• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Το “πάρτι” της κρουαζιέρας και η χαμένη ευκαιρία της Άνδρου. Τα επίσημα στοιχεία.

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημοσίευση: 04/01/2018 Σχόλιο: 1

 

Μια απλή σύγκριση μεταξύ ενός κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Μυκόνου και του νέου Superferry δίπλα του δείχνει την μεγάλη διαφορά σε αριθμό επιβατών που αποβιβάζει ένα κρουαζιερόπλοιο σε σχέση με το μεγαλύτερο – σε αριθμό επιβατών – πλοίο της γραμμής μας (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο γίνεται ένα μεγάλο… «πάρτι» που κάθε καλοκαίρι έχει περισσότερους καλεσμένους! Τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τις ελληνικές ομορφιές και τις ανέσεις των πολυτελών πλοίων που τους μεταφέρουν από νησί σε νησί. Όλο αυτό το χαρούμενο και άκρως κερδοφόρο «αλισβερίσι», λέγεται απλά… κρουαζιέρα.

Σ’ αυτή την θαλασσινή γιορτή με τα πολλαπλά οφέλη, η Άνδρος ήταν κάποτε καλεσμένη. Στον δρόμο όμως, έχασε την πρόσκληση και έμεινε έξω από το πανηγύρι που θα της άνοιγε δρόμους ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνικότητας, και ωφέλιμης διαφήμισης στο εξωτερικό.

Ο λόγος είναι απλός και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα. Κανείς απ όσους κράτησαν στα χέρια του τις τύχες του νησιού, δεν είχε το όραμα και την διορατικότητα να επενδύσει σ’ ένα τομέα τουριστικής δράσης, που είχε τεράστιους επενδυτικούς ορίζοντες και λαμπρό μέλλον.Τα στοιχεία το έδειχναν καθαρά. Τα νησιά του Αιγαίου θα αποτελέσουν κορυφαίο προορισμό για τους τουρίστες. Προετοιμαστείτε!

Ποιος είδε πιο μακριά από την μύτη του; ΚΑΝΕΙΣ. Ποιος έβαλε ως πλάνο την βελτίωση και την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες μελέτες και την ταχεία προώθηση των απαιτούμενων έργων; ΚΑΝΕΙΣ. Ποιος ήρθε σ επαφή με τις  ναυτιλιακές εταιρίες και τους πράκτορες, που διαφεντεύουν τις κρουαζιέρες δίνοντας τους κίνητρα προκειμένου να συμπεριλάβουν και την Άνδρο στους προορισμούς τους; ΚΑΝΕΙΣ. Ποιος άφησε να χαθεί και να μην ξανάρθει το μοναδικό κυπριακό κρουαζιερόπλοιο που αγκυροβολούσε έξω από το Μπατσί, για να προσκυνήσουν οι πιστοί στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στα Αποίκια; ΟΛΟΙ.

Το αποτέλεσμα. Κυκλοφόρησε ο πίνακας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, με την συνολική εικόνα της κρουαζιέρας στα ελληνικά νερά το 2017. Στην τρίτη από το τέλος θέση, η Άνδρος! Ανενεργή εντελώς τα δυο τελευταία χρόνια και χωρίς καμία ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στο μέλλον.

Το 2015 το νησί δέχτηκε δυο φορές την επίσκεψη πλοίου κρουαζιέρας και διακινήθηκαν στην Άνδρο 838 θρησκευτικοί εκδρομείς. Το 2016 ήρθε μόνο μια φορά κρουαζιερόπλοιο με 528 εκδρομείς. Πέρυσι κανένα!

Το θέμα είναι τι γίνεται στο μέλλον; Απασχολεί κάποιον ουσιαστικά και αποτελεσματικά αυτή η υπόθεση; Η νέα τουριστική τάση απαιτεί σύγχρονες δράσεις, που όσοι τις έχουν αντιληφθεί μόνο κερδισμένοι είναι.

Οι βάσεις για να συμπεριληφθεί ο τόπος στη ρότα των μεγάλων πλοίων αναψυχής έπρεπε να είχαν μπει ήδη. Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν και όσοι τις χάνουν… χάνονται!

Χ.

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η κύριε Χ. λέει:
    05/01/2018 στις 12:10

    Βιάζεστε κύριε Χ.
    Ο δήμαρχος έχει πει ότι ΘΑ φτιάξει 4 λιμάνια και αεροδρόμιο.
    ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ και σε λίγο το 2019 θα πάει σπίτι του και θα του μείνει το όνειρο του ΘΑ

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb