ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Μεγάλη Τετάρτη στο χωριό...

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΛΤΑΜΠΕ

Συγγραφέα - Βουρκωτή Άνδρου

  

Ο ποταμός της Βουρκωτής...

Μεγάλη Τετάρτη στο χωριό.

Τα πάντα ορωνται πνευματικά:

το ανθάκι που μόλις υπερνίκησε τον χειμώνα

το νερό στο ποτάμι ως φύση -δύναμη που διαλαλεί την Σοφία

η στάλα της νυχτερινής υγρασίας πάνω στα φύλλα.

Η μυσταγωγία επιτείνεται στους ήχους

το βράδυ. Κελάρυσμα μέσ' τις φυλλωσιές ή γάβγισμα ενός μακρινού σκύλου που μέσ' την γαλήνη λες και σε βγάζει έξω από τον χρόνο, στην μετά-ιστορία.

Είμαστε μια γενιά ευάλωτη γιατί καλούμαστε ν’ απολογηθούμε στις νεότερες γενεές για έναν κόσμο δυσκολότερο και  ανερμήνευτο.

Η ορμή της τεχνικής πράγματι ισοπεδώνει το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου, όμως είναι μια αναπόφευκτη ροή του χρόνου στην ιστορία αν και δεν λύνει τα βαθιά υπαρξιακά του προβλήματα.

Η επιδίωξη της ευκολίας η διαρκής απομάκρυνση απ' την πραγματική ζωή  χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό ειδικά σήμερα με το να ζούμε μια εικόνα της ζωής, ένα στιγμιότυπο, με το να είμαστε ακίνητοι   

σε ένα φόντο διαρκούς κινήσεως. Τα πάντα αλλάζουν πριν καν τα καταλάβουμε ή τα αντιληφθούμε.

Στο βουνό του Ζένιου

Ανέβηκα το δρόμο αριστερά απ' την Αγία Βαρβάρα προς το Ζένιο, το φως έρχεται ατόφιο απ' τον πρωινό ήλιο. Είναι πικρή η απώλεια των ριζών μας, είμαστε υποκείμενα καρικατούρες, αντλούμε ενέργεια από εξαντλημένες πηγές.

Το Πάσχα βιώνεται μόνο στον βαθμό που πολεμάμε τον παλαιό άνθρωπο μέσα μας, στον βαθμό που δίνουμε το δικαίωμα στον Θεό 

να ενεργήσει στη ζωή μας. Τοτε μας δίνει  το χέρι του. Αν απλώσουμε το δικό μας θα το αρπάξει και θα μας γλιτώσει από την άβυσσο. Τοτε όλα θα αποκτούν νόημα και η ιστορία θα τακτοποιείται στις πραγματικές της διαστάσεις.

Είμαστε κατά βάθος όντα αδύναμα, αλλά είμαστε παιδιά του Θεού. Αν το αντιληφθούμε εγκαίρως θα βρούμε και μείς δύναμη να υψώσουμε την φωνή και μαζί με όλους τους αγαπημένους κεκοιμημένους να πούμε

Χριστός Ανέστη.

(ΖΥΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ. TO ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΛΤΑΜΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΡΚΩΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΝΥΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΤΑΜΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΡΚΩΤΗ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΟΥ - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)