Ξεκίνησε το 7ο Φεστιβάλ Άνδρου. Μερικές παρατηρήσεις με αφορμή την έναρξη του…

Στιγμιότυπο από την χτεσινή συναυλία της ΕΡΤ και του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου...

Ξεκίνησε χτες Κυριακή 1η Αυγούστου το Φεστιβάλ Άνδρου με την φιλαρμονική της ΕΡΤ και με συμμετοχή του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και της Φιλαρμονικής Άνδρου. Την συναυλία παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, καθώς η είσοδος ήταν δωρεάν. Χορηγός της χτεσινής εκδήλωσης το Ίδρυμα Μωραΐτη.

Πρόκειται για την 7η χρονιά ενός φεστιβάλ που ξεκίνησε με τις καλύτερες υποσχέσεις στο νέο ανοικτό θέατρο που υπήρξε  προσφορά του Αλκιβιάδη Τάτου. Παρά την οικονομική περιδίνηση της Ελλάδος - και της  Άνδρου εκείνο το απίστευτο καλοκαίρι του 2015 - η εκκίνηση ήταν εντυπωσιακή. Στη συνέχεια οι χορηγοί συνέδραμαν περισσότερο και επιχειρήθηκε ένα γενναίο άνοιγμα του Φεστιβάλ - το 2016 - σε όλη την Άνδρο. Όμως δεν κατάφερε – για διάφορους οργανωτικούς λόγους - να γίνει κτήμα όλου του νησιού. Και έτσι περιορίστηκε μόνο στη Χώρα.

Στιγμιότυπο από την χτεσινή συναυλία της ΕΡΤ και του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου 

Από το 2016 μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ πέρασε στα χέρια της ομάδας «Φίλων του Φεστιβάλ» που έδρασε με την αδρή οικονομική αρωγή χορηγών. Ανάμεσα τους βασικός ήταν και παραμένει ο Αλκιβιάδης Τάτος. Όμως, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κάθε χρόνο είχε μεταπτώσεις. Σταδιακά - και λόγω πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια - συρρικνώθηκε ιδιαίτερα. Αν και το κόστος του παρέμεινε πάντα ιδιαίτερα υψηλό (λένε για 70-80.000 ευρώ ετησίως).

Από το 2016 μέχρι σήμερα έκλεισαν όμως οι πόρτες επικοινωνίας των οργανωτών με τον Δήμο Άνδρου. Και οι δύο δήμαρχοι ένοιωσαν λιγότερο ή περισσότερο παρείσακτοι. Έτσι περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου και δεν ανέλαβαν κάποια ευθύνη. Ούτε ακόμα και την επικοινωνιακή για ένα φεστιβάλ που γινόταν στο νησί τους και στο δημοτικό θέατρο και για το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν κάποιο λόγο.

Στιγμιότυπο από την χτεσινή συναυλία της ΕΡΤ και του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου 

Καθόλου τυχαίο πως φτάσαμε εφέτος να ζητήσαμε τρεις μέρες πριν την εφετινή έναρξη από την αρμόδια της διοργάνωσης (που είχε φτάσει καθυστερημένη στο νησί!!!) φωτογραφικό υλικό και το τελικό πρόγραμμα. Δεν εστάλη ποτέ τίποτα!!! Προφανώς η ομάδα που έρχεται στην Άνδρο μια φορά τον χρόνο για 15-20 μέρες κι έχει την ευθύνη του Φεστιβάλ δεν έχει πλέον τον απαιτούμενο επαγγελματισμό. Κατανοητό. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν και διαβιβάσαμε σε δύο εκ των χορηγών την υπάρχουσα πραγματικότητα. Έδειξαν έκπληκτοι. Επίσης και στον Δήμο Άνδρου. Ο οποίος έδειξε προβληματισμένος! 

Παρόλα όμως τα μέχρι σήμερα κενά και παραλείψεις το Φεστιβάλ - που μόλις χτες ξεκίνησε - οφείλει να προχωρήσει. Αυτό λέει ο στοιχειώδης επαγγελματισμός. Περιμένουμε, λοιπόν, την καλύτερη ανταπόκριση των υπευθύνων του Φεστιβάλ, αλλά και την άμεση δράση του Δήμου Άνδρου. Είναι υποχρέωση όλων να το φέρουν σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Η Άνδρος το χρωστά στον Αλκιβιάδη Τάτο. Αλλά το χρωστά και στην ιστορία του θεσμού, που κατάφερε μερικές χρονιές να εντάξει την Άνδρο στο καλοκαιρινό στερέωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Κάτι για το οποίο ως Εν Άνδρω καταθέσαμε το 2016 στο ηλεκτρονικό βιβλίο μας "Η Άνδρος του Πολιτισμού"...

 

Στιγμιότυπο από την χτεσινή συναυλία της ΕΡΤ και του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου 

Όμως τα παραπάνω δεν αρκούν πια για την συνέχεια. Μπορεί οι χορηγοί ξοδεύουν κάθε χρόνο πολλά χρήματα. Όμως μεγαλώνουν, κουράζονται. Όπως μεγάλωσαν ηλικιακά πολύ και οι διοργανωτές. Το Φεστιβάλ αν θέλει να έχει συνέχεια πρέπει να βρει… συνεχιστές!!! Πρέπει ο Δήμος Άνδρου - έστω με καθυστέρηση μιας πενταετίας - να αποφασίσει να μπει στο παιχνίδι με κάποιο τρόπο. Είτε ως συνδιοργανωτής. Είτε ως χορηγός. Είτε μέσω της Περιφέρειας. Και πρέπει να αναλάβει άμεσα την αρμοδιότητα της επικοινωνίας. Τουλάχιστον τα στελέχη του ξέρουν πολύ καλύτερα το νησί από τους ολιγοήμερους καλοκαιρινούς επισκέπτες των «Φίλων του Φεστιβάλ». Αυτά αν θέλουμε το Φεστιβάλ να έχει συνέχεια.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με όσα μας είπε ένας εκ των δύο χορηγών με τους οποίους μιλήσαμε εκτενώς σήμερα το πρωό πως η εφετινή συνεισφορά του Δήμου ήταν μια μικρή βοήθεια με την μείωση του ενοικίου του θεάτρου από 5.000 σε 800 ευρώ. Επίσης, ήταν μια ελάφρυνση και η ανάληψη της καθημερινής καθαριότητας του χώρου. Όμως φυσικά αυτά δεν αρκούν πλέον...

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»