Αποτυπώσεις της ιστορίας του Κορθίου και της Άνδρου

 

Άνδρος - Φωτογραφία εποχής που το νησί άλλαζε όψη 

(Δύο εκπλήξεις είχαμε μετά την βραβευμένη παρουσία του Γυμνασίου Γαυρίου που παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες. Η πρώτη όταν το Πρώτο Θέμα βλέποντας την παρουσίαση μας ζήτησε στοιχεία για την επιτυχία των μαθητών της Άνδρου. Για μια ακόμα φορά «ταξιδέψαμε» την Άνδρο πέρα από τα όρια του νησιού μας. Η δεύτερη όταν λάβαμε και από το Γυμνάσιο Κορθίου μια εξαιρετική δουλειά τους για την ιστορία της Άνδρου και του Κορθίου – Εν Άνδρω).

Το Γυμνάσιο Κορθίου στα πλαίσια του μαθήματος για το περιβάλλον διαμόρφωσε μια εργασίας για τη διαχρονική πορεία των ανθρώπων και του κοινωνικού περιβάλλοντος της Άνδρου και του Κορθίου.

Τα παιδιά σχεδίασαν και αποτύπωσαν τον πεζόδρομο του Κορθίου και κατέγραψαν τις εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες του οικισμού και στοιχεία ζωής της Άνδρου και της περιοχής του Κορθίου.

Για τον λόγο αυτό πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής καταγράφοντας την μικρο-ιστορία κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στο νησί μας. Μίλησαν με τους Γιάννη Γλυνό ( πρώην Δήμαρχο Άνδρου), Νίκο Φράγκο, Καίτη Τρανάκου, Ιωάννη Μάνεση, Αλέξη Μίχα, Θόδωρο Μουστάκα, Κώστα Τζιώτης, Δημήτρη Βασιλικό, Νίκο Παπαδημητρίου.

Από τις συζητήσεις και το υλικό που συνέλεξαν κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ιστορία της Άνδρου και του Κορθίου. Παρουσιάζουμε μερικά από αυτά:

Ο πληθυσμός του νησιού κατά το 1950 ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κατά εκτιμήσεις έφτανε 25.000 – 30.000 άτομα. Οι μετακινήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού μέχρι το 1960 που άνοιξαν οι βασικοί δρόμοι στο Κόρθι και σε άλλα μέρη του νησιού γίνονταν από μονοπάτια με άλογα, μουλάρια γαϊδούρια.

Το ηλεκτρικό ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έφτασε αρκετά αργά: γύρω στο 1963. Κάποιοι πιο απομονωμένοι οικισμοί του νησιού πήραν ρεύμα πολύ αργότερα. Για παράδειγμα οι Χώνες πήραν το 1975 και η Βουρκωτή το 1985.

Στην περιοχή του Κορθίου το 1950 λειτουργούσαν πολλά καταστήματα όπως ραφτάδικα, σιδεράδικα, κουρεία, ρολογάδικα, πανδοχεία, εμπορικά, σαγματοποιεία, μαραγκούδικα, μανάβικα, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, φούρνοι κ.α. Ενώ όλες οι γειτονιές και τα χωριά είχαν εκατοντάδες παιδιά. Κάτι που αποτυπώνεται στα πολλά δημοτικά σχολεία: κάθε χωριό είχε δικό του σχολείο.

Εκείνο που εντυπωσιάσε τα πιαιδιά ήταν όταν έμαθαν ότι ο πεζόδρομος του Κορθίου κατασκευάστηκε το 1985 με δωρεά της οικογένειας Ψάλτη, Μέχρι τότε ο παραλιακός δρόμος του Κορθίου δεν υπήρχε και η θάλασσα έφτανε τα σπίτια.

Μέχρι το 1960 οι μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων γίνονταν από την θάλασσα μέσω του πλοίου της γραμμής που ερχόταν από τον Πειραιά και στο Κόρθι (Αγία Αικατερίνη) και στη συνέχεια έπιανε Χώρα.

Άκουσαν ιστορίες τόσο για την περιοχή όσο και για τα επαγγέλματα του ψαρά, του ναυτικού, του ζαχαροπλάστη. Έμαθαν πως ήταν η καθημερινότητα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ποια ήταν η ζωή και η διασκέδαση των ανθρώπων εκείνα τα χρόνια.

Στην εργασία συμμετείχαν οι μαθητές της Β και Γ τάξης του Γυμνασίου με επικεφαλής την καθηγήτρια τους Σταυρούλα Μαρίνου Σταυρούλα. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ειρήνη Μίχα και όλες οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπήθηκαν με την βοήθεια του μηχανικού Ισίδωρου Νικολάου.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

H σχολιάστρια απο του Γκύζη έχει δίκιο, αυτό είναι το Γαύριο του 1960. Δ
Διορθώστε το κύριοι του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, στο πιο πάνω άρθρο σας,καθώς και στη σελίδα σας στο facebook.
Η πραγματική αποτύπωση των ετών εκείνων, θα φέρει κι άλλους αναγνώστες που έχουν παλιές φωτογραφίες και ονόματα αυτών που τότε ζόύσαν και αποτελούσαν την κοινωνία του μικρού αυτού γραφικού χωριού το Γαύριο.
Το Γαύριο, που έμελλε να το καταστρέψουν την 10ετία του 1970, με τις απαράδεκτες τότε επιχωματώσεις.
Και έτσι όχι μόνον να καταστραφεί η τρομερή του γραφικότητα, αλλά και τελικά, να θιαχτεί ένα λιμάνι απαράδεκτο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει διαχρονικά όλοι οι Πλοίαρχοι των πλοίων που πέρασαν απο την γραμμή μας, αφού μπάζωσαν το λιμανάκι και δημιούργησαν την προέκταση του, έτσι όπως είναι σήμερα, μεταφέροντας μέσα στο μάτι του βοριά τις προβλήτες .
Καθώς επίσης με τέτοια θέση προσέγγισης, για τα πλοία, που αντί να έχουν στη πλώρη τους την τραμουντάνα ή την πρύμνη τους, κατά την προσέγγιση που κατεβάζει το βουνό του Κουμαρίου και το Σκούμπι, να εκτίθενται στους πλευρικούς ανέμους της τραμουντάνας με κάθε φορά, κινδύνους και όλα τα γνωστά που οι νεότεροι γνωρίζουμε και ζούμε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Νομίζω πως έχετε δίκιο μάς την έστειλαν από ένα αρχείο σαν Κόρθι

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΑΥΡΙΟ !!!! ΤΟ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ !!!!
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΥΓΙΖΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΥΧΑ, Ο ΚΩΣΤΑΣ Ο ΤΖΟΥΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΜΑΗ ( ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΣΣΟΥ & ΜΑΜΑΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ) ΚΑΘΟΝΤΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ο ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ.
ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ '' ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΕΝΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ. ΠΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΚΑΦΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ''
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΤΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΥΠΗΡΧΕ.ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ GOOGLE ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΗΜΑ ΣΕ ΥΨΗΛΟΝ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΚΗ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟ ΑΡΜΥΡΙΚΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΑΓΕΙΑ.
ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΝΑΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΗΛΘΕ ! !
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΛΕΖΑΝΤΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΘΙ ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ .( Όρμος Κορθίου: τον καιρό που κατασκευαζόταν ο παραλιακός δρόμος (1985)) ? ? ?
ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΤΑ 90% ΑΠΟ ΤΟ 1962 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΧΑΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΓΑΥΡΙΟ ΠΡΟΣ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ '' ΜΟΜΑ'' ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΤΕ, ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΕΚ ΝΕΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΥΑΝΘΙΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Νομίζω πως έχετε δίκιο μάς την έστειλαν από ένα αρχείο σαν Κόρθι και δεν το προσέξαμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro