Ο καπετάνιος τελικά κάνει την διαφορά και... την απόσταση!

Το τηλεφώνημα από τον βιγλάτορα μας στο Κόρθι γύρω στις 16:30 μας πληροφορούσε για πλοίο που ταξίδευε σχετικά γρήγορα προς Χώρα. Με την μηχανή επ' όμου βγήκαμε στην βεράντα. Μόλις είχε φανεί πέρα μακριά από τον Κάβο Σταρά. Πήραμε δυο-τρεις φωτογραφίες και κατηφορίσαμε στα τρια σταθερά σημεία φωτογράφισης που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό που φωτογραφίζουμε πλοία που οι ανδριώτες πλοιοκτήτες φέρνουν και χαιρετούν το νησί τους. 

Η ιστορία ξεκίνησε, αν θυμόμαστε καλά πριν 2-3 χρόνια, με πλοίο του Αδαμάντιου Πολέμη. Είχε έρθει στ' ανοικτά να πάρει ένα ανταλλακτικό, Πλοίαρχο ο ανδριώτης Υπάτιος. Χαιρέτησε σύζυγο, παιδί και νησί κι έφυγε...Μετά πέρασαν πλοία του Λευτέρη Πολέμη, του Γιαννούλη Καμπάνη, του Δημήτρη και Γιώργου Στεφάνου, του Αντώνη Εξαδάκτυλου. Και τώρα πέρναγε αυτό που πρώτη φορά βλέπαμε τα σινιάλα του. Και το κυριώτερο: πρώτη φορά πέρναγε τόσο κοντά. Αναρωτηθήκαμε ποίου ήταν. Πήραμε τηλέφωνα από τον καπετάν Λευτέρη μέχρι τον καπετάν Γιώργη. Όλοι από την κοιλάδα Αποικίων και Στενιών. Το πλοίο φαινόταν πως τραβούσε σφαίρα για εκεί. Στενιώτικο σίγουρα...

Ένα ωραίο βίντεο από το κοντινό πέρασμα του καπετάνιου από την Άνδρο...

Το πλοίο έστριψε κάποια στιγμή και πλησίασε τόσο κοντά της Χώρας και τον Τουρλίτη όσο κανένα άλλο στο παρελθόν. Ήταν βέβαια και ξεφόρτωτο. Πέρασε με 11 μίλια την ώρα μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Τουρλίτη! Έμοιαζε απίστευτο το πόσο κοντά το έφερε ο καπετάνιος του. Εν τω μεταξύ η "δημογεροντία" των παλαιών πλοιάρχων που ήταν στο τηλέφωνο είχε ανοίξει τα κιτάπια κι είχε βγάλει απόφαση: το πλοίο ήταν του Γιώργου Σίμπουρα από τις Στενιές. Ο καπετάνιος που έκανε το τολμηρό και κοντινό πέρασμα ήταν άγνωστος τους. Όμως, όπως κατέληξαν ήταν τολμηρός κι ήξερε τα νερά. 

Το πλοίο ερχόταν από Σύρο και πήγαινε για το Τσανάκαλε της Τουρκίας έλεγε το Marine Traffic. Το όνομα του Gem Star. Τα στοιχεία του 33.000 τόνων φορτηγό, 177 μέτρα μήκος, 28,6 μέτρα πλάτος, ταχύτητα 11,5 μίλια την ώρα. Πέρασε κοντά από την Αγία Τριάδα. Μετά κρύφτηκε πίσω της!  

 

 ΜΚαι ξαναφάνηκε πλέοντας πολύ κοντά στον μικρό κόλπο των Στενιών και σφυρίζοντας τόσο όσο να βγάλει όσους μπορούσε στα παράθυρα και στις βεράντες να το δουν που χαιρέταγε τον γενέθλιο τόπο του ιδιοκτήτη του. Έβγαλαν μερικοί και κάποιες υποτυπώδεις φωτογραφίες και βίντεο με κινητά και τις ανέβασαν στο facebook προς απόδειξη του γεγονότος. Από εκεί τις πήραν όσοι ήταν απόντες να τις αναδημοσιεύσουν για να πουν "είμαστε κι εμείς εκεί"! Έτσι γίνεται πάντα με τους απόντες που παριστάνουν - εκ των υστέρων - τους παρόντες. 

 

Το κοιτάζαμε να απομακρύνεται κι ήταν σα να κοιτάζαμε να απομακρύνεται μαζί του μια άλλη εποχή περασμάτων και χαιρετισμών. Μια εποχή που εδώ και δύο-τρία χρόνια οι πλοιοκτήτες της κοιλάδας Αποικίων-Στενιών έχουν βαλθεί με τον τρόπο τους να αναβιώσουν. Και το Εν Άνδρω με μια σειρά όμορφες φωτογραφίες και υπό διάφορες γωνίες έχει αποτυπώσει όταν μπόρεσε δίνοντας ωραίο χρώμα σε αυτά τα περάσματα και θυμίζοντας κάτι από το ναυτικό παρελθόν του νησιού μας...

 Και το πλοίο έκανε στροφή. Πέρασε πολύ κοντά τον κάβο των Στενιών κι απομακρύνθηκε αρχικά προς Θεοτόκο και αμέσως μετά έκανε στροφή για Τουρκία. Κάποια μικρά ταχύπλοα που έπαιζαν μαζί του περιτριγυρίζοντας το από την Χώρα μέχρι ανοιχτά στα Γυάλια έκαναν την τελευταία στροφή το αποχαιρέτισαν κι απομακρύνθηκαν. Ένα ακόμα πέρασμα κι ένας χαιρετισμός πλοίου στην Άνδρο της ναυτοσύνης είχε ολοκληρωθεί. Καλές θάλασσες και καλά ταξίδια σε όλους.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ομορφο αρθράκι, εύγε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μήπως είναι το δικό μου??