Η Άνδρος περπατά με το LIFE: Π...
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο οργανωμένος περίπατος που διοργάνωσε η τοπική ομάδα του LIFE TERRACESCAPE στα κτήματα της Μονής Ζωοδόχου Πηγής. Μέρος αυτών των κτημάτων καλλιεργούνται από το πρόγραμμα για παραγωγή κριθαριού. 
Το Σχολείο Ξερολιθιάς και το L...
  Αυτή την εβδομάδα ο Δήμος Ανδρου υποδέχεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE TERRACESCAPE στο οποίο συμμετέχει. Στο σχολείο συμμετέχουν πολλά άτομα από όλη την Ελλάδα, που με ζήλο παρακολουθούν την θεωρητική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση, η οποία γίνεται από τους Ανδριώτες μάστορες Ηρακλή Γαύρα και Γιάννη Παπαδόπουλο.
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ: ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΥΡ...
Πυροσβεστικά οχήματα στο Στενό. Φωτογραφία αρχείου ΕΝ ΑΝΔΡΩ. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου χτες το βράδυ στο Στενό κάηκαν 200 χορτολιβαδικά στρέμματα. Η φωτιά οφείλεται σε βοσκούς της περιοχής. Ήταν άκρως επαγγελματική φωτιά από κάποιον που ήξερε που να την βάλει και πως να τελειώσει μόνη της. Οι πυροσβέστες και ο ΣΕΔΑ έσβησαν το μέρος εκείνο που βγήκε και πήγαινε προς τον δρόμο. Το ότι την έβαλαν βοσκοί που ξέρουν την περιοχή και ήδη από την επομένη οι πυροσβέστες που έκαναν κατόπτευση στις 7 το πρωί βρήκαν πρόβατα να βόσκουν παραδίπλα!
Απίστευτο πούσι στην Άνδρο!!!...
ΓΑΥΡΙΟ  Ένα απίστευτο πούσι άπλωσε στην Δυτική Άνδρο σήμερα 5/11 το μεσημέρι. Το Γαύριο χάθηκε κυριολεκτικά από το πρόσωπο της γης για αρκετή ώρα...
Η μελισσοκομία, η κλιματική αλ...
Γράφει ο Γιαννούλης Πέτσας Μελισσοκόμος   (Από τον φίλο-αναγνώστη Γιαννούλη Πέτσα, επαγγελματία μελισσοκόμο τρίτης γενιάς, οικολογικά ευαισθητοποιημένο, αλλά και ενεργό πολίτη στα καλλιτεχνικά του τόπου μας και ακόμα πολλά άλλα, λάβαμε ένα εξαιρετικό κείμενο, ως απάντηση, στο ερώτημα μας «η μελισσοκομία στην Άνδρο την εποχή της κλιματικής αλλαγής». Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε την εμπειρία του στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Έφτασε η βροχή στην Άνδρο. Μπλ...
Έφτασε επιτέλους η βροχή στην Άνδρο. Ξεκίνησε από το Γαύριο που έριξε για καμιά ώρα καλή βροχή. Με το που ξεκίνησε η βροχή έγινε ένα «μπαμ» και έπεσε το ρεύμα στα χωριά του Γαυρίου. Όπως μας έγραψε πριν λίγο αναγνώστης μας: «Γαύριο τώρα. Βροχή και σκοτάδια! Μπλάκ άουτ στο μισό Γαύριο! Οι τεχνικοί του ΔΕΔΗΕ μέσα σε λίγα λεπτά επαναφέραν το ρεύμα. Στη συνέχει η βροχή έφτασε στο Μπατσί όπου υπήρξαν μερικές πτώσεις της τάσης. Και πάνω που όλοι νόμισαν πως το γλυτώσαμε το μπλακ-άουτ έπεσε το ρεύμα σε Γαύριο και Μπατσί! Το μπλακ-άουτ κοντεύει ώρα και νέα δεν έχουμε ακόμα. Η βροχή στη συνέχεια άπλωσε πάνω από την Άνδρο και έφτασε και στην Χώρα, όπου έριξε πάνω από μισή ώρα ποτιστική βροχή ανακουφίζοντας την ξεραμένη εδώ και μήνες γη της Άνδρου. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μπλακ-άουτ στη Χώρα ή κάπου αλλού στο νησί. «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»
Φθινοπωρινό πρωινό στο Αιγαίο....
Με το που ήρθε ο Σεπτέμβρης και μετατοπίστηκε ο ήλιος νότια ακουμπώντας στη φθινοπωρινή ισημερία ξεπρόβαλλε πέρα στο Αιγαίο στον ορίζοντα της Άνδρου η νήσος Σάμος!!! 75-80 μίλια απόσταση!!! Κι όμως η Σάμος ξεπροβάλλει μαγικά και μοναδικά στον ορίζοντα μας. Και δίπλα της η Ικαρία. Κοντινότερη, στα 50 μίλια. Ξεπρόβαλλε και το στενό Ικαρίας-Σάμου. 10 μίλια θάλασσα. Όλα μια πρωινή ζωγραφιά σε όλες τις αποχρώσεις: από το βαθύ κόκκινο μέχρι το βαθύ κίτρινο. Το φθινόπωρο με τους βαθείς χρωματισμούς του και τις εντυπωσιακές διαφάνειες του είναι εδώ...
ΑΝΔΡΟΣ: Η κόκκινη πανσέληνος τ...
Είχε βραδιάσει όταν ξεπρόβαλε πίσω από το βενετικό κάστρο της Άνδρου κατακόκκινη η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου. Ήταν Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και όπως λένε οι προληπτικοί και άλλοι ειδικοί περί τα άστρα τέσσερα ζώδια συνέκλιναν στον ουράνιο θόλο. Εμείς όμως απλοί παρατηρητές των εποχών και του μεγαλείου της φύσης εστιάσαμε στην κόκκινη σελήνη που ξεπρόβαλε πίσω από το κάστρο, που έχτισε πριν 8 αιώνες ο Μαρίνος Δάνδολος...
ΠΟΛΥΩΡΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΤΕΝΙ: Ξιφίας...
  Το ψάρι πηδά πάνω από το νερό για να αποφύγει τον ξιφία. Την θεαματική σκηνή φωτογραφίζουν επισκέπτες. Φωτογραφία Γ. Γλυνός. Η είδηση στο facebook του φίλου Γιάννη Γλυνού - την έστειλε ο αναγνώστης της περιοχής Δ.Δ. - που έχει το μπαρ στην παραλία του Ατενίου ήταν λίαν εντυπωσιακή και… ψαράδικη! Δηλαδή με την ανάλογη υπερβολή που «ντύνουν» μερικοί ψαράδες τις περιγραφές τους. Η «ψαράδικη» είδηση λοιπόν έχει ως εξής: