ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ: 1922-2022 Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...

(Τιμώντας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τα 100 χρόνια από το τέλος του στην Μικρά Ασία το Ίδρυμα Κυδωνιέως στους 28ους Πλόες παρουσιάζει σειρά εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το μεγάλο δράμα που βίωσαν οι Έλληνες από τον βίαιο ξεριζωμό. Τίτλος της έκθεσης "Το πέρασμα" από το εκεί στο εδώ. Αντιπροσωπευτικό έργο της έκθεσης το παραπάνω έργο του Δημήτρη Καλοκύρη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την 30η Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι 2 Οκτωβρίου 2022. Παράλληλα με την έκθεση θα γίνει ομιλία για την επέτειο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΑΝΔΡΟΣ 2022:  ΊΔΡΥΜΑ Π. & Μ. ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

28οι ΠΛΟΕΣ : 1922-2022 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

    Η φετινή χρονιά είναι τιμητικά αφιερωμένη, από τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ στον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό. Ο θεσμός αυτός φιλοξενείται για 28η χρονιά, στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, στους χώρους του οποίου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα νεώτερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, που είναι εμπνευσμένα όχι μόνον από τον όλεθρο και την πρωτοφανή δραματική κατάσταση που βίωσαν οι πρόγονοί μας, καθώς βίαια ξεριζώθηκαν, πριν 100 χρόνια, από τις προγονικές τους εστίες, αλλά πηγή έμπνευσης στάθηκε παράλληλα και ο πολιτισμικός εμβολιασμός που έγινε από τους ομογενείς μας πρόσφυγες προς τον εθνικό μας κορμό.

   Από το 1922 κι έπειτα, είναι πολυεπίπεδη και πολλαπλασιαστικά γόνιμη η παρουσία των Μικρασιατών και των Ποντίων, όπου κι αν αυτοί εγκαταστάθηκαν, καθώς ανέπτυξαν με γρήγορους ρυθμούς, όλες τις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν, εμπλουτίζοντας με ποικίλες ποιότητες και δεξιότητες, την συνολική μας καθημερινότητα. Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε, που η ομαδική αυτή επετειακή έκθεση για την εκατονταετηρίδα 1922-2022, έχει ως προσδιοριστικό της υπότιτλο «Το Πέρασμα».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Βλάσης Αγτζίδης, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Γιάννης Αριστοτέλους, Βαγγέλης Γκόκας, Ελένη Ζούνη, Δημήτρης Καλοκύρης, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Βλάσης Κότιος, Γιάννης Μακρίδης, Βαγγέλης Παππάς, Κική Περιβολάρη, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σκλαβενίτης, Γιώργος Σταματάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.

Ιδέα, τίτλος, σκεπτικό, επιλογή έργων κι επιμέλεια Έκθεσης και Καταλόγου:     Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ).

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου – 2 Οκτωβρίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet