Ιδρύεται Λιμενικό Ταμείο Άνδρου!...

Μπροστά στο υπουργείο Ναυτιλίας έπαρχος και δήμαρχος. Ο δήμαρχος κρατά τον φάκελο με την περγαμηνή της ίδρυσης του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου.

Δύο μόνο βήματα πριν το τέλος είναι η ολοκλήρωση της ίδρυσης του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου ο Δήμος Άνδρου. Χτες Δευτέρα 18 Ιουλίου ο δήμαρχος Άνδρου, μαζί με τον Έπαρχο Άνδρου, πήγαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και παρέλαβαν την περγαμηνή με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών όπου αναγράφεται η ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου. Μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη περγαμηνή το θέμα είχε πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας από το ΥΠΕΣ όπου εξετάστηκε η νομιμότητα της ενέργειας. Τα έγγραφα επέστρεψαν εγκεκριμένα από το ΣτΕ στο ΥΠΕΣ και ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε οριστικά την ίδρυση σε περγαμηνή.

Την περγαμηνή αυτή πήγε ο δήμαρχος, μαζί με τον έπαρχο και πήραν και την πήγαν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μέχρι αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου θα την έχει υπογράψει και ο υπουργός Ναυτιλίας. Μετά ο δήμαρχος θα την επιστρέψει στο ΥΠΕΣ. Ο υπουργός θα την στείλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Μετά θα σταλεί να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με την δημοσίευση της θα δημιουργηθεί το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου. Είμαστε, δηλαδή, μόνο δύο υπογραφές και μερικές μέρες μακριά από την ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, που θα απελευθερώσει τις δυνατότητες του νησιού μας να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην βελτίωση των λιμανιών μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το ενιαίο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου όλα αυτά τα χρόνια υπολειτούργησε μη βοηθώντας ουσιαστικά την Άνδρο και τα λιμάνια της. Εκτός της απόστασης - επί χρόνια έπρεπε οι ανδριώτες σύμβουλοι να ταξιδέψουν στην Τήνο - το κοινό λιμενικό ταμείο των δύο νησιών ξέμεινε κι από υπαλλήλους έχοντας μόνο έναν για να κάνει όλες τις δουλειές. Και το κυριότερο: δεν είχε μηχανικό να ετοιμάζει και να εγκρίνει μελέτες. Ο Δήμος Τήνου δεν βοηθούσε με την τεχνική υπηρεσία του.

Η τελευταία μελέτη για την Άνδρο πριν αναλάβει ο Γιώργος Μαντζώρος το 2019 πηγαίνει πίσω στο 2010 επί Δήμου Υδρούσας και δημαρχίας Κυριάκου Θωμά. Κάπως έτσι το λιμάνι ξεχάστηκε επί 10ετία. Με την ανάληψη της δημαρχίας από τον Δημήτρη Λοτσάρη το 2019 ο Γιώργος Μαντζώρος και ο δήμαρχος άρχισαν να "τρέχουν" μελέτες και έργα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου.

Κι εκεί φάνηκαν όλα τα προβλήματα δυσλειτουργίας του κοινού ταμείου. Ένας ανάποδος πρόεδρος έβγαλε κραυγαλέα στην επιφάνεια τα λάθη στον σχεδιασμό του ταμείου. Μπορεί να ξεμπλόκαραν έργα που δεν είχαν γίνει στη δεκαετία: τα μισοτελειωμένα λιμάνια Χώρας και Κορθίου. Ήδη προχωρά η μελέτη για την ολοκλήρωση του Κορθίου και προχωρά το έργο με την ολοκλήρωση και δημοπράτηση της μελέτης για την Χώρα. Τέλος στο κεντρικό λιμάνι του Γαυρίου έχει γίνει σειρά έργων κι αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης του που δημοπρατήθηκε, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης ψάχνουν για εργολάβο.

Όμως, χρειάστηκε να αλλάξει πρόεδρο το Ταμείο για να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι καθώς ο ανάποδος πρόεδρος τα είχε μπλοκάρει όλα. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο σημερινός δήμαρχος και με πλήθος παραστάσεις σε υπουργούς πίεσε αποφασιστικά για την ολοκλήρωση της ίδρυσης Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, που είχε ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε μείνει στις καλένδες. Από το 2021 μέχρι σήμερα έγιναν δεκάδες διαμαρτυρίες και παραστάσεις σε υπουργούς και αρμοδίους.

Στο τέλος υπεγράφησαν οι πρώτες αποφάσεις από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς και πήγαν για οικονομικό και νομικό έλεγχο οι αποφάσεις. Κάποια στιγμή υπέγραψε και το ΣτΕ κι έφτασε η ώρα της περγαμηνής η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών και αύριο υπογράφεται και από τον υπουργό Ναυτιλίας. Μένει πια μόνο η υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας και το ΦΕΚ. Το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου είναι προ των πυλών. Από το φθινόπωρο - καλώς εχόντων των πραγμάτων - η Άνδρος θα ξεκινήσει το δικό της Λιμενικό Ταμείο. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Γράψτε και για την προσπάθεια των κύριων Λοτσάρη και Μαντζώρου για την αναστήλωση του Φάρου Γαυρίου, κάτι που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Το λιμάνι της Άνδρου γυρίζει σελίδα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευκαιρία να διορθώσουν και τη μαρίνα στο Μπατσί παράλληλα με τα άλλα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακουραστοι και δημιουργικοι. Μπραβο. Και ασε τους αλλους να φωτογραφιζονται στα gala και στις δεξιωσεις αγκαλιασμενοι..