ΑΝΔΡΟΣ: Νησί του 4ημέρου ακόμα και το Πάσχα!…

Ρωτήσαμε τον Λιμενάρχη Άνδρου για την κορύφωση της κίνησης στην Άνδρο. Για την κορύφωση της κίνησης της επιστροφής. Και για την κορύφωση της κίνησης της άφιξης. Η απάντηση: σχεδόν το σύνολο των αναχωρήσεων έγινε σε δύο μέρες: την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα. Οι αφίξεις πάλι ξεκίνησαν μαζικά από Μεγάλη Τετάρτη βράδυ μέχρι Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα. Δηλαδή το πλήθος σε δύο μέρες έφυγε και σε δύο μέρες ήρθε.
Νησί του 4ημέρου η Άνδρος ακόμα και το Πάσχα. Νησί των εργαζομένων και ενηλίκων που φεύγουν κι έρχονται μόνο τις αργίες. Στην κίνηση των 4 ημερών βοήθησαν τα πολλά καράβια των ημερών. Είχαμε 7 αφίξεις την μέρα από Αττική. Αντιστοίχως είχαμε και 7 αναχωρήσεις την μέρα στην επιστροφή.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Την Δευτέρα του Πάσχα έφυγαν 3.795 επιβάτες και 1.037 ΙΧ και την Τρίτη 2.848 επιβάτες και 864 ΙΧ. Αθροιστικά και τις δύο μέρες έφυγαν 6.643 επιβάτες και 1.901 ΙΧ. Αν αναλογιστούμε πως ολόκληρη την Μεγάλη εβδομάδα είχαμε 9497 αφίξεις επιβατών και 2.754 ΙΧ διαπιστώνουμε πως πάνω από το 60% επιβατών και ΙΧ ήρθαν για ένα τετραήμερο.
Τι μας λέει αυτό; Πως οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν εργαζόμενοι και ενήλικες. Αυτοί μπορούν να λείψουν από την έδρα τους μόνο τις ημέρες της απόλυτης αργίας. Αντιθέτως, οι νέοι, οι φοιτητές, οι ευκατάστατοι, οι συνταξιούχοι που έχουν ευχέρεια, αλλά και οι έχοντες εργασίες ευέλικτες, μπορούν να λείψουν και 2-3 μέρες παραπάνω. Και αυτοί ήταν οι λιγότεροι.

Η Άνδρος περιορίζεται για την πλειοψηφία των επισκεπτών στις απολύτως συγκεκριμένες μέρες της αργίας ως νησί κοντινό και σαφώς οικονομικότερο σε σχέση με τα επόμενα, που είναι κοσμικότερα, νεανικότερα και ακριβότερα. Δεν είναι τυχαίο πως εφέτος στην σαφώς μακρινότερη, ακριβότερη και νεανικότερη Παροναξία υπήρξε το αδιαχώρητο. Ενώ στην Άνδρο ΔΕΝ άνοιξαν πολλά μαγαζιά εστίασης και ξενοδοχεία γιατί το Πάσχα θεωρήθηκε πρόωρο.

Και ρωτά κάποιος: σε ποιο κοινό στοχεύει; Σε ποιο κοινό κάνει καμπάνια ο Δήμος με τους υπεύθυνους του; Τι σημαίνουν διαφημίσεις στο πουθενά, που μιλάνε για τουρισμό εξωτερικού! Για ποιον τουρισμό μονοπατιών και φυσιολατρίας μιλάνε όταν οι επισκέπτες του Πάσχα είναι του απόλυτου 4ήμερου; Και πως έχει σχεδιαστεί να προσεγγιστούν οι περισσότερο, οι ευκατάστατοι, οι νεανικότεροι, οι ποιοτικότεροι, οι πιο μορφωμένοι τουρίστες, όταν το νησί στερείται αυτογνωσίας; Στερείται βασικών υποδομών και προδιαγραφών; Αλήθεια, τι έχουν λάβει υπόψη τους οι “αρμόδιοι” και αναρμόδιοι, που “σχεδιάζουν” καμπάνιες στο πουθενά;

Τελικά, ευτυχώς που υπάρχουν και τα μοναστήρια το Πάσχα, που έχουν από μόνα τους κοινό. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες παραδόσεις, που κι αυτές κινούνται από μόνες τους. Και να πούμε κι ευτυχώς που υπάρχουν και οι καλοκαιρινές εκθέσεις, κληρονομιά κάποιων παλιών εφοπλιστών. Και από πέρσι και η πινακοθήκη της Παναχράντου, που κι αυτή στήθηκε από μόνη της. Ήτοι, από τους μοναχούς και τους φίλους του μοναστηριού. Και το απίστευτο: υπήρξαν καταγγελίες και προσφυγές στα δικαστήρια για τα έργα της Μονής, που οδήγησαν στην πινακοθήκη, η οποία κι αυτή βρέθηκε να την στραβοκοιτάνε ορισμένοι. Τι να πει κανείς..
Αυτά για την ώρα…
“ΕΝ ΑΝΔΡΩ”