Ένα νέο φεστιβάλ και η μέχρι σήμερα ιστορία

Της Μαρίας Ψαρρού

Μάστερ στην Πολιτιστική Πολιτική

 

 

Από το 25ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου - 2014

Το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου αποφάσισε πρόσφατα την εισαγωγή ενός νέου φεστιβάλ αξιώσεων υπό τον τίτλο «Διεθνές φεστιβάλ Άνδρου» που πρόκειται να διοργανωθεί στο υπαίθριο Θέατρο της Χώρας, η κατασκευή του οποίου βαίνει προς ολοκλήρωση. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, με τη συμμετοχή των τοπικών θεατρικών, μουσικών και χορευτικών συλλόγων.


Για την πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής Οργάνωσης και Διαχείρισης με τη συμμετοχή της Προέδρου του ΝΠΔΔ Αθηνάς Τσατσομοίρου και του μέλους του ΝΠΔΔ Νικόλαου Μπληζιώτη, καθώς επίσης του χορηγού του θεάτρου Αλκιβιάδη Τάττου και της εκπρόσωπου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Ειρήνης Δάμπαση.

Αποφασίζεται δε η ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο διακεκριμένο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος μέσα από τη Μικρά Αγγλία έγινε πρεσβευτής του πολιτισμού της Άνδρου, της διεύθυνσης παραγωγής στην Αναστασία Καβαλλάρη, της διεύθυνσης προβολής και επικοινωνίας στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη. ενώ στον Κωνσταντίνο Χλίβα ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού υπεύθυνου του θεάτρου.

Το φεστιβάλ για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Αύγουστο, εφόσον, σύμφωνα με την απόφαση, το  θέατρο έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Με αφορμή αυτή την ευχάριστη είδηση για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και αναμένοντας την ανακοίνωση του προγράμματός του φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να  επικεντρωθεί στις παραστατικές τέχνες συμπληρώνοντας τις δημοφιλείς εικαστικές εκθέσεις – θεσμούς της καλοκαιρινής Άνδρου. Εμπλουτίζοντας, με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο την πολιτιστική ατζέντα του νησιού, αλλά και το τουριστικό του προϊόν.

Με την ευκαιρία αυτή ας θυμηθούμε τα μάλλον μικρότερης εμβέλειας, έκτασης, διάρκειας, αλλά και στόχευσης φεστιβάλ που διοργανώνονται ή έχουν διοργανωθεί στο νησί μας:

 1.         Χορωδιακό φεστιβάλ Άνδρου

Διοργανώνεται τα τελευταία 25 χρόνια από το Μουσικό Σύλλογο Άνδρου με τη συμμετοχή πέραν των χορωδιών της Άνδρου προσκεκλημένων χορωδιών από όλη τη χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=jPVE05yUHtE

2.         Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Άνδρου, το οποίο διοργανώνεται από το 1988 από το Σύλλογο γυναικών Άνδρου με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Την περίοδο 2002-2006 είχε εντάξει στο πρόγραμμά του  χορευτικά συγκροτήματα από το εξωτερικό.

https://www.youtube.com/watch?v=SHUTW-IpzA0

3.         Γαυριώτικα

Διοργανώνονται από το Φιλοπρόοδο όμιλο «Το Γαύριο» από το 1978, δίνοντας έμφαση στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου, με εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συναυλίες και παραδοσικά γλέντια. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=618481

4.         Κόρθια (ή Κορθιανά) στο Κόρθι

Τα Κορθιανά διοργανώνονταν στο Κόρθι από το 1977, περιλαμβάνοντας αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση στην παράδοση. Το 2005 μετονομάστηκαν σε « Κόρθια: ιστορία – τέχνη – πολιτισμός» , περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους την «Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας. Διοργανώθηκαν ξανά το 2006, από το Δήμο Κορθίου, συγκεντρώνοντας 6.000 επισκέπτες.

http://www.korthi.gr/news/korthia06/

http://mariapsarrou.blogspot.gr/2009/09/1999.html?m=1

5.         Φεστιβάλ Μεσογειακής, Αιγαιοπελαγίτικης και Ανδριώτικης Κουζίνας

Διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φαλίκων και το Γιώργο Δάμπαση (2000-2007), με στόχο την προώθηση της κουζίνας, της παράδοσης και τον πολιτισμό  της Άνδρου, του Αιγαίου και της Μεσογείου.

http://www.chefclub.gr/plhrofories/nea-tis-lesxeis/38-6o-festival-aigaiopelagitikis-kouzinas-sta-fallika-tis-androu

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

фото новости 2015, новости 2, новости 15 Новости Благовещенска главные новости ру, новости лета, новости дня