Ίδρυμα Κυδωνιέως: οι εφετινοί 24οι Πλόες, η Αθηνά Σχινά και οι διαφορές δύο Ιδρυμάτων...
Η Αθήνα Σχινά, καθηγήτρια πανεπιστημίου και τεχνοκριτικός, υπεύθυνη επί 24 ολόκληρα χρόνια για τις εκθέσεις του Ιδρύματος Κυδωνιέα, είχε την καλοσύνη - μαζί με το δελτίο Τύπου που έστειλε - να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει δύο λόγια για τους 24ους Πλόες. Η Αθηνά – για όσους δεν ξέρουν - είναι ο νους και η ψυχή της ετήσιας έκθεσης που ετοιμάζει και επιμελείται ακούραστα για το Ίδρυμα κάθε καλοκαίρι αναδεικνύοντας την Άνδρο σε εικαστικό κέντρο της Ελλάδος.
Με ιδιαίτερο κέφι και ανοιχτή διάθεση μας μίλησε για το 4ο και τελευταίο μέρος της τετραλογίας με τίτλο, το «Ποιητικό Αίτιο», μέσα από τα έργα 11 δημιουργών και 36 αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, που μιλούν για τις αξίες της φύσης και για τη σημασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις, λαμβάνουν χώρα οι πράξεις μας, σχηματοποιούνται οι μνήμες μας και εκφράζονται οι συμπεριφορές μας.
Όλα τα παραπάνω για την Αθήνα δεν είναι αφηρημένα θεωρητικά σχήματα καταγεγραμμένα άψυχα σε ένα δελτίο τύπου που κάποιοι αντιγράφουν και κάποιοι άλλοι αναρτούν χωρίς να κατανοούν το νόημα τους. Όλα τα παραπάνω για την Σχινά εκφράζονται μέσα από τα σχήματα, τις εικόνες, τα γλυπτά, που οι σύγχρονοι έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν. Και που αυτή ως κριτικός, αναζητά, μελετά, επιλέγει και προβάλει στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Κυδωνιέα αναδεικνύοντας την Άνδρο σε εικαστικό κέντρο επί 24 συνεχή χρόνια. Η Άνδρος της χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ελάχιστα αμειβόμενη (σχεδόν αφιλοκερδή) προσφορά της.
Όπως έχουμε ήδη γράψει από πέρσι, όλα αυτά τα χρόνια η Αθηνά Σχινά έχει αποτυπώσει τον ελληνικό εικαστικό χώρο μέσα από τις εκθέσεις της στο φιλόξενο Ίδρυμα της Άνδρου προσφέροντας σημαντικό έργο.
Έργο που έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και οι χιλιάδες κάτοικοι του νησιού. Το πρώτο σκέλος, οι χιλιάδες επισκέπτες, είναι μέρος της μεγάλης επιτυχίας των εκθέσεων της Σχινά. Το δεύτερο, οι χιλιάδες κάτοικοι, ανήκει στη διοίκηση του Ιδρύματος, που θεωρεί υποχρέωση της να καλεί όλους τους κατοίκους της Άνδρου στα εγκαίνια που γίνονται ανελλιπώς επί 24 ολόκληρα χρόνια.
Διαφορές ως προς την Άνδρο
Και εδώ θα ανοίξουμε μια αναγκαία παρένθεση σημειώνοντας την σημαντική διαφορά των δύο ξεχωριστών Ιδρυμάτων του νησιού μας. Με τα ανοικτά εγκαίνια και τώρα και με την ανοικτή μουσική εκδήλωση οι διοικούντες του Ιδρύματος Κυδωνιέα δείχνουν πως θέλουν να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους ανδριώτες και το νησί στο οποίο αναφέρονται.
Το Ίδρυμα Κυδωνιέα παρουσιάζει ετησίως την πανελλήνια εικαστική δημιουργία, αλλά δεν ξεχνά πως είναι και Ίδρυμα της Άνδρου και καλεί με ανοικτή πρόσκληση επισκέπτες και κατοίκους στα εγκαίνια της έκθεσης του. Και εδώ και τρία χρόνια με την δημιουργία του Ανοιχτού Θεάτρου άδραξε και την ευκαιρία και κάνει καλεί όλους και σε μια ανοικτή μουσική εκδήλωση.
Πρόπερσι ξεκίνησε με κλασικό και έντεχνο μουσικό ρεπερτόριο. Πέρσι ο Σαββόπουλος μας αφηγήθηκε και τραγούδησε «Το Φορτηγό». Και εφέτος όπως μας είπαν οι διοργανωτές θα υπάρξει πάλι κλασικό ρεπερτόριο.
Αντιθέτως, το Ίδρυμα Γουλανδρή, στις κατά καιρούς σπουδαίες διεθνείς ή και εθνικές εκθέσεις του, δεν συνηθίζει να καλεί ανοικτά τους ανδριώτες στα εγκαίνια, ούτε και στις άλλες εκδηλώσεις έναρξης των εκθέσεων του. Μόνο την επόμενη των εγκαινίων έχει ελεύθερη είσοδο για μια μέρα για τους κατοίκους. Αυτή είναι, αν δεν κάνουμε λάθος, και η μόνη σχέση με τους κατοίκους, αλλά και η μόνη αναφορά σήμερα στο νησί που παρουσιάζει τις εκθέσεις του!
Οι 24οι Πλόες
Από το δελτίο τύπου, που μας έστειλαν για τους 24ους Πλόες ξεχωρίσαμε δύο σημεία. Το ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό και το άλλο πληροφοριακό.
Το ιστορικο/καλλιτεχνικό
- Το 2015 παρουσιάστηκαν τα «Νηπενθή και Εωθινά». Μια έκθεση ανάμεσα στην φύσης και στον εαυτό μας (μνήμες, εμπειρίες, εντυπώσεις, κ.λπ.).
- Το 2016 παρουσιάστηκαν οι «Επικράτειες του Νότου» με έργα τέχνης που στοχάζονταν πάνω στη ζωή και θάνατο, στην φυσική και μεταφυσική.
- Το 2017 παρουσιάστηκε η «Εύκρατη Ζώνη» που παρουσίαζε τις παράδοξες ισορροπίες ανάμεση στα ορατά και στα αθέατα, στα παρελθόντα και στα παρόντα, στους τόπους και τους χρόνους.
Το πληροφοριακό
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι αλφαβητικά: Αλεξάκης Στέλιος, Καστρίτσης Γιάννης, Κερεστεντζής Κώστας, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κυριακή (Χαραλαμπίδου), Οθωναίου Φωτεινή, Παντελιάς Μίλτος, Παπατσαρούχας Βασίλης, Πασάντας Παναγιώτης, Στέφωση Μαρία, Τζαμουράνης Δημήτρης και 36 καλλιτέχνες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα ομαδικό «έργο-περιβάλλον» (installation), που θα παρουσιαστεί στον χώρο της έκθεσης.
Η ιδέα το σκεπτικό, η επιλογή των έργων, η επιμέλεια και η εκθεσιακή τους διαμόρφωση, οφείλονται στην Ιστορικό της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά, καθώς επίσης ο σχεδιασμός και τα κείμενα του συνοδευτικού Καταλόγου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018, και ώρα 8:00 μ.μ. Η διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 21 Ιουλίου έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018. Είσοδος ελεύθερη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες είναι από έργα καλλιτεχνών που θα παρουσιαστούν στην φετινή καλοκαιρινή έκθεση.
«Εν Άνδρω»