρόμους και τα λιμάνια και κόβουν πρόστιμα; Ο παλαιός λιμενάρχης σας θυμίζω πως έβαζε μέχρι και πρόστιμα για τα σκάφη στο λιμάνι και στο δρόμο.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό είναι να μπει στο πρόγραμμα της εκάστοτε Αρχής του νησιού απο τώρα. Και γιατί όχι να γίνει και σχετικό ΆΘΡΟ απο το εν Άνδρο. Για όλους όσους αγαπούν το νησί μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνω με τον Χαρίλαο, πρέπει κάποια στιγμή να δουμε την επομενη δεκαετία. Καλό το Γαύριο, αλλά έχει τα όριά του. Τα άλλα έχουν θέματα καιρού. Μια λύση τύπου Χαλκολιμνιωνα ίσως να είναι η σωστή.

ANONIMOS, μάλλον δεν εχεις και πολλη γνωση της ελληνικης πραγματικοτητας. Χρηματα για εργα από ΕΣΠΑ κλπ παντα υπηρχαν και μαλλον θα συνεχισουν να υπαρχουν. Οι μελετες όμως σπάνια χρηματοδοτουνται, ίοσως γιατί κατι πρέπει να κάνουν και οι αμεσα ενδιαφερομενοι. Η κρατικη κατεύθυνση στην Ελλαδα ήταν και είναι: οποιος εχει ώριμα εργα χρηματοδοτειται.

This comment was minimized by the moderator on the site

@Xαριλαος . Πράγματι ένα μεγαλεπήβολο και ορθά σχεδιασμένο έργο -όπως είναι το λιμάνι του Χαλκολιμιώνα- θα πρέπει να είναι στα σχέδια κάθε δημοτικής αρχής. Επίσης, σωστά διορθώνονται τα ήδη υπάρχοντα λιμάνια καθόσον δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν όταν λ.χ. στο λιμάνι της Χώρας τον περασμένο αιώνα προσήγγιζαν και μεγάλα πλοία.
Το λιμάνι της Χώρας, όπως πολύ σωστά γράφετε, θα πρέπει να βελτιωθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια προερχόμενα εκ Τουρκίας και Μαύρης Θάλασσας (γένοιτο!) με βελτιωμένους τους δρόμους γύρω από αυτό, τώρα που ακόμη είναι χωράφια εκεί και μπορούν να απαλλοτριωθούν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί ετσι το λιμάνι της χώρας ώστε να προσεγγίσει κρουαζιερόπλοια;
και αν όχι υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί λιμάνι μεγάλο στην περιοχή του χαλκολιμιωνα;
Το Γαυριο νομίζω έχει αρχίσει να είναι λιμάνι της προηγούμενης δεκαετίας πρέπει να σκεφτούμε λίγο μπροστά.
Σας ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Μπασαντή με το χάλι των σκαφών που είναι μέσα στο δρόμο δεξια κ αριστερά τι θα γίνει????
Εαν γίνει κάποιο ατύχημα ποιος θα είναι ο υπεύθηνος????
Έάν ειναι να φέρνουμε και εμεις τ αμάξια μας εκει να τα φτιάχνουμε.......
Έίναι εικόνα Λιμανιου πρωτεύουσας ?????????

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δίκιο. Τα παράπονα σας στον Λιμενάρχη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δηλαδή η περιφέρεια έχει έτοιμα χρήματα για την κατασκευή και δεν είχε για να κάνει την μελέτη ;;;και ο Δήμαρχος βρήκε τον ιδιώτη να πληρώσει την μελέτη;;;τι ακούει κανείς σ αυτόν τον τόπο;;;.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή νομίζω οτι θα έπρεπε και οι περιβάλλοντες χώροι των δύο λιμανιών (Χώρας, Κορθίου), όπως για παράδειγμα οι δρόμοι πλησίον αυτών, να φτιχτούν επίσης. Για να προσεγγίσει κανείς και στα δύο λιμάνια οδηγώντας, περνά από κατεστραμμένους δρόμους με αρκετές λακκούβες! Δεν είναι κρίμα επομένως να ολοκληρωθούν ως εγκαταστάσεις, αλλά για να τα πλησιάσει κάποιος να απαιτείται έντονη προσοχή μην καταστρέψει το αυτοκίνητό του? Πως να προσελκύσει η Ανδρος τον τουρισμό των γιωτ ύστερα, από τη στιγμή που κάποιος θα δέσει πχ στο λιμάνι της Χώρας και θα ζητήσει ταξί για να μεταβεί στην παλαιά πόλη, οπου υπάρχουν τα μουσεία, οι εκκλησίες και αρκετά αξιοθέατα της πόλης?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δίκιο. Ελπίζουμε τώρα που ξεκίνησαν τα δύο λιμάνια να δρομολογηθούν και οι δύο δρόμοι. Το γράφουμε κι εμείς εδώ για να επιμεληθούν οι αρμόδιοι του θέματος...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για το λιμάνι του Κορθίου'''''την μελέτη αποκατάστασης του οποίου '''''με πρωτοβουλία του Δ Λοτσάρη'''βρέθηκε και έχει αναλάβει ιδιώτης χορηγός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Την μελέτη ;;;τα φράγκα ποιος θα τα βάλει για την πραγματοποίηση της μελέτης;;;;ποιος;;;;;;;τα έχουμε πει το Κόρθι πέφτει μακριά ........Καλημέρα σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς μελέτη δεν γίνεται τίποτα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά που να το διαβάσετε εσείς....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro