• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ιδιωτικό σχέδιο καθαρισμού της υποθαλάσσιας χωματερής στην Άνδρο

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δημοσίευση: 30/10/2019 Σχόλιο: 1

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Η εικόνα του βυθού είναι απελπιστική από το 2011, όταν κατέρρευσε η μοναδική χωματερή του νησιού.

(Μια προσπάθεια σχεδιασμού της διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού από ναυτιλιακούς παράγοντες της Άνδρου έρχεται στην δημοσιότητα με την πρωτοβουλία τους να μιλήσουν στην Καθημερινή. Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η προσπάθεια μετά την αποκάλυψη των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στο αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα. Το έργο της αποτύπωσης της ζημιάς ξεκίνησε και προχωρά με ιδιωτική πρωτοβουλία. Με την δημοσιοποίηση του έχουμε και την εικόνα των εργασιών που απαιτούνται, αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων τους – Εν Άνδρω) 

Οι εικόνες της υποθαλάσσιας χωματερής στην Άνδρο, που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο, κινητοποίησαν την τοπική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία πήρε το θέμα… πατριωτικά. Με τη βοήθεια των εθελοντών δυτών της Aegean Rebreath, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο «χαρτογράφηση» των σκουπιδιών που βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια στον βυθό, ώστε να αποφασιστεί με ποιον τρόπο είναι καλύτερο να επιχειρηθεί η ανάσυρσή τους. Στόχος, το νησί να μετατρέψει ένα παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση.

Η κίνηση της Ένωσης Ανδριωτών της Ναυτιλίας (Andros Maritime Association) ήρθε λίγο μετά την αποκάλυψη της εικόνας του βυθού, στο σημείο όπου το 2011 είχε καταρρεύσει η μοναδική χωματερή του νησιού. «Οι εικόνες από τον βυθό μάς στενοχώρησαν. Είμαστε Ανδριώτες και έχουμε σχέση με τη ναυτιλία, οπότε δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ολιγώρησε ή ποιος έκανε λάθος, αλλά να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τελειώνει αυτή η κατάσταση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης, Μάκης Κουρτέσης. «Ηρθαμε σε επαφή με την Aegean Rebreath, που ανέδειξε το πρόβλημα, και με τη βοήθειά της θα προχωρήσουμε σε χαρτογράφηση του βυθού και ογκομέτρηση των σκουπιδιών που είναι ανακατεμένα με άμμο και πέτρες. Θα χρησιμοποιήσουμε ROV (μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα) και άλλο εξοπλισμό, τον οποίο θα διαθέσει αφιλοκερδώς για την επιχείρηση η εταιρεία ALS Mαrine».

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο. «Μόλις έχουμε ακριβή εικόνα, θα προσεγγίσουμε εταιρείες που πραγματοποιούν τέτοιου είδους καθαρισμούς πυθμένων για μια εκτίμηση κόστους και παράλληλα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια συλλογής των απαραίτητων πόρων. Θα ξεκινήσουμε με τα μέλη και τους φίλους μας, θα απευθυνθούμε και στην πολιτεία, αλλά πρώτα θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Ανδρου», καταλήγει ο κ. Κουρτέσης.

«Όταν αναδεικνύεις ένα πρόβλημα, πρέπει να επιδιώκεις και την επίλυσή του», σημειώνει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Ανακαλύψαμε τον Ιούνιο την υποβρύχια χωματερή, επιστρέψαμε τον Αύγουστο για να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν: ακόμη και στα 30 μέτρα βρήκαμε ολόκληρα βουνά σκουπιδιών, πλαστικούς υφάλους. Το πρόβλημα επεκτείνεται και έξω από τον κόλπο στον οποίο κατέρρευσε η χωματερή. Η καλύτερη μέθοδος για την απομάκρυνση των σκουπιδιών θα είναι πιθανότατα η χρήση μεγάλων αναρροφητήρων, περίπου όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι στα υποβρύχια ναυάγια. Στόχος μας είναι η Ανδρος να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το πώς ένας τόπος μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή».

 

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Όπως πάντα λέει:
    30/10/2019 στις 18:32

    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΈΝΟΣ, όταν το θέμα δεν ¨δίνει πόντους¨στον ψευτοδημαρχούλη σου.
    ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Τι σημαίνει “ψευτοδημαρχούλης”; Αυτός που παίρνει 51%; Κι αυτός που που παίρνει 17% πως λέγεται; “Αριστεροδημαρχακός; Κι ο άλλος που βγαίνει δεύτερος πως λέγεται “Παρολιγονδημαρχόπουλο”;
    Για εξηγήστε μας να καταλάβουμε κι εμείς….
    Αλήθεια έτσι θα μιλάτε σε αυτό το νησί μερικοί-μερικές;
    ΥΓ Όπως πάντα εκτός τόπου και χρόνου κυρία μου. Το θέμα έχει παίξει αρκετές φορές από το καλοκαίρι και είναι απλή επανάληψη. Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος που είναι στο εξωτερικό και μιλήσαμε σήμερα το ανέβασε τώρα που λείπει (θέμα ψυγείο τα λένε αυτά). Το ανεβάσαμε κι εμείς με δύο μέρες καθυστέρηση γιατί είχαμε πολλά θέματα αυτές τις μέρες που ήταν στην άμεση επικαιρότητα. Τώρα αν εσείς δεν ξέρετε τίποτα από δημοσιογραφία και δεν έχετε πηγές για δικά σας θέματα δεν σας φταίμε εμείς ούτε ο νυν δήμαρχος.
    Καληνύχτα σας…

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • 17ο ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥ: Σε «ειδικό συνεργάτη, τιμητή και εκτιμητη συμπεριφορών και προσωρινώς διαμένοντα παρατηρητή ζωής», στην Άνδρο
  • SEAJETS: Ταχυπλοα και για Άνδρο με πρωινά και μεσημεριανά δρομολόγια
  • ΓΑΥΡΙΟ: Πάσχα τέλος, φεύγετε να φεύγουμε!…
  • ΑΝΔΡΟΣ: Νησί του 4ημέρου ακόμα και το Πάσχα!…

Πρόσφατα Άρθρα

  • 17ο ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ21/04/2026
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥ: Σε «ειδικό συνεργάτη, τιμητή και εκτιμητη συμπεριφορών και προσωρινώς διαμένοντα παρατηρητή ζωής», στην Άνδρο21/04/2026
  • FERRYHOPPER: Η Άνδρος στις κορυφαίες επιλογές για το Πάσχα του 202620/04/2026
  • Όταν η «φιέστα» βαφτίζεται… «απολογισμός»!…20/04/2026
  • ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ μέχρι τέλος του μήνα λόγω καυσίμων19/04/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Αθανάσιος Χαραλαμπόπουλος στο Όταν η «φιέστα» βαφτίζεται… «απολογισμός»!…
    2. ΠΕΤΡΟΣ στο ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥ: Σε «ειδικό συνεργάτη, τιμητή και εκτιμητη συμπεριφορών και προσωρινώς διαμένοντα παρατηρητή ζωής», στην Άνδρο
    3. enandro στο ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ μέχρι τέλος του μήνα λόγω καυσίμων
    4. Ανώνυμος στο ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ μέχρι τέλος του μήνα λόγω καυσίμων
    5. Ακιδα στο Όταν η «φιέστα» βαφτίζεται… «απολογισμός»!…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (240)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (340)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.761)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.521)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (782)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.747)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.088)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (354)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb