Απελευθερώθηκαν από το Ιράν τα δυο ελληνικά τάνκερ. Το ένα ανδριώτικων συμφερόντων...

Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής omegapress.gr, μετέδωσε πρώτη την είδηση ότι απελευθερώθηκαν μετά από έξι μήνες τα δύο ελληνικά τάνκερ (το ένα ανδριώτικων συμφερόντων και νηολογίου Άνδρου) από το Ιράν, ταυτόχρονα με την αναχώρηση του ιρανικού τάνκερ από την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι καθοριστικό ρόλο στο αίσιο τέλος της υπόθεσης αυτής έπαιξε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημητρης Δόλλης ο οποίος και πέτυχε συμφωνία αμοιβαίων μέτρων.

Η συμφωνία Ελλάδας -Ιράν, οριστικοποιήθηκε την Τρίτη όταν και υπογράφηκαν τα τελευταία κείμενα της συμφωνίας, η οποία έγινε από τον ειδικό Έλληνα απεσταλμένο-διαπραγματευτή Δημήτρη Δόλλη και στην τελευταία φάση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Λιμενικού.

Τα δυο τάνκερ, το Prudent Warrior (του Σπύρου Πολέμη) και το Delta Poseidon με 25μελες και 28μελες πλήρωμα αντίστοιχα, κρατούνται στο νησί Λαμάκ του Περσικού Κόλπου από τις 27 Μαίου 2022, ως αντίποινα, της κράτησης του ιρανικών συμφερόντων πλοίου LANA -πρώην PEGAS- από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαιου, κατ’ απαίτηση των αμερικανικών αρχών στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Ιράν, αλλά και της Ρωσίας.

Η συμφωνία πέρασε από πολλά δύσκολα στάδια από τον περασμένο Μάιο. Τον Ιουλιο ορίσθηκε ειδικός διαπραγματευτής ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ο οποίος και πέτυχε συμφωνία αμοιβαίων μέτρων.

Τα δυο ελληνικά τάνκερ είναι πλέον ελεύθερα να φύγουν από το Ιράν με το φορτίο τους όπως και το LANA από την Ελλάδα.

πηγη: zougla.gr

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet