εν Άνδρω

Ποιος «ανακάλυψε» την Άνδρο;...
Του Διαμαντή Μπασαντή Ένα σχόλιο ανώνυμου ηλικιωμένου Ανδριώτη οδήγησε στο σημερινό άρθρο. Το σχόλιο κάτω από κείμενο της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν διανθισμένο με διάχυτη αντιπάθεια για τα νέα ΜΜΕ, αλλά και ειρωνεία για το πότε «ανακάλυψε» καθένας μας την Άνδρο. Το σχόλιο επαναλήφθηκε και την επομένη με μια δόση μεγάλης νοσταλγίας για την Άνδρο των 15.000 κατοίκων - μάλλον, της δεκαετίας του 1960. Γιατί στην δεκαετία του 1960 ο σημαντικός Ανδριώτης ιστορικός Δημήτρης Πολέμης προσδιόρισε ως την εποχή της μεγάλης φυγής από το νησί στο βιβλίο του «Ιστορία της Άνδρου».
Τρομάρχια - Τα εγκώμια της Παν...
 Καστρομονάστηρο τα Τρομάρχια. Από όποια γωνία και να το δεις. Επιβλητικό. Πέτρινο το κάστρο-μοναστήρι μέσα στο γκρίζο τοπίο της ανδριώτικης πέτρας. Όλες οι αποχρώσεις του γκρίζου στο ημίφως του απόβραδου. Όσες φορές και να έχεις πάει αυτή η βραδυνή ώρα το κάνει πιο επιβλητικό και μένεις να θαυμάζεις ακομα πιο πολύ τα φιλόξενα έργα των ανθρώπων πάνω στο σκληρό και αφιλόξενο τοπίο (φωτ. Εν Άνδρω). 
Η φρεγάτα "Έλλη" στην Άνδρο πρ...
Η "Έλλη" σε αραξοβόλιο Η ναυαρχίδα του Στόλου, η φρεγάτα «Έλλη», κατέπλευσε λίγες μέρες στην Άνδρο πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι χτες βράδυ είχε αγκυροβολήσει έξω από το Μπατσί και προετοιμαζόταν για την Τήνο όπου με την παρουσία της (15.8) θα τιμήσει το εύδρομο «Έλλη» που βυθίστηκε, τη μέρα της μεγάλης γιορτής το 1940, από την φονική τορπίλη των Ιταλών. Χτες βράδυ η φρεγάτα αναχώρησε πάλι,
Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυν...
Η ιστορική κόντρα των δύο πλοίων: του Παναγία Τήνου και του Ναΐας ΙΙ. Η ακτοπλοΐα στην Ελλάδα έχει την δική της μεγάλη ιστορία και ένα τεράστιο παρασκήνιο,  που το γνωρίζουν λίγοι. Βαπόρια, καπετάνιοι, εφοπλιστές, πράκτορες, τύποι του λιμανιού και παράξενοι επιβάτες αποτελούν ένα μωσαϊκό ανθρώπων και καταστάσεων που έχει γράψει απίστευτες ιστορίες κάποιες από τις οποίες έχουν περάσει στην σφαίρα του μύθου…
(Δεν) ...σκοτώνουν τ’ άλογα ότ...
  Πάνω το πλοίο όπως είναι σήμερα. Κάτω το πλοίο όπως ήταν όταν το παρέλαβαν οι βετεράνοι... (κολάζ Εν Άνδρω). Η ιστορία δεν αφορά πρωτογενώς και αποκλειστικά την Άνδρο. Αφορά όμως τα πλοία και την θάλασσα. Αφορά την ιστορία και τη μνήμη. Αν την διαβάσεις, λοιπόν, θα σου μένει ένα γλυκό συναίσθημα, μια γερή δόση νοσταλγίας, ένα χαμόγελο και αναμνήσεις. Άλλωστε με ένα μέρος αυτής της ιστορίας, μεγαλώσαμε (σχεδόν) όλοι…
Δεκαπενταύγουστος: οδοιπόρικο ...
Δεκαπενταύγουστος στον Αμμόλοχο. Σε ένα κεφαλοχώρι σχεδόν εγκαταλειμένο σήμερα. Οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τους άλλους κάτοικους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της περιοχής γιορτάζουν την πιο μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Την γιορτή της εκκλησιάς τους: της Παναγιάς...  Εδώ ο κόσμος στο προαύλιο της εκκλησίας μετά το σχόλασμα (φωτο: Εν Άνδρω).
Δεκαπενταύγουστος: «νησιά, χρώ...
Του Διαμαντή Μπασαντή Η Αγία Θαλασσινή Υπάρχει ένα μικρό κενό στα καλοκαιρινά προγράμματα, όπως εύκολα θα διαπιστώσετε, αυτές τις μέρες. Από 13 μέχρι 16 Αυγούστου ελάχιστες είναι οι πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις. Με εξαίρεση τα πανηγύρια όπου πολλαπλασιάζονται. Ακόμα και τα πιο μικρά και μακρινά χωριά της Άνδρου έχουν αυτές τις μέρες το πανηγύρι τους (Μακροτάνταλο, Λειβάδια κλπ). Ο Δεκαπενταύγουστος, ένα μικρό καλοκαιρινό Πάσχα. Μάλιστα, σε ορισμένα μοναστήρια, όπως στην Πανάχραντο, ο εσπερινός βιώνεται, μέσα από τα εγκώμια και τον επιτάφιο, με τον τρόπο της Μεγάλης Παρασκευής.
Γιατί οι Κύπριοι επισκέπτονται...
Της Αναστασίας Ασλανίδου   Το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στ΄Αποίκια το επισκέπτονται πολλού κύπριοι προσκυνητές, αλλά και περιηγητές της Άνδρου. Στην φωτογραφία ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γιάννης Πετρόπουλος μπροστά στο μοναστήρι τον Ιούλιο του 2015.   Αφορμή του κειμένου ήταν οι δύο κρουαζιέρες των Κυπρίων τουριστών-προσκυνητών στην Αγία Μαρίνα της Άνδρου εφέτος το καλοκαίρι. Η πρώτη στην γιορτή της Αγίας τον Ιούλιο και η δεύτερη στο τέλος Αυγούστου. Είναι γεγονός πως το προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα της Άνδρου έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για τους Κύπριους και έχει πολλές αιτίες.
To πανηγύρι της Παναγίας Τρομα...
Του Δημήτρη Αντωνέλλου Τα Τρομάρχια (όπως λέγεται το Πανηγύρι από τους ντόπιους) είναι ένα από τα πιο γνωστά Πανηγύρια της Άνδρου.Η εκκλησία της Παναγίας της Τρομαρχιανής (Τρομάρχια) είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού με θέα τη θάλασσα, και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.