ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥ: Σε «ειδικό συνεργάτη, τιμητή και εκτιμητη συμπεριφορών και προσωρινώς διαμένοντα παρατηρητή ζωής», στην Άνδρο

Απάντηση Ιωάννη Ξανθού, δικηγόρου, στον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου Άνδρου, Ιωάννη Βαθυά.
Κύριε Βαθυά,
Στις 3 Απριλίου 2026 , ο Δήμαρχος Ανδρου κ.Θεοδόσιος Σουσούδης προέβη σε σχεδόν ταυτόχρονες, αναρτήσεις στο προσωπικό του προφίλ στο fb με τίτλο η πρώτη με τίτλο, “ Ευρεία Συνάντηση στο Δημαρχείο με όλους τους φορείς για την Υγεία” και η δεύτερη με τίτλο “Και η υποκρισία έχει και τα όριά της “ στις οποίες “φωτογραφίζομαι” και κατονομάζομαι στοχοποιούμενος, μόνος εγώ , από την 8μελή Επιτροπή των Κατοίκων για την Υγειονομική Θωράκιση της Άνδρου που είμαι μέλος, μεταξύ άλλων απαράδεκτων χαρακτηρισμών, και ως υποκριτής, λαϊκιστής, ως ασκών μικροπολιτική και ως εργαλοποιών και οικειοποιούμενος για πολιτικούς λόγους τις 4.000 υπογραφές που συνέλεξε η Επιτροπή!
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και , για την αξιοπρέπειά μου, την τιμή και υπόληψη που εθίγησαν βάναυσα , άδικα και αναίτια από τον κ.Δήμαρχο, , ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω και το έπραξα στις 14/4/2026 με τίτλο “ Και η ντροπή και τα ψέμμματα έχουν τα όριά τους κ.Δήμαρχε Άνδρου κ.Θεοδόσιε Σουσούδη ” , προκειμένου να ενημερώσω τους χιλιάδες Ανδριώτες και μη που έγιναν δέκτες των θρασύτατων συκοφαντιών και ψεμμάτων του κ.Δημάρχου και να εκθέσω τα αληθή περιστατικά που διαμείφθηκαν και έλαβαν χώρα.
Για την αποφυγή επαναλήψεων και πλατειασμών εκ μέρους μου, σας παραπέμπτω σχετικά. Στις 14/4/2026 , στη χορεία δημοσιεύσεων του τρίτου κατά σειράν (!) από 14/4/2026 δημοσιεύματος στην Andriaki Press , του κ. Θεοδοσίου Σουσούδη, Δημάρχου Άνδρου με τίτλο “Η Υγεία δεν είναι πεδίο Διχασμού και Μικροπολιτικής” και της από 14/4/2026 Επώνυμης Απάντησης της Εμμίσθου Συμβούλου κ.Στυλιανού, προστέθηκε και το από 14/4/2026 δημοσίευμά σας στο site Andros 24 που αρθρογραφείτε κατά κόρον με τίτλο “περί θεσμών και προσώπων” , ως απάντηση και υπεράσπιση του Δημάρχου στην από 14/4/2026 δική μου οφειλόμενη απάντηση απέναντι στα ψέμματα και μη αισχύνης εκ μέρους του κ.Δημάρχου .
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ

Με το περιεχόμενο του άρθρου σας , ουσιαστικά υπερασπίζεσθε και υιοθετείτε εμφανέστατα τις θέσεις και τα επιχειρήματα του κ. Δημάρχου, μού αποδίδετε πολιτική σκοπιμότητα και στόχευση, οικειοποίηση εκ μέρους μου των χιλιάδων υπογραφών και με επιχειρήματα , ως προς την αντιφατικότητα δήθεν της στάσης μου και με την εν γένει γραφή σας , που σας μαρτυρούν εμφανέστατα ως τον ίδιο συντάκτη μεταξύ του άρθρου σας και των δημοσιευμάτων του κ. Σουσούδη.
Κύριε Βαθυά, στο εν λόγω άρθρο σας , επιχειρείτε ανεπιτυχώς κατά την γνώμη μου, να με αντιδιαστείλετε ως πρόσωπο , ως άτομο, απέναντι στον θεσμικό ρόλο του Δημάρχου και του Δήμου ΄Ανδρου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ
Ας το δούμε όμως , είναι έτσι πραγματικά; Ως προς το περιεχόμενο του άρθρου σας το αρνούμαι, το αποκρούω και δεν το συνομολογώ , στο σύνολό του αλλά και στα επιμέρους σημεία του , για να χρησιμοποιήσω δικηγορική ορολογία αντίκρουσης αγωγών και παρέλκει , για να μην μακρυγορήσω, να αντικρούσω σημείο προς σημείο το περιεχόμενό του .
Κύριε Βαθυά , σας ερωτώ: Με τις άνω δύο στοχευμένες εναντίον μου προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς στο προσωπικό προφίλ του κ. Σουσούδη που “ήρξατο πρώτος και μόνος χειρών αδίκων” και δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ευρύτατα σε χιλιάδες αποδέκτες, με ποιό θεσμικό ρόλο έγιναν , του Δημάρχου ή του Δήμου ενήργησε ;
Ασφαλώς όχι, με καμμία τέτοια θεσμική ιδιότητα, αλλά ατομικά ως πρόσωπο . Και τότε όμως γιατί δεν πήρατε θέση ,τιμώντας την δημοσιογραφική σας ιδιότητά και την αντικειμνικότητα που πρέπει να σας διακρίνει;

ΜΕ ΤΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΤΕ;
Κύριε Βαθυά,
Με την υπ΄αριθμό πρωτοκ. 9632/15-11-2024 Ειδική Σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ εσάς και του κ. Δημάρχου , προσληφθήκατε ως Ειδικός Συνεργάτης -Δημοσιογράφος στον Δήμο ‘Ανδρου για την επικουρία του Δημάρχου κατά την άσκηση των καθηκόντων του σε Εργασιακή σχέση με τον Δήμο Άνδρου. “ Ο συμβαλλόμενος -δηλαδή εσείς- ασκεί καθήκοντα επιτελικά, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής .
Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώσεις , γραπτά ή προφορικά για θέματα επικοινωνίας , εξωστρέφειας και δημοσιογραφικής προβολής στον Δήμο Άνδρου, ειδικότερα δε θα καλύπτει δημοσιογραφικά εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος με φωτογραφικό ή άλλο υλικό τις εκδηλώσεις , θα συντάσσει δελτία τύπου για τις δραστηριότητες του Δήμου και των ΝΠΔΔ αυτού, θα προβάλει το έργο του Δήμου Άνδρου στον έντυπο, ηλεκτρονικό, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τύπο προς ενημέρωση των δημοτών καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου ή σε κάθε άλλη εργασία που ανατίθεται από τον Δήμαρχο ” (άρθρο 1) .
Κατά δε το εδάφιο β του άρθρου 2 της σύμβασης “Υπόκειται σε απευθείας ιεραρχική εξάρτηση του Δημάρχου, για την επικουρία του οποίου έχει προσληφθεί”. Ποιές από αυτές τις παραπάνω στην σύμβασή σας υπηρεσίες προσφέρετε προεχόντως κύριε Βαθυά για τις οποίες έχετε προσληφθεί και αμοίβεσθε, δηλαδή για την εξωστρέφεια του Δήμου, για την δημοσιογραφική προβολή του, για το site του Δήμου κλπ, για την επικουρία του Δημάρχου στα καθήκοντά του, και όχι ως πρόσωπο ατομικά και έχετε αποδυθεί να εμφανίζεστε κατά κόρον ως προσωπικός φωτογράφος και επικοινωνιολόγος του και της συνοδείας του σε άσχετες με τα καθήκοντά σας εκδηλώσεις ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ “ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΥ, TIMHTH KAI ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ”!!!
Εμπίπτει στα παραπάνω καθήκοντά σας για τα οποία προσληφθήκατε , “να επιστρατεύεσθε”, να χρησιμοποιείτε την γραφή σας, το ιστολόγιο του Andros 24 όπου αρθρογραφείτε , το ταλέντο σας, την εμπειρία σας, την ικανότητά σας προς εξυπηρέτηση ατομικά και όχι με την θεσμική ιδιότητα και νόμιμιμη εκπροσώπηση του Δήμου και του Δημάρχου Άνδρου , ώστε να προβαίνει σε προσωπικές επιθέσεις, κατηγορίες και στοχοποιήσεις πολιτών που δεν τού είναι αρεστών, όπως συνέβη πρόσφατα επανειλημμένα προς το πρόσωπό μου ;
Να γίνεστε τιμητής των Ανδριωτών πολιτών και παρατηρητής /αναλυτής συμπεριφορών και χαρακτήρων που εγκαταβιούν επί χρόνια στο νησί , εσείς που έχετε έμμισθη θέση με τον Δήμο και παρουσία μόλις ενάμισυ έτους; Ποιά είναι τα εχέγγυα και δείγματα της αντικειμενικότητάς σας , όταν γίνεσθε αυτόκλητος ή κατά παραγγελία από τον εργοδότη σας , συνήγορος του κ. Δημάρχου όταν επιτίθεται αντιθεσμικά κατά τρίτων, μη αρεστών σε αυτόν πολιτών;
ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η στάση σας και η επικουρία σας κ. Βαθυά προς τον προϊστάμενό σας κ.Δήμαρχο , με όλo τον σεβασμό και την εκτίμηση, οδηγεί σε εξωθεσμικές καταστάσεις που σπιλώνουν προσωπικότητες σαν την δική μου που προσβλήθηκε άδικα και αναίτια από τον κ.Δήμαρχο.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ;
Το παρόν , πλην του υστερογράφου, γράφηκε πριν τον πρόσφατο απολογισμό 2ετίας του κ. Δημάρχου και δεν το δημοσίευσα πριν από αυτόν για να μην τον διαταράξω και μού αποδοθεί ότι τον συσχετίζω. Επίσης γράφηκε κατά σύμπτωση , πριν το από 19/4/24 δημοσίευμά σας στο site Αndros 24 με τίτλο “Απολογισμός με όραμα για το μέλλον” όπου στον πρόλογο αναφέρετε χαρακτηριστικά: “Για να προλάβω τους πρόθυμους κακοπροαίρετους γράφω τούτο το κείμενο όχι ως εκ της θέσεώς μου στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Άνδρου -αλήθεια, υπάρχει άραγε συγκροτημένο τέτοιο γραφείο Τύπου ;- , αλλά ως παρατηρητής της ζωής στο νησί και κυρίως ως κάτοικος αυτού του τόπου”.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ ΔΙΑΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Κύριε Βαθυά, εδώ αποκαλύπτεται και ομολογείται η διττή σας ιδιότητα που εμφανίζεσθε, αλλά παρακαλώ, εγώ αλλά και η Ανδριακή Κοινωνία, όπως περιοριστείτε αποκλειστικά στην παραπάνω έμμισθη θέση στην οποία προσληφθήκατε σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση εργασίας σας, και όχι αυτή του ” παρατηρητή της ζωής στο νησί “ ή του “κατοίκου αυτού του τόπου”. (Σημείωση, απλός προσωρινώς .διαμένων είστε, όσο θα διαρκέσει ενδεχόμενα η έμμισθη σχέση σας με τον Δήμο Άνδρου και όχι μόνιμος κάτοικος).
ΤΙΜΗΤΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Δεν έχουμε καμμία ανάγκη από “παρατηρητές της ζωής στο νησί “ μας, δεν σας όρισε κανείς μας ως τέτοιο από τους πραγματικούς κατοίκους της Άνδρου μας, που έχουν διαγράψει ο καθένας την δική του ιστορία και στίγμα, που μοχθούν για την Άνδρο , να μας “παρατηρείτε”, να μας κρίνετε, να γίνεστε “τιμητής” και αναλυτής /εκτιμητής συμπεριφορών και χαρακτήρων .
Άνδρος, 20 Απριλίου 2026
Ένας καλοπροαίρετος Ιωάννης Α. Ξανθός
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Την παραπάνω ανοικτή επιστολή δημοσίευσε στο facebook ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός και μάς την απέστειλε συνεργάτιδα μας. Την αναδημοσιεύουμε (με μεσότιτλους και φωτογραφίες που προσθέσαμε από το κείμενο της επιστολής), καθώς κρίνουμε πως έχει γενικότερο ενδιαφέρον για τα σημαντικά θεσμικά ζητήματα (και ατοπήματα) που επισημαίνει.