ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης για το λιμάνι της Χώρας! Η ιστορία της εγκατάλειψης του...

Η εκτενής χωμάτινη επιφάνεια της νέας προβλήτας μήκους 80 μέτρων που έχει ήδη ομαλοποιηθεί από τα μηχανήματα του Δήμου Άνδρου τον προηγούμενο χρόνο θα στρωθεί με 3Α αρχικά και μετά με τσιμέντο.

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση, που είναι μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και με την συνέργεια του υπεύθυνου της Άνδρου στο Ταμείο Γ. Μαντζώρου εγκρίθηκε ομόφωνα χτες Τρίτη 10 Μαΐου 2022 στο ΔΣ μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου για την αποκατάσταση του λιμανιού της Χώρας. Η μελέτη στοχεύει στην αποκατάσταση της προβλήτας του νέου μέρους του λιμανιού που σήμερα είναι χωμάτινο. Θα γίνει τσιμεντόστρωση στην προβλήτα και επιπλέον θα γίνουν και τοιχία αντιστήριξης του δρόμου προς το λιμάνι που σήμερα είναι κι αυτά χωμάτινα και υπάρχει πρόβλημα στήριξης του. Τέλος έχει προβλεφθεί να μπουν φωτιστικά σώματα ώστε να φωτιστεί ολόκληρη η νέα προβλήτα.

Το σχέδιο της μελέτης

Υπενθυμίζουμε πως είναι πρώτη φορά που θα συνεχιστεί το ημιτελές λιμάνι της Χώρας έργο του Επαρχείου επί Επάρχου Γιάννη Μαλταμπέ, το οποίο σταμάτησε το 2009 λόγω προβλημάτων που οδήγησαν στην εγκατάλειψη του έργου από τον εργολάβο. Στη συνέχεια καταργήθηκε το Επάρχείο (πριν ξανασυσταθεί το 2014), αλλά το έργο πέρασε στο Λιμενικό Ταμείο και στον Δήμο Άνδρου. Μέχρι το 2019 (9 χρόνια) δεν μπόρεσε ο Δήμος Άνδρου, που υπολειτουργούσε στο Λιμενικό Ταμείο να κάνει την παραλαβή του έργου, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη ολοκλήρωσης του.

Στην άκρη της προβλήτας, εκεί που είναι σήμερα το πρανές, θα γίνει τοιχίο αντιστήριξης.

Το 2020 η νέα διοίκηση Δ. Λοτσάρη και ο νέος υπεύθυνος Γ. Μαντζώρος παρέλαβαν τα δύο εγκαταλειφθέντα από τον εργολάβο το 2009 λιμάνια: της Χώρας και του Κορθίου. Αρχές του 2022 έγινε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση αξίας 358.000 ευρώ. Και χτες 10/5/22 εγκρίθηκε στο ΔΣ του Ταμείου.

Το έργο υπολογίζεται να μπορέσει να δημοπρατηθεί εντός του 2022 ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και η Χώρα να δει έτσι το ημιτελές "νέο λιμάνι" της να ολοκληρώνεται. Θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα συνολικά για το λιμάνι της από το μακρινό 2009. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίσης ημι-εγκαταλειμμένο λιμάνι του Κορθίου του οποίου έγινε η παραλαβή από το Δήμο Άνδρου μόλις το 2020 (11 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του από τον εργολάβο) την μελέτη αποκατάστασης του οποίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Δ. Λοτσάρη βρέθηκε και έχει αναλάβει ιδιώτης χορηγός. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"