"Καλή Επανάσταση!" Ή, οι Άγγλοι που αγάπησαν φανατικά τον Φελλό...

Κάποιοι αγάπησαν την Άνδρο κι έστησαν μια παροικία από την αγάπη τους γι' αυτήν στο Φελλό. Μια ιστορία αγάπης με την πρώτη ματιά (love at first sight) για έναν τόπο κι ένα τοπίο...

        Κάθε χρονιά, όταν  πλησιάζει ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821, φέρνω στην μνήμη μου τον Peter,  τον ξανθό Εγγλέζο γλωσσολόγο που είχε έρθει στην Ελλάδα πριν 26 χρόνια με υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο με θέμα τον  Άγγελο Σικελιανό. 

     Παρακολουθούσε τα μαθήματα του τελευταίου έτους της Αγγλικής Φιλολογίας.  Ωστόσο από την πολύ μελέτη γνώρισε μια φίλη μας , την παντρεύτηκε, έκαναν ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην Άνδρο, γυρίσαν όλο τον κόσμο, καταστάλαξαν στην  Αγγλία, αλλά ένα μήνα, κάθε καλοκαίρι, τον περνούσαν στην Άνδρο. Ώσπου να ετοιμαστεί το δικό μας σπίτι, συχνά μας φιλοξενούσε.

       Τον πρώτο χρόνο, σαν σφουγγάρι μάθαινε τα νέα ελληνικά. Μια μέρα που συναντηθήκανε, ήταν περίοδος της χούντας των συνταγματαρχών, πανηγυρικά μας χαιρέτησε και μας ευχήθηκε  ΚΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Κοιταχτήκαμε αμήχανα μεταξύ μας και για να μην τον προσβάλουμε του εξηγήσαμε ότι το σωστό είναι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Βρισκόμασταν στην Μεγάλη  Εβδομάδα!

       Ο Peter ήταν πολύ ερωτευμένος με την Άνδρο.  Κάποια στιγμή αρρώστησε και χρειαζόταν εξωνεφρική κάθαρση 2 φορές την ημέρα.  Όμως τίποτε δεν τον συγκρατούσε να μην έρθει στην Άνδρο. Υστέρα από πολλές προσπάθειες, κατάφερε και άρχισε να κάνει την κάθαρση μόνος του με εμφυτευμένο ένα σωληνάκι, που το συνέδεε κάθε φορά με ένα σακουλάκι. Για να έρθει , το Αγγλικό ΙΚΑ μας έστειλε ένα κυβικό μετρό σακουλάκια, 10 μέρες πριν την άφιξή του. Φροντίσαμε όλο αυτό το υλικό να βρεθεί στο σπίτι του, πριν έρθει. Μέχρι και θαλασσινά μπάνια έκανε!

Τέτοια ήταν η αγάπη του για το νησί. Ακόμη και τώρα τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις . . .

Ι.Π. Άλκης