Ξεκίνημα Λιμενικού Ταμείου Άνδρου: πρώτος προϋπολογισμός και αρχικός προγραμματισμός.
Του Χρήστου Βουραζέρη
Φοροτεχνικός, μέλος ΔΣ Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, π. Αντιδήμαρχος Οικονομικών
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Άνδρου είναι ένα νεοσύστατο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ένα μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο και αυτοματοποιημένο τρόπο είσπραξης εσόδων που αναζητά τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, προκειμένου να αναβαθμίσει τα λιμάνια του Νησιού μας.
Το νεοσύστατο Λιμενικό μας Ταμείο θα ξεκινήσει την νέα χρονιά 2023 με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό υπόλοιπο, το οποίο κατά την άποψη μου – μετά από παρακολούθηση και στοιχεία που συνέλεξα με επιτόπια μετάβαση μου στην Τήνο και στο εκεί Λιμενικό Ταμείο Τήνου - θα κυμαίνεται από 1,5 εκατομμύρια ευρώ έως 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι είμαστε σε αναμονή και της έκθεσης του ορκωτού λογιστή-εκτιμητή τοι αμέσως προσεχές διάστημα, η οποία αναμένεται να είναι γύρω στο 33% με 35% του χρηματικού υπολοίπου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου –Άνδρου το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης τα τακτικά έσοδα του νεοσύστατου Λιμενικού μας Ταμείου θα κυμαίνονται μεταξύ των 350 χιλιάδων με 400 χιλιάδων ευρώ ετησίως ,τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του .
Τα έσοδα αυτά κυρίως είναι τα ανταποδοτικά δικαιώματα προσόρμισης, παραβολής, πρυμνοδέτησης και ελλιμενισμού επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων (π.χ.Superfery, Θεολόγος κλπ) καθώς και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, μικρών σκαφών, επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων κτλ.
Τα παραπάνω έσοδα, εισπράττονται αυτοματοποιημένα μέσω των ναυτιλιακών εταιριών και των πρακτορείων έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και από το Λιμεναρχείο (βλέπε π.χ. αλιευτικά σκάφη).
Για τα ανταποδοτικά δικαιώματα από κάποιες κατηγορίες σκαφών π.χ. ιδιωτικά πλοία αναψυχής, η βεβαίωση και η είσπραξη θα γίνεται αρχικά από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, με το οποίο θα συναφθεί σύμβαση, εφόσον το Λιμενικό μας Ταμείο δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
Άλλα έσοδα είναι τυχόν ετήσια τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση από άλλους φορείς, δωρεές-κληρονομιές και κληροδοσίες, εισπράξεις από το αντίτιμο των πραγμάτων ή των υπηρεσιών που παρέχει το Λιμενικό μας Ταμείο καθώς και πρόσοδοι από δική μας περιουσία και συμμετοχή μας σε προγράμματα.
Προϋπολογισμός και λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου
Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και μελετώντας διάφορα οικονομικά στοιχεία, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείο Τήνου –Άνδρου, στην ουσία δεν υπήρχε εκτέλεση προϋπολογισμού. Φυσικά εκτέλεση προϋπολογισμού δεν σημαίνει, εκτελούμε την καθαριότητα και φροντίζουμε για τον ηλεκτροφωτισμό των λιμανιών μας και τελειώσαμε. Αλλά κάνουμε έργα, βελτιώνουμε τις λιμενικές υποδομές, επενδύουμε τα χρηματικά μας υπόλοιπα για την αναβάθμιση των λιμανιών μας. Και όχι μόνο τα χρηματικά υπόλοιπα μας, αλλά φροντίζουμε να εντάξουμε και έργα σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Πραγματικά μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι στον προϋπολογισμό του 2022, έναν προϋπολογισμό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ (με ένα χρηματικό υπόλοιπο από το 2021 ύψους 4,9 εκατομμύρια ευρώ), έχουν γίνει εντάλματα μόνο περίπου 500 χιλιάδες ευρώ για δαπάνες-έργα –προμήθειες.
Πετυχημένη δεν είναι μια διοίκηση που στο τέλος της χρήσης έχει αυξήσει το χρηματικό υπόλοιπο. Ακριβώς το αντίθετο. Πετυχημένη είναι η διοίκηση εκείνη που στο τέλος της χρήσης, το χρηματικό υπόλοιπο τυχών προηγούμενων χρήσεων, καθώς και τα έσοδα της χρήσης, έχουν γίνει όλα έργα-προμήθειες και υπηρεσίες ή μελέτες. Και η μοναδική λύση για να γίνει αυτό είναι η επάνδρωση του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού μας Ταμείου με τεχνική υπηρεσία.
Με σκοπό την από κοινού με το Ταμείο της Τήνου διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού μετέβην για σειρά συνομιλιών - ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου με αρμοδιότητα τα οικονομικά - με διοικητικούς και τεχνικούς παράγοντες του προηγούμενου Ταμείου. Διαμόρφωσα σε συνεργασία μαζί τους ένα πρώτο σχεδιάγραμμα προϋπολογισμού με στοιχεία του προηγούμενου Ταμείου.
Τα στοιχεία τα έθεσα στη διάθεση του δημάρχου Άνδρου και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη και του μέλους της διοίκησης και των δύο Ταμείων Γιώργου Μαντζώρου. Επιπλέον, και της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου., Έτσι ώστε να έχουν οι βασικοί υπεύθυνοι μια πρώτη εικόνα πριν κάνουμε μια πρώτη συνεδρίαση του νέου Ταμείου για τον προϋπολογισμό του 2023 της Άνδρου.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου θα είναι δύσκολα γιατί χρειάζονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ευτυχώς υποστήριξη σε τεχνικά θέματα θα έχουμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και από το άξιο και ικανό προσωπικό που διαθέτει. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς το φόρτο εργασίας που έχει αυτή η Υπηρεσία τρέχοντας όλα τα έργα του Δήμου μας είναι επιτακτική ανάγκη η σύναψη σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη τεχνικό γραφείο-σύμβουλο. Κάτι που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και που είχε ζητηθεί και στο παρελθόν από τον Γ. Μαντζώρο από το τότε κοινό Ταμείο με την Τήνο. Όμως, με ευθύνη του τότε προέδρου Γ. Σανταμούρη αυτό δεν έγινε δεκτό.
Αυτή τη στιγμή, όμως, είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουμε σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο από την Τήνο, που είχε σε προηγούμενα χρόνια και για ένα ικανό διάστημα την ευθύνη έργων και στην Άνδρο εκ μέρους του τότε κοινού Ταμείου. Κάτι που μάς βοηθά λόγω εμπειρίας και γνώσης του ώστε να ξεκινήσουμε γρήγορα κάποια από τα έργα που εκκρεμούν.
Με την βοήθεια λοιπόν της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας και του εξωτερικού συνεργάτη, θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε και να εκτελέσουμε έργα απαραίτητα για την αναβάθμιση των λιμανιών του Νησιού μας. Το 2023 θα πρέπει να είναι η χρονιά εκείνη που τα έργα για τα λιμάνια του Νησιού μας δεν θα μείνουν ως εγγραφές στους κωδικούς του προϋπολογισμού μας αλλά θα γίνουν πράξη.
Κλείνοντας να τονίσω ότι υπήρξε μεγάλη προσπάθεια , από τον Δήμαρχο μας και τους συνεργάτες του μέχρι σήμερα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκείνες (νομικές, διοικητικές κλπ), οι οποίες επιτρέπουν πλέον σε εμάς να προσπαθήσουμε για το καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του χρηματικού υπολοίπου του ταμείου μας καθώς και των ετήσιων εσόδων του.