ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ & ΑΣΤΟΧΙΕΣ: Στη Μεσαριά το νερό καθυστερεί... στο δρόμο!...
Φωτογραφία της νέας γεώτρησης στην περιοχή Βακόνι.
Λάβαμε ένα απελπισμένο σημείωμα από αναγνώστρια της περιοχής Μεσαριάς-Αλαδινού-Βακόνι. Διαμαρτυρόταν για διακοπή νερού επί 4 μέρες. Κι έλεγε τα παρακάτω:
"Καλημέρα κύριε Μπασαντή!
Ένα πολύ σοβαρό θέμα προς ανάρτηση είναι το νερό στην περιοχή του Βακονίου. 4 ημέρες χωρίς νερό. Και έχουμε υποστεί και την ταλαιπωρία του ανοίγματος γεώτρησης. Προσωπικά εγκαταλείπω σήμερα το σπίτι μου διότι και το αποθηκευμένο νερό τέλειωσε και δεν έχω νερό να πλύνω να μπιμπερό του 4 μηνών μωρού που έχω! Αναρτήστε το με όποιον τρόπο θέλετε! - Ειρήνη Πέττα"
Κάναμε ένα-δύο τηλεφωνήματα και βρήκαμε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού στην περιοχή. Αναζητήσαμε το γιατί από τεχνικό του Δήμου. Και να τι μάθαμε...
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Λόγω ανάπτυξης της περιοχής - και δημιουργίας ξενοδοχείων στις Μένητες - υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση ύδατος. Η δεξαμενή δεν επαρκούσε. Το δίκτυο εξαπλωνόταν. Η γεώτρηση δεν έφτανε. Το 2018 και το 2019 υπήρξε λειψυδρία στις Μένητες και στη Μεσαριά. Ο τότε δήμαρχος Σουσούδης πήρε ένα έκτακτο κονδύλι για γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις έγιναν με ευθύνη της Αποκεντρωμένης και του Δήμου. Και σταδιακά... απέτυχαν!!! Η γεώτρηση έγινε ψηλά και το νερό που βρέθηκε λιγόστεψε γρήγορα. Κατά τον τεχνικό έπρεπε να γίνει σε χαμηλό σημείο. Έτσι, τα δύο τελευταία χρόνια δουλεύει ελάχιστα. Οι δασοπυροσβέστες με τις υδροφόρες τρέχουν στους δρόμους και δεν προφταίνουν για να γεμίζουν δεξαμενές. Έγινε κατανοητό πως χρειάζεται νέα γεώτρηση.
Από το 2022 άρχισε η προσπάθεια. Αλλά δεν έτρεξε γρήγορα όπως έπρεπε. Κάτι τα χρήματα κάτι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χώρας. Και καθυστέρησε η ολοκλήρωση της προσπάθειας. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μια συντονισμένη δημοτική επιχείρηση υπήρχαν ατομικές προσπάθειες. Η Άνδρος αντί να "τρέχει" επαγγελματικά "έτρεχε" ερασιτεχνικά. Φτάσαμε 2023 καλοκαίρι και νερό δεν υπάρχει στα πάνω μέρη του δικτύου, οι δασοπυροσβέστες εξαντλήθηκαν στις μεταφορές και η γεώτρηση που έγινε πριν λίγο καιρό δεν ξεκίνησε ακόμα.
Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται κι άλλο χρόνο. Οι τεχνικοί λένε πως μέχρι τον Αύγουστο θα μπει σε λειτουργία η γεώτρηση. Και θα υπάρξει μια λύση. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα κουβαλάνε νερό με υδροφόρες στη δεξαμενή. Κι όταν πέφτει η στάθμη τα πιο ψηλά σπίτια θα έχουν έλλειψη! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν όλοι στην περιοχή και να μην σπαταλάνε το νερό. Ο αντιδήμαρχος Χώρας έβγαλε σχετικές ανακοινώσεις. Δεν εξήγησε όμως τίποτα για την καθυστέρηση του ιδίου, που οδήγησε στην έλλειψη.
Μια καθυστέρησης που πέρα από τις ατομικές ευθύνες έχει σχέση με την έλλειψη μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Χρειάζεται ένας δημοτικός οργανισμός να σχεδιάζει και να προλαβαίνει. Κάπως έτσι αρχικά πριν χρόνια η γεώτρηση έγινε χαμηλά και χάλασε. Επί προηγούμενης δημαρχίας πήγε ψηλά και δεν πρόκοψε. Τώρα πήγε πάλι χαμηλά, αλλά άργησε. Την έφαγαν την τα "σούρτα - φέρτα" τόσα χρόνια. Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω: Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού. Αυτοσχεδιασμούς σε ένα σοβαρό θέμα. Γιατί όλα αυτά; Γιατί δεν υπήρξε από το 2010, που έγινε ο ενιαίος Δήμος, ένας οργανισμός ύδρευσης και αποχέτευσης που να έχει επαγγελματίες με συγκεκριμένους ρόλους, με σχεδιασμό και ευθύνες.
Η διοίκηση Σουσούδη πέρασε και δεν άγγιξε. Αυτοσχεδίασε κι έφυγε. Η διοίκηση Λοτσάρη συνέχισε προχωρώντας έργα, αλλά δεν φτάνουν. Ο αντιδήμαρχος Χώρας δεν αρκεί και δεν μπορεί. Ο αντιδήμαρχος επικίνδυνων καταστάσεων είναι σε άλλη περιοχή με αντίστοιχα προβλήματα και δεν φτάνει. Έτσι, όλοι τώρα τρέχουν με τις υδροφόρες κι ότι προλάβουν. Ας προλάβουν, στο παραπέντε. Για να έχουν νερό οι άνθρωποι το επόμενο διάστημα.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ύδρευσης και αποχέτευσης, ο οποίος προτάθηκε από το 2016 από τον τότε αντιδήμαρχο Βουραζέρη και ποτέ δεν έγινε. Ένας οργανισμός "Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Άνδρου". Για να υπάρξει επαγγελματισμός στον προγραμματισμό και στα έργα. Δεν έγινε τίποτα για το νερό και τον οργανισμό από το 2016 μέχρι το 2019. Από το 2020 κατάφεραν και ψήφισαν κανονισμό. Αλλά δεν προχώρησαν στον οργανισμό. Έμειναν στο πολύ τρέξιμο και στον ερασιτεχνισμό! Από το φθινόπωρο πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης για την ύδρευση και την αποχέτευση. Για να μην αυτοσχεδιάζουν ερασιτεχνικά οι διάφοροι αντιδήμαρχοι και το πληρώνουν οι δημότες που ντάλα καλοκαίρι τρέχουν και δεν φτάνουν...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"