Το μεγάλο «αντάμωμα» της Άνδρου με τον Στρόφιλα! Ή, "πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώντουμε"...
Κάθε "αντάμωμα" καταλήγει σε "χορούς κυκλωτικούς" λέει ο ο ποιητής. Έτσι και το χτεσινό ανάτμωμα των συγχρόνων με τον προϊστορικό πολιτισμό της Άνδρου κατέληξε με μουσικη, τραγούδια και χορούς... Προσήλθαν πολλοί, πάρα πολλοί, στην πρώτη "αντάμωση" με τον Στρόφιλα. Δύο διαφορετικοί, μακρινοί ναυτικοί πολιτισμοί στην ιδια γη που τους ενωνουν οι πλεύσεις των πλοίων τους.... (φωτ. Εν Άνδρω). "
Η χθεσινή εκδήλωση, στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου παρουσία περίπου 1000 ανθρώπων, ήταν σαν ένα πρώτο μεγάλο «αντάμωμα» των σημερινών και των αρχαίων κατοίκων του νησιού. Ή, μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν η «γενέθλια» παρουσίαση του πανάρχαιου Στρόφιλα με την σημερινή κοινωνία της Άνδρου.
Από την αχή το θέατρο ήταν γεμάτο. Και δεν ήσουν σίγουρος αν είχαν έρθει για το εξαιρετικό κυκλαδίτικο συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη η για τον Στρόφιλα; Ή, μήπως είχαν έρθει για την μεγάλη "αντάμωση" των δύο πολιτισμών (φωτ. Εν Άνδρω).
Ο Στρόφιλας είναι μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στις Κυκλάδες και στην Ευρώπη. Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την διεθνή πιστοποίηση του Στρόφιλα και χτες έφτασε η ώρα αυτό το σπουδαίο μνημείο της Άνδρου να παρουσιαστεί σε μια μεγάλη και ανοιχτή εκδήλωση στην ανδριώτικη κοινωνία.
Στρόφιλας Άνδρου: η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης!!!... (φωτ. Εν Άνδρω).
Ξεπερνώντας τις αιτίες πίσω από αυτή την πολύχρονη καθυστέρηση ή και υστέρηση, που είναι καθαρά πολιτικές, να σημειώσουμε πως τον ρόλο του «παρουσιαστή» στην ανδριώτικη κοινωνία ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο Έπαρχος Άνδρου.
Η αρχαιολόγος Δρ Χριστίνα Τελεβάντου... (Φωτο Άνδρος)
Ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης (Φωτο Άνδρος)
Ο μόνος αιρετός μέχρι σήμερα που έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσα λέγαμε χρόνια για τον Στρόφιλα. Και «ο μόνος αιρετός που τον επισκέφθηκε μέχρι σήμερα» όπως είπε κατά την επίσκεψη του σε αυτόν η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελβάντου. Συνδιοργανωτής στην όλη εκδήλωση ήταν και το Κέντρο Μελέτης Προϊστορικής και πρωτοϊστορικής Άνδρου «Ο Στρόφιλας», που χτες παρουσιάστηκε και αυτός για πρώτη φορά στην κοινωνία της Άνδρου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Στην μεγάλη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 1000 άνθρωποι, έστειλαν χαιρετισμούς τρεις υπουργοί, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόδρου, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουπλής, ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης και ο πρέσβης της Βραζιλίας.
Ο γέροντας Ευδόκιμος χαιρετά την εκδήλωση... (Φωτο Άνδρος).
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, κτήματα της οποίας διατέθηκαν για να περάσει ο δρόμος, ο Έπαρχος Άνδρου, που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Άνδρου, που έχει την ευθύνη της χωματερής της περιοχής και η Δρ Χριστίνα Τελεβάντου, η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον Στρόφιλα.
Για την σημασία του μνημείου μίλησαν η αρχαιολόγος Πέλη Φωτιάδη και ο συντηρητής αρχαιοτήτων-μουσειολόγος Γιάννης Σταϊκόπουλος. Επίσης η καθηγήτρια Μαρία Σεσίλια Ντε Μιράντα Κοέλιο του Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Μίνα Γκεραϊς της Βραζιλίας στάθηκε στην σημασία του ελληνικού πολιτισμού για την παγκόσμια παιδεία.
Ο Δρ Διαμαντής Μπασαντής μιλά για την σημασία των ναυτικών συμβόλων του Στρόφιλα και την διαχρονικη ναυτική παράδοση του νησιού... (Φωτο Δ.Λ.)
Ακόμα μίλησε ο επικοινωνιολόγος-δημοσιογράφος Δρ Διαμαντης Μπασαντής για την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία των ναυτικών συμβόλων του Στρόφιλα. Και η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσια και αναλυτικό βίντεο της Χρισιτίνας Τελεβάντου, που περιέγραφε τις μέχρι σήμερα αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Στρόφιλα.
Οι ξένοι καθηγητές και φοιτητές, που εργάζονται εθελοντικά στον Στρόφιλα, με τους χαιρετίζοντες την χθεσινή εκδήλωση στο τέλος του πρώτου μέρους της βραδιάς (φωτ. Εν Άνδρω).
Στο τέλος της εκδήλωσης η Χριστίνα Τελεβάντου, εκ μέρους του Κέντρου Μελέτης «Ο Στρόφιλας» και ο δήμαρχος Άνδρου, εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, έδωσαν αναμνηστικά σε 11 καθηγητές και φοιτητές από την Βραζιλίας, σε 2 από Ηνωμένες Πολιτείες και σε 2 από την Σκωτία, που έχουν έρθει και εργάζονται αυτή την εποχή εθελοντικά στις εφετινές ανασκαφές του Στρόφιλα. Επισημαίνουμε το οξύμωρο πως ότι πλέον γίνεται στον Στρόφιλα είναι σε εθελοντική φάση γιατί κανένας φορέας δεν χρηματοδοτεί τις τόσο σημαντικές έρευνες που απασχολούν την ελληνική και την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.
Δύο σκηνές από τους χορούς και τα τραγούδια με τα οποία ολοκληρώθηκε το χθεσινό "αντάμωμα" του Στρόφιλα (φωτ. Εν Άνδρω).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης το εξαιρετικό συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού έπαιξε ανδριώτικα και κυκλαδίτικα τραγούδια. Ήταν ένα ρεσιτάλ νησιώτικης μουσικής που έκανε ακόμα και ανθρώπους που ενδιαφέρονται λίγο για την παραδοσιακή μουσική να συγκινηθούν και να ζήσουν στιγμές μοναδικές. Και ο ενθουσιασμός έφτασε σε μεγάλα ύψη όταν τα δύο χορευτικά συγκροτήματς, της Υδρουσας και της Χώραςάτχισαν να χορεύουν τραγούδια της Άνδρου και των Κυκλάδων. Ώσπου στο τέλος του προγράμματος εκατοντάδες θεατές ανέβηκαν επί σκηνής και έγιναν αυτοί όλοι ένα σε αυτό το μεγάλο "αντάμωμα" του Στρόφιλα.
Και ένα βίντεο από ην χθεσινή συνάντηση στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου για τον Στρόφιλα (βίντεο Εν Άνδρω).
Θα μπορούσε, λοιπον, κανείς να πει πως το χθεσινό ήταν ένα «αντάμωμα» των σημερινών με τους αρχαίους κατοίκους της Άνδρου που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και εξαιρετικές παρουσιάσεις και έκλεισε με χορούς και τραγούδια βαθιά ριζωμένα στην μεγάλη ναυτική παράδοση της Άνδρου και του νησιώτικου πολιτισμού των Κυκλάδων.
«Εν Άνδρω»