ΓΑΥΡΙΟ: Κύκνοι στη ρότα του Superferry!!!

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Ταξιδέψαμε βιαστικά για μια ολιγοήμερη διαδρομή στη Ραφήνα το βράδυ της Κυριακής με το τοπικό δρομολόγιο του Superferry. Κι ανεβήκαμε για μια καλησπέρα στον πάντα φιλόξενο πλοίαρχο καπετάν Γιάννη Βουτσελάκο και τους αξιωματικούς του: τον Παναγιώτη, τον Μανώλη, την Μαρία την ώρα που σάλπαρε το πλοίο από Γαύριο για Ραφήνα.

Και εκεί βρεθήκαμε μάρτυρες ενός αστείου και πρωτότυπου περιστατικού. Πέντε κύκνοι βολτάριζαν μεσ' τη νύχτα μπροστά στην πλώρη του πλοίου. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι - την ώρα που το πλοίο ξεκίναγε - ο καπετάν Γιάννης αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα: "Μα τι θέλουν αυτοί μπροστά στην πλώρη;" Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι - εμείς δεν βλέπαμε τίποτα - ο καπετάν Γιάννης γύρισε στον Παναγιώτη, τον υποπλοίαρχο, και του είπε: "για βάλε τον προβολέα πάνω τους για να φύγουν."

Ο μεγάλος προβολέας του πλοίου άναψε και φώτισε την πλώρη. Και μετά τους κύκνους που βόλταραν ακριβώς μπροστά της. Με το φως να τους ακολουθεί οι κύκνοι απομακρύνονταν γρήγορα προς την μεριά της προβλήτας παραμερίζοντας να περάσει το πλοίο. Στη γέφυρα υπήρχε χαλαρή διάθεση. "Παραλίγο οικογενειακή τραγωδία" είπα γελώντας. "Το σώσαμε όμως" είπε ο καπετάνιος. Και συμπλήρωσε: "είναι εδώ από το μεσημέρι. Στις 16:30 ήταν πέντε κύκνοι κι ένας πελεκάνος! Συνωστισμός στην έξοδο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται σήμερα στο Γαύριο..." Και κατέληξε: "ρίξε τον προβολέα και στον βράχο, κάτω από τον φάρο, να πάρουμε την στροφή για Ραφήνα..."

Το Superferry έστρεψε στον κάβο για Ραφήνα φορτωμένο με πάνω από 100 ΙΧ και μερικές εκατοντάδες επιβάτες. Όλοι χορτασμένοι από τον ήλιο και τη θάλασσα ενός λαμπερού τριημέρου. όπως εξηγούσε αργότερα ο Γιάννης στο σαλόνι του πλοίου...

Αυτά για τις αφίξεις, τις επιστροφές και τον συνωστισμό με τους κύκνους του Γαυρίου...