• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Αρχή τριώδιου: από τα αλλοτινά μασκαρέματα στα σημερινά καρναβάλια

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Δημοσίευση: 25/02/2024 Σχόλιο: 1

 

Αρχίζει σήμερα το Τριώδιο. Ημερολογιακά να αναφέρουμε ότι το Τριώδιο είναι η περίοδος πριν την σαρακοστιανή νηστεία για το Πάσχα. Ξεκινάει με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει με την πρώτη µέρα της Σαρακοστής, δηλαδή την Καθαρά ∆ευτέρα. Εφέτος η Αποκριά ή το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Και καταλήγει στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς που για το 2024 είναι στις 17 Μαρτίου. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 18 Μαρτίου 2024. Και η Τσικνοπέμπτη είναι στις 7 Μαρτίου 2024.

Στην Άνδρο κάποτε αυτές τις αποκριάτικες μέρες ήταν το έναυσμα για χορό, γλέντι και πικάντικα πειράγματα . Με το πιο συνηθισμένο έθιμο να είναι τα μασκαρέματα. Τότε , οι άνθρωποι άλλαζαν πρόσωπα με τις μουτσούνες όπως κοινώς αποκαλούσαν τις αποκριάτικες μάσκες . Από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές ήταν η αλλαγή φύλου , δηλαδή , οι άντρες να ντύνονταν γυναίκες και οι γυναίκες ντύνονταν άντρες και τα πειράγματα να μην έχουν τελειωμό. Τότε δεν χρειαζόταν να αγοράσεις ακριβές στολές και με συγκεκριμένο θέμα ο καθένας φορούσε ότι είχε με συχνές ανταλλαγές ρούχων από σπίτι σε σπίτι.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλη αυτή την περίοδο προετοιμάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την τελευταία μέρα της αποκριάς όπου το Κόρθι και η Χώρα να πρωταγωνιστούν. Την διοργάνωση τους την αναλαμβάνουν σύλλογοι και επιτροπές καρναβαλιού με άρματα και συμμετοχή καρναβαλιστών στα δύο καρναβάλια από όλο το νησί. Τα δύο εφετινά καρναβάλια – που είναι η κορύφωση της Αποκριάς ετοιμάζονται και θα παρελάσουν στις 17 Μαρτίου 2024.  

Σοφία Τουντασάκη

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Τhe Nail λέει:
    25/02/2024 στις 16:25

    Το Τριώδιο ξεκινάει πράγματι την Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου αλλά δεν τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα.Ολοκληρώνεται μετά 10 εβδομάδες,το Μεγάλο Σάββατο. Το Τριώδιο είναι λειτουργικό βιβλίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όταν λέμε ότι ”ανοίγει” εννοούμε ότι ξεκινάει η σημαντικώτερη περίοδος της Εκκλησίας μας που ολοκληρώνεται το Μ.Σάββατο και κατά την οποία διαβάζουμε αποσπάσματα ή απαγγέλουμε ύμνους από το εν λόγω ιερό βιβλίο .
    Κακώς συγχέεται η περίοδος του Τριωδίου με το καρναβάλι και τις αποκριάτικες εκδηλωσεις. Αποκρηά(ή ορθώτερα Απόκρεω) ετυμολογικά σημαίνει μακριά από το κρέας(την κατανάλωση κρέατος).Περίοδος προετοιμασίας σωματικής και ψυχικής για να ζήσουμε τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού. Ομοίως και η λέξη καρναβάλι προερχομένη από σύμπτυξη των λατινικών κάρνε(κρέας) και λεβάρε(αίρω-άρση) σημαίνει την διακοπή της κρεοφαγίας.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • Νέες διαδρομές και τιμές στην αγορά πετρελαίου. Πως επηρεάζεται η Ελλάδα.
  • OTAN O ΔΗΜΑΡΧΟΣ στρέφεται εναντίον της κοινωνίας
  • Κατασκευή Αυγοκαλάμαρων Άνδρου
  • Οι περιοχές Natura και οι αλλαγές που εισηγείται νέο σχέδιο νόμου
  • Η Άνδρος δεν χρειάζεται ευχές! Χρειάζεται σχέδιο!

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ: Ποιοι οι λόγοι…05/04/2026
  • OTAN O ΔΗΜΑΡΧΟΣ στρέφεται εναντίον της κοινωνίας04/04/2026
  • Κατασκευή Αυγοκαλάμαρων Άνδρου03/04/2026
  • Νέες διαδρομές και τιμές στην αγορά πετρελαίου. Πως επηρεάζεται η Ελλάδα.03/04/2026
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ: “Πάσχα στην Άνδρο”03/04/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ στο ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ: Ποιοι οι λόγοι…
    2. Βαθιά Σκεπτόμενος στο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑ & ΠΕΘΑΙΝΕΙ – ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΑΝΔΡΟΣ
    3. ΔΚ στο Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ: Εκδηλώσεις και συμπαραδηλώσεις των ημερών…
    4. enandro στο ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ & ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ – ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
    5. enandro στο ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ: “Πάσχα στην Άνδρο”

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (240)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (337)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.745)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.509)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (780)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.739)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.085)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (353)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb