ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ" ΤΟΥ LIFE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο έργο που παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE TERRACESCAPE, που έγινε στην Άνδρο σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου τα τελευταία 5 χρόνια. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου

Σημαντική τιμητική διάκριση για το έργο LIFE TERRACESCAPE, αποτελεί η βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Odysseus Awards) στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου 2022, όπου διακρίθηκε μεταξύ πολλών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Η παραγωγή είναι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επιστημονικώς υπεύθυνη τη Συντονίστρια του έργου Θεοδώρα Πετανίδου.

Η διεθνής αυτή αναγνώριση αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 5 χρόνια στην Άνδρο, συγκεκριμένα με την υλοποίηση του έργου LIFE TERRACESCAPE, για τη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων μέσω της επανακαλλιέργειάς τους, με την εφαρμογή του πρώτου Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασία Γης “Αγρότες του Αιγαίου”.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τη διαχρονική σχέση των νησιωτών με το τοπίο του Αιγαίου, εστιάζοντας στην κατασκευή και καλλιέργεια αναβαθμίδων, απόλυτα συνυφασμένων με τη νησιώτικη ζωή. Παρουσιάζεται το παρελθόν, παρόν και μέλλον της καλλιέργειας σε αναβαθμίδες, η πολιτιστική και οικολογική τους αξία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική σημασία τους, μέσα από τη διαχρονική λειτουργία τους ως Πράσινες Υποδομές, οι οποίες σήμερα αποτελούν εργαλείο ανυπέρβλητο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που απειλούν το Αιγαίο.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται βιώματα της καθημερινής αγροτικής ζωής των κατοίκων της Άνδρου, προβάλλονται οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν διαχρονικά και αναδεικνύεται η τέχνη της ξερολιθιάς, η οποία το 2018 εντάχθηκε από την UNESCO στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet