ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Αλήθειες και ψέματα για την υπόθεση του ραδιοφωνικού σταθμού «AΣΤΕΡΑ».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλήθειες και ψέματα για την υπόθεση του ραδιοφωνικού σταθμού «AΣΤΕΡΑ».

Ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει ή να ανακαλέσει την οποιαδήποτε άδεια σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αρμόδιες για αυτό είναι κρατικές υπηρεσίες όπως η Επιτροπή  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το ΕΣΡ κτλ.  Ο δήμος δεν μπορεί ούτε «να ανοίξει ούτε να κλείσει» τον οποιονδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Δήμαρχος και όλη η διοίκηση, είναι υπέρ του πλουραλισμού και της ενημέρωσης που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση μιας σύγχρονης κοινωνίας. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια των νόμων που προστατεύουν την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινού περί δικαίου αίσθημα.  

Η διοίκηση του δήμου μας ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει στραφεί εναντίον κάποιου μέσου ενημέρωσης. Δυστυχώς όμως κάποιοι που τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και εμφανίζονται δήθεν ως υπέρμαχοι της πολυφωνίας, έχουν σαν πάγια τακτική να μηνύουν και κάνουν αγωγές σε άλλα μέσα ενημέρωσης, προσπαθώντας να τα φιμώσουν, διότι η κριτική που τους ασκούν δεν τους βολεύει.

Αυτοί οι «κάποιοι» εκμεταλλευόμενοι την περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΣΤΕΡΑΣ», εν γνώσει τους παραπλανούν και παρασύρουν την κοινή γνώμη, γνωστά πρόσωπα, ομάδες και συλλόγους, προσπαθώντας να πείσουν ότι ο Δήμος δεν θέλει πολυφωνία και κλείνει τον σταθμό.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η φίμωση ενός σταθμού, αλλά η τήρηση των αυτονόητων κανόνων και του νόμου. Για να καταλάβουν λοιπόν όλοι το παιχνίδι των «κάποιων», ακολουθεί το ιστορικό της υπόθεσης του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΣΤΕΡΑ».

  • Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αστέρας στεγάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια σε χώρο κάτω από τις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου στην Χώρα, μετά από παραχώρηση της τότε διοίκησης του τέως Νομικού Προσώπου.
  • Ουδέποτε υπογράφηκε σύμβαση - μισθωτήριο μεταξύ του τέως Νομικού Προσώπου και του ραδιοφωνικού σταθμού.
  • O ραδιοφωνικός σταθμός είναι  επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, (έσοδα από διαφημίσεις κλπ) 
  • Ως εκ τούτου απαγορεύεται ο δήμος να παραχωρήσει την χρήση δημοτικού χώρου σε ιδιωτική επιχείρηση.
  • Η επιχείρηση του ραδιοφωνικού σταθμού τα οκτώ αυτά χρόνια δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ ενοίκιο προς το τέως Νομικό Πρόσωπο αρχικά και στη συνέχεια στον Δήμο. Πέρα από τη δωρεάν χρήση του χώρου, παίρνει και ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες του σταθμού από τις εγκαταστάσεις του σταδίου το οποίο πληρώνεται από το Δήμο, δηλαδή από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.  
  • Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ο Δήμαρχος  Θεοδόσης Σουσούδης και η τότε Πρόεδρος του τέως Νομικού Προσώπου, κυρία Αθήνα Τσατσομοίρου, προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την παρουσία του ραδιοφωνικού σταθμού στις δημοτικές εγκαταστάσεις. Όπως όμως δήλωσαν και οι δύο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αυτό κατέστη αδύνατο. 

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπογράψει αναδρομικά μισθωτήριο με την επιχείρηση του ραδιοφωνικού σταθμού και να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μαζί της.  

  • Εκτός αυτών ο ραδιοφωνικός σταθμός δηλώνει ως φορολογική έδρα του άλλο ακίνητο,  ενώ είναι εγκατεστημένος σε ακίνητο του δήμου εμπλέκοντας τον δήμο σε φορολογικές παραβάσεις και πιθανούς μελλοντικούς ελέγχους.
  • Για να μπορέσει ο Δήμος Άνδρου να δημοπρατήσει τις εγκαταστάσεις του Ρ/Σ, αφού πρώτα νομιμοποιηθούν, πρέπει να προηγηθεί το πρωτόκολλο της διοικητικής αποβολής.
  • Η Εισαγγελία Σύρου μετά από καταγγελία ιδιώτη έχει ξεκινήσει την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αναζητώντας ποινικές ευθύνες, στρεφόμενη εναντίον του πρώην Δημάρχου,  Θεοδόση Σουσούδη και του νυν Δημήτρη Λοτσάρη. 
  • Για όλα τα παραπάνω ο κύριος Μιχάλης Αστράς έχει ενημερωθεί γραπτώς και προφορικώς κατά το παρελθόν πολλές φορές.
  • Ο κύριος Αστράς προσήλθε στο δήμο κατ’ επανάληψη χωρίς ποτέ να θέσει μια συγκεκριμένη βιώσιμη και νόμιμη πρόταση σχετικά με την παρουσία της κερδοσκοπικής του επιχείρησης στις δημοτικές εγκαταστάσεις, χωρίς συμφωνητικό και χωρίς πληρωμή ενοικίου. Αναφέρει συνεχώς την προφανώς προσωρινή παραχώρηση που έγινε προς αυτόν με τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων διοικήσεων.
  • Μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το συμφωνηθέν αντίτιμο, ούτε το κόστος για το ρεύμα που καταναλώνει.
  • Εκατοντάδες επαγγελματίες στο νησί μας αλλά και οπουδήποτε αλλού πληρώνουν ενοίκιο και ρεύμα για την επαγγελματική τους εγκατάσταση. 
  • Η προσπάθεια «κάποιων» να φοβίσουν πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, αθλητικά σωματεία κλπ., λέγοντας ότι: «μετά το ραδιοφωνικό σταθμό θα έρθει και η δική σας σειρά», είναι αήθης και ντροπιαστική. Όλα τα ανωτέρω σωματεία και σύλλογοι ΔΕΝ είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου επιτρέπεται να κάνει προς αυτούς απευθείας και δωρεάν παραχώρηση ακινήτων ο δήμος μας.
  • Ο κύριος Αστράς ο οποίος ενώ επί 8 συναπτά έτη δεν πλήρωνε ούτε ενοίκιο ούτε ρεύμα για την επιχείρηση του, τώρα που λόγω της επέμβασης του Εισαγγελέα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποπομπής του από τον δημοτικό χώρο, προτάσσει το εκβιαστικό δίλημμα προς την κοινωνία: «ή μένω εκεί που είμαι ή ο σταθμός κλείνει», επειδή όπως λέει επένδυσε χρήματα για να κάνει λειτουργικό τον χώρο βάσει των αναγκών της επιχείρησής του, τα οποία όπως ισχυρίζεται θα χαθούν εάν μεταφερθεί αλλού.
  • Αποκρύπτει ότι δεν υπήρχε σχετική συμφωνία με το δήμο όσον αφορά τις επενδύσεις του στο ακίνητο και το να μείνει σε αυτό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι δεν  υπήρξε επίβλεψη από την πλευρά του δήμου για όσα όλα έγιναν ή υποτίθεται ότι έγιναν. Δεν έγινε μελέτη, κοστολόγηση και παρακολούθηση των όποιων εργασιών. 

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να τα γνωρίζουν οι Ανδριώτες για να καταλάβουν ότι ο Δήμος απλά κάνει το χρέος του ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου και δεν είναι ενάντιος στην ύπαρξη του ραδιοφωνικού σταθμού, ούτε γενικότερα κατά της πολυφωνίας.

Αυτά καλούνται να λάβουν υπ’  όψιν  τους και τα μέλη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, για να αποφασίσουν σχετικά με την παραμονή του ραδιοφωνικού σταθμού στις δημοτικές εγκαταστάσεις, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ενέργειες της εισαγγελίας Σύρου.

  • Πλουραλισμός - δημοκρατικές ευαισθησίες, δικαιοσύνη και σοβαρότητα μέσα στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπουν την λειτουργία των Δήμων, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για την ψήφο όλων των μελών του Δ.Σ. και για την τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση που θα συζητηθεί το ζήτημα της στέγασης του Ρ/Σ.

Εκ του Δήμου Άνδρου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εσας ποια είναι η γνώμη σας για το ζήτημα του μοναδικού ραδιοφωνικού σταθμού της Ανδρου κύριε διαχειριστά? Μήπως πρέπει κι αυτός να κλείσει και να ακούμε με αρκετή τύχη από αναμεταδοση εξ ανατολών (βλέπε Σάμο) το Δεύτερο Πρόγραμμα όταν έχουμε καλό καιρό? Ή να ξεκινήσει και ραδιοφωνο το Εν Ανδρω? Μήπως άραγε αν ήταν η ιστοσελίδα σας πιο φιλική με όλες τις απόψεις, ιδεολογίες, γνώμες ή όπως θέλετε αποκαλέστε τις, να μην υπήρχαν και τα ζητήματα για τα οποία σας κατηγορούν? Αλλωστε ένα δημοσιογραφικό site υποτίθεται οτι προσπαθεί να κάνει πάντα έγκυρη και πολύπλευρη για το κάθε θέμα ενημέρωση, οχι να προτάσεται υπέρ ενός ή άλλου ανθρώπου, ομάδας, πολιτικής παράταξης ή ακόμη χειρότερα κόμματος. Ερώτηση κάνω και όχι θέμα προς αντιλογία ή λογομαχία. Αυτή δεν είναι τελικά και η έννοια της ελευθερης και άμεσης ενημέρωσης? Μπορεί και να κάνω λάθος, διορθώστε με κάπου.

ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε εκφραστεί για το θέμα. Και θα εκφραστούμε με συγκεκριμένη τοποθέτηση/απάντηση προσεχώς.
Δεν ξέρω πως εννοείτε την εγκυρότητα; Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δουλέψαμε οι δημοσιογράφοι δεν ήταν δημοσιοσχεσίτες. Είχαν άποψη. Γράφουμε, λοιπόν, για όλους και για όλα. Δεν γράφουμε όμως αυτά που θέλει ο ένας κι ο άλλος που λένε το κοντό και το μακρύ του. Αυτό ενοχλεί αυτούς που δεν έχουν θέσεις κι είναι φτερό στον άνεμο. Αν αυτό ενοχλεί λυπούμαστε αλλά αυτοί είμαστε.
Δεν μας ενδιέφερε και δεν μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε ραδιόφωνο στην Άνδρο. Γι' αυτό όταν ενδιαφέρθηκε να ξεκινήσει ο κ. Αστράς το 2012-13 τον βοηθήσαμε υπογράφοντας επιστολή συνεργασίας μαζί του. Τότε ήταν στο ράδιο του Μεσαθουρίου. Κάτι που δεν έγινε λόγω αδυναμίας του να κάνει τον σταθμό του ενημερωτικό. Κι έτσι δεν συνέχισε τις επαφές μαζί μας και τον έκανε μουσικό. Σήμερα το πως είναι ενημερωτικός δεν το γνωρίζουμε.
Δεν έχω να σας διορθώσω πουθενά. Εκφράσατε με πολιτικό τρόπο τις διαφωνίες σας. Επιφυλασσόμαστε να σας απαντήσουμε εκτενώς προσεχώς...
ΥΓ Ήδη για τους λόγους που έχουμε μέτωπο στον ακραίο λαϊκισμό μερικών απαντήσαμε στο θέμα του ΧΥΤΥ σήμερα. Διαβάστε το κι ίσως καταλάβετε τις θέσεις μας.
ΥΓ 2 Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ δεν είναι εδώ για να στηρίζει τους πάντες και όλα τα αιτήματα. Είναι εδώ προωθώντας τον πολιτικό διάλογο κι όχι τις κραυγές τους ενός ή του άλλου. Αν συμπλέουμε κατά καιρούς με κάποιους είναι γιατί προτείνουν λύσεις σε προβλήματα και κάνουν έργα σε ένα νησί ξεχασμένο στις κραυγές του ενός και του άλλου.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλοι αυτοί που έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης πρέπει να τα ονοματίσουν ψηφίσματα συμπαράστασης στην ρεμούλα, στην κοροϊδία και στην παρανομία! Δηλαδή χειροκροτούν τα 8 χρόνια ρευματοκλοπής; Χειροκροτούν τα 8 χρόνια κουκουλώματος; Και μην ακούω για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, για συγχωριανούς, για πολυφωνίες, δημοκρατίες, για καλά παιδιά και π@@@@@ς. Υπάρχουν άλλα 9500 καλά παιδιά στην Άνδρο που ούτε φεσώνουν, ούτε βγάζουν λεφτά στην πλάτη άλλων, ούτε κονομάνε με μηδέν έξοδα!!! Ας τον γυρίσει ο κύριος Αστράς σε μη κερδοσκοπικό σωματείο τον ραδιοφωνικό σταθμό, να κάνει τις διαφημίσεις τσάμπα και μετά ξαναμιλάμε. Όσο για τα ψηφίσματα καλό είναι να τα μαζέψουν όσοι αβίαστα τα έστελναν με ρυθμό πολυβόλου γιατί θα τα βρουν μπροστά τους. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν έχω καταλάβει , ό Αστέρας είναι δημόσια υπηρεσία ; Εμείς οι υπόλοιποι επαγγελματίες που πληρώνουμε κανονικά τα ενοίκια μας για τη στέγασή μας μαλακές είμαστε ; Ναι στην ενημέρωση , όχι στην εκμετάλλευση ! Και ας σταματήσουν κάποιοι φορείς να δημοσιεύουν υπέρ του Αστέρα , αλλιώς ας πληρώσουν αυτοί τα χρεοστούμενα !!!











This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού άνοιξε ο ασκός του ραδιοφώνου..... ρε παιδιά είναι δυνατόν σε ένα τόσο κοντινό στην Αττική νησί να πιάνουμε μόνο τον σταθμό της Άνδρου και Τουρκία;;;; ένας αναμεταδότης δεν μπορεί να μπει κάπου να ακούμε Ελλάδα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε την παρανομία; Μας κούρασαν τα παιχνιδάκια των πρώην. Απορίας άξιον η στήριξη του παρανόμου. Καθόλου τυχαίο το πήγαινε έλα και τα πηγαδάκια. Όλοι πληρώνουμε και είναι ανήθικο αυτό που συμβαίνει. Δεν διαφωνεί κανείς με την ύπαρξη του σταθμού, η διαφωνία εστιάζεται στο παράνομο στήσιμο του, με αυτή τη λογική να κάνουμε όλοι ότι μας αρέσει κι ο δήμος να κάνει τα στραβά μάτια. Αυτό το τελευταίο έκαναν τόσα χρόνια και τώρα έχουν μούτρα και μιλάνε αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να παραδεχθούν το λάθος τους έρχονται να κατηγορήσουν ποιον; Ο σταθμός δεν λειτούργησε επί δημάρχου Λοτσάρη, τα πέντε χρόνια της "βασιλείας τους" δεν κατάλαβα τα αποποιούνται ή μας λένε κατάμουτρα "εμείς προστατεύουμε το παράνομο" εύλογα τότε σκέφτεται κανείς πόσες άλλες παρανομίες έχουν παραβλέψει και επικροτήσει; Δυστυχώς γι αυτούς όσοι σύλλογοι, κυρίες και κύριοι κι αν στηρίξουν την παρανομία του θέματος στη συνείδηση του κάθε Ανδριώτη δεν θα βγουν λάδι, προφανώς εκτείθενται οι κακόμοιροι!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Καπακης και ο Σουσουδης έχουν κάνει αγωγή στο Εν Ανδρω. Αυτές οι αγωγές είναι στα πλαίσια της ελευθεροτυπιας; Δύο μέτρα και δυο σταθμά, ότι βολεύει.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο Σουσούδης και ο Καπάκης έχουν κάνει αγωγές για πολιτικούς λόγους στο Εν Άνδρω. Ο Σουσούδης ζητά 150.000 κι ένας από τους λόγους της αγωγής του ήταν πως έχασε τις εκλογές όταν γράφαμε πως δεν έχει κάνει έργα. Κι ο Καπάκης ζητά 17.000 ευρώ κι ένας από τους λόγους ήταν πως θεώρησε πως συκοφαντήθηκε όταν τον είπαμε "αποπεμφθέντα" για το Μάτι.

Καθαρά πολιτικά επιχειρήματα και μόνος στόχος τους να σταματήσει να γράφει το Εν Άνδρω. Ίσως και οικονομικός όμως μιας και μπορεί να σκέφτηκαν μήπως πάρουν καμιά δεκάρα. Φυσικά αν κερδίσουν τις αγωγές πρωτόδικα. Και μετά αν κερδίσουν και το Εφετείο, αν φτάσουμε εκεί πέρα.

Όσο για τα χρήματα που ζητάνε φυσικά και δεν θα τα πάρουν για τους λόγους που τα ζητάνε. Μπήκαν όμως στον χορό των αγωγών με στόχο τη σιωπή του Εν Άνδρω. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αυτή είναι η ελευθεροτυπία τους.
Δεν αντέχουν καμία κριτική για τα ψέματα τους. Αντέχουν όμως τις θωπείες αυτών που τους υποστηρίζουν. Και γι' αυτό τους υποστηρίζουν. Τα υπόλοιπα προσεχώς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλα προβλήματα δεν έχουμε, με τον Αστερα θα ασχολούμαστε όλη μέρα. Να πάει και να νοικιάσει έναν χώρο και να δουλεψει