εν Άνδρω

Η Άνδρος στις «λεωφόρους» του ...
  Από φέτος η Ανδρος μπήκε στις "μεγάλες λεωφόρους" του Αιγαίου! Μέτα την σύνδεση της με την Κρήτη, με τα πλοία της Golden Star, ξανοίγεται στις μεγάλες τουριστικές αγορές της βορείου Ελλάδος και των Σποράδων, με το πλοίο Aqua Blue της SeaJets, που θα προσεγγίζει το νησί τέσσερις φόρες την εβδομάδα όλο το καλοκαίρι!
ΚΥΚΛΑΔΕΣ: τουριστικά δίκτυα, ε...
 Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς - αν ταξιδεέψει μετά την Μύκονο - είναι η μεγάλη κινητικότητα των καλοκαιρινών επισκεπτών. Γκρουπ ή πλήθος μεμονωμένων ξένων ή και ελλήνων τουρίστων ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο. Τουρίστες σε σημαντικούς αριθμούς πάνε κι έρχονται για μια ή δύο μέρες από Μύκονο για Πάρο ή Σαντορίνη ή το αντίστροφο. Και βέβαια ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός όλων, η Κρήτη, τροφοδοτεί για μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές την Σαντορίνη. Στην φωτογραφία το Superferry που καθημερινά αυτή την εποχή επιβιβάζει 500 επιβάτες από Σαντορίνη για Κρήτη και το αντίστροφο (φωτ. Εν Άνδρω).
Όταν μιλάμε για τουρισμό: Από ...
 Κάθε τόπος έχει τις δικές του χάρες. Κάθε μέρος έχει τις δικές του ομορφιές. Κάθε νησί είναι μια μοναδικότητα, την οποία προωθεί στον κόσμο. Και οι επισκέπτες επιλέγουν για τις διακοπές τους κάθε φορά και κάποιες από αυτές. Η Σαντορίνη σήμερα είναι στην κορυφή των διεθνών επιλογών. Είναι μια παγκόσμια ατραξιόν. Εκατομμύρια φτάνουν κάθε χρόνο με κάθε τρόπο στο ηφαιστειακό νησί. Η Κάλντέρα εντυπωσιάζει, οι οικισμοί της είναι ανεπανάληπτοι. Εκεί πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών. Το δειλινό της Οίας ξεχωρίζει στην κορυφή. Στην φωτογραφία δεκάδες επισκέπτες απλωμένοι κατά μήκος των βράχων έξω από τον οικισμό της Οίας κοιτούν το δειλινό μπροστά σε μια θάλασσα που αντανακλά το χρυσό του ήλιου και τους φωτίζει παράξενα. Μέρος του σκηνικού κι αυτοί της μεγάλης "παράστασης του ήλιου του ηλιάτορα, όπως τον ονόμασε ο Ελύτης... (φωτ. Εν Άνδρω). 
Αναμένουμε καλοκαιρινή σύνδεση...
  Aqua Blue: πιθανό πλοίο για το νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Σποράδων - Κυκλάδων, που θα φτάνει Σύρο και θα περνά από Άνδρο, μάλλον δύο φορές την εβδομάδα. Τελικά ο υπουργός Ναυτιλίας δεν πήγε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Σύρου. Όμως πήγε ο υφυπουργός με αρκετές υποσχέσεις για νέα δρομολόγια για Σύρο, ένα εκ των οποίων αναφέρεται και στη σύνδεση Άνδρου-Σύρου - μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Η διαχρονική παρουσία της Fast...
  Ρικόνα των δύο πλοίων καθώς απομακρύνονται για τους προορισμούς τους: το ένα  (Θεολόγος) επιστρέφοντας το πρωί  - μέσω Άνδροθ = στη Ραφήνα, το άλλο (Andros) ταξιδεύοντας - μέσω Άνδρου - για Τήνο (φωτ. Εν Άνδρω). Πριν γράψουμε για τα εφετινά θερινά δρομολόγια της Fast Ferries καλό θα ήταν να αναφέρουμε με δύο λόγια την 11χρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία της πλέον τακτικής ακτοπλοϊκής εταιρείας της γραμμής μας που εδώ και 11 χρόνια  συνδέσει καθιημερινά την Άνδρο με την Ραφήνα.
Αποπλέει χωρίς πρόβλημα το And...
  Αποπλέει κανονικά από Σύρο το ταχύπλοο ANDROSJET, που εκτελεί τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Το πλοίο παρουσίασε πρόβλημα στο τιμόνι της μιας τουρμπίνας του νωρίτερα το απόγευμα και αναγκάστηκε να μπει το λιμάνι της Ερμούπολης ρυμουλκούμενο.
Αποδρομολογήθηκε το ταχύπλοο α...
  Τελικά η μεν Σύρος έμεινε χωρίς ταχύπλοο και χωρίς σύνδεση με Ραφήνα η δε Άνδρος χωρίς σύνδεση με Ερμούπολη (φωτ. Εν Άνδρω). Αποδρομολογήθηκε το ταχύπλοο της Sea Jets, που είχε πάρει έγκριση από το ΣΑΣ από 1ης Ιουνίου 2018 για Ραφήνα–Άνδρο–Σύρο με επιστροφή, το οποίο είχαμε αναγγείλει από το φθινόπωρο του 2017.
Καθημερινά δρομολόγια για Άνδρ...
Το Naxos Jet Από την Παρασκευή 1η Ιουνίου κάθε μέρα θα περνά από Άνδρο για Ραφήνα στις 14:10 το ταχύπλοο ΝAXOS JET της SEA JETS προερχόμενο από ΝΑΞΟ - ΠΑΡΟ - ΜΥΚΟΝΟ - ΤΗΝΟ. To ίδιο πλοίο θα ξεκινά από Ραφήνα στις 16:15 πάλι για ΑΝΔΡΟ - ΤΗΝΟ - ΜΥΚΟΝΟ - ΠΑΡΟ – ΝΑΞΟ.
Μειωμένη κίνηση σε σχέση με πέ...
  Κοντά 750 αυτοκίνητα να φύγουν σε 3 ώρες από το Γαύριο δεν είναι μικρό πράγμα (φωτ. για το Εν Άνδρω). Ολοκληρώθηκε Δευτέρα βράδυ 28/5 η επιστροφή στην Αττική των επισκεπτών που ήρθαν στην Άνδρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Όπως μάς πληροφόρησε το Λιμεναρχείο Άνδρου στο νησί ήρθαν 4.793 επιβάτες Παρασκευή και Σάββατο και την Δευτέρα έφυγαν 3.536.