• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ “ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ”: Χαιρετισμός Άγγελου Συρίγου ή όταν οι προσωπικές ιστορίες γίνονται ιστορία του τόπου

Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ Δημοσίευση: 25/07/2024 Σχόλια: 0

Του Άγγελου Μ. Συρίγου

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής-Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, π. Υφυπουργός Παιδείας

Έχει κλείσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα από τότε έφτασα στην Άνδρο. Ήρθα στο νησί των άγριων τοπίων, στη λατρεμένη γη του Εμπειρίκου, στον τόπο όπου χτυπά η καρδιά της τέχνης και του πολιτισμού τα ελληνικά καλοκαίρια. Όσα όμως ήξερα για τη σχέση των Ανδρίων με τη θάλασσα αφορούσαν μόνον τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εφοπλιστών με βαριά ιστορικά ονόματα και μακρά παράδοση ιδίως στην ποντοπόρο ναυτιλία. Άκουγα και κάποια πράγματα από τον πεθερό μου, Αναστάσιο Σταματούδη, που εξακολουθεί να λέει υπερήφανα ότι ανέλαβε αρχικαπετάνιος στα 27 του χρόνια.

Φωτογραφία από την εκδήλωση. Οι Γιάννης Θεοχάρης, λιμενάρχης Άνδρου, Χρήστος Βουραζέρης, μέλος του ΔΣ Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, Νίκος Κατσίκης, τοπικός σύμβουλος Γαυρίου, Κυριάκος Θωμάς, δημοτικός σύμβουλος, π. δήμαρχος Υδρούσας και πρόεδρος ΔΣ Άνδρου, ο Δημήτρης Μαμάης, του θεατρικού ομίλου Αλαλούμ και ο Γέροντας Ευδόκιμος στην παρουσίαση των Ναυτικών Ιστοριών της Άνδρου.  

Στην Άνδρο όμως ανακάλυψα κάτι που είναι άγνωστο στο σήμερα. Κάθε οικογένεια, μα σχεδόν κάθε οικογένεια, είχε τις προηγούμενες δεκαετίες κάποιον δικό της στα καράβια. Αυτό έχει πάψει σήμερα. Αλλά τότε ήταν κανόνας. Υπάρχει μάλιστα ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ αυτών των παλαιών ναυτικών. Γνωρίζονται μεταξύ τους καλά. Είχαν εργαστεί μαζί στο ίδιο καράβι.

Οι Τάσος Δημητρίου, πρώην συμβολαιογράφος, ο Μάκης Σπυριδονόπουλος, φωτογράφος, ο Ντίνος Γκιώνης, ναύαρχος ε.α., ο καπετάν Νίκος Γλυνός, που περιέγραψε  την τρομερή περιπέτεια στο Port Elizambeth και ο Στέλιος Μαρκουΐζος, στέλεχος του ΝΟΑ, στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ήσαν καπεταναίοι, ναύτες, μηχανικοί, λοστρόμοι, μάγειρες. Για κάποιους μιλούσαν με σεβασμό: «αυτός μας έσωσε τότε από βέβαιο πνιγμό». Αυτή την άλλη εικόνα της Άνδρου αναδεικνύει ο Διαμαντής Μπασαντής με το βιβλίο που έχει επιμεληθεί με 20 ναυτικές ιστορίες από ναυτικούς του νησιού.

  

Φωτογραφία από την εκδήλωση. Ο Γιάννης Μαλταμπές πρώην έπαρχος με την οικογένεια Στεφανή, που έχασε στο ναυάγιο του πλοίου ΟΔΥΣΣΕΑΣ τον πατέρα και καπετάνιο του πλοίου. 

Η δουλειά του ναυτικού είναι καθημερινή, επίπονη και συχνά επικίνδυνη. Για όλους εμάς που μένουμε στη στεριά, το σημείο στο οποίο συνήθως αναφερόμαστε, είναι οι πολλοί μήνες απουσίας των ναυτικών στη θάλασσα. Για τους ναυτικούς είναι μόνον ένα από τα πολλά προβλήματα. Μερικά από αυτά περιγράφονται στις ιστορίες αυτού του βιβλίου που διαβάζεται απνευστί. Είναι γραμμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και για αυτόν τον λόγο ζωντανά και συναρπαστικά.

Να ευχαριστήσουμε τον Διαμαντή για το έργο που έκανε. Έσωσε μία ψηφίδα της ζωής της Άνδρου που θα έμενε μόνον ως ιστορία μέσα στους στενούς κόλπους μίας οικογένειας.

* 

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ: Καίγονται δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό, το ένα ελληνικών συμφερόντων!
  • Ελληνόκτητο το ένα πλοίο που χτυπήθηκε στο Ορμούζ
  • ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ: Σώστε την Deutsche Welle με 30.000 υπογραφές…
  • Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ B΄ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
  • Marine Traffic: Βάρδια στον Περσικό από τις οθόνες της Ομόνοιας!!!

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ: Καίγονται δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό, το ένα ελληνικών συμφερόντων!12/03/2026
  • Ελληνόκτητο το ένα πλοίο που χτυπήθηκε στο Ορμούζ11/03/2026
  • ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ: Σώστε την Deutsche Welle με 30.000 υπογραφές…11/03/2026
  • ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ! ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…11/03/2026
  • Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ B΄ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ10/03/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Noelle Daley στο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    2. Shine στο ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ: 1,4 εκατ. ευρώ για μισθούς στην καθαριότητα;;;
    3. Απροβατιανός στο ΠΑΣΧΑ: Πολλά τα πλοία και τα δρομολόγια, ερωτηματικό όμως οι αφίξεις…
    4. enandro στο ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ στο καθήκον στον φλεγόμενο Περσικό…
    5. enandro στο ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ στο καθήκον στον φλεγόμενο Περσικό…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (336)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.724)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.488)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (773)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.727)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.084)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (353)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb