εν Άνδρω

Από την ασπίδα του Αχιλλέα μέχ...
 Μοιάζει σαν ένα μεγάλο πέτρινο καράβι ο λόφος της αρχαίας Ελεύθερνας στους πρόποδες του Ψειλορίτη, της αρχαίας 'Ιδης σε ύψος 380 μέτρα από την θάλασσα της Νότιας Κρήτης. Εκεί οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σπουδαίο οικισμό των ομηρικών χρόνων και μια σπάνια ασπίδα όπως αυτή που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα αποκαλώντας την "η ασπίδα του Αχιλλέα"! Αυτή η ασποίδα εκτίθεται σε ένα καινούριο υπέροχο μικρό μουσείο στο χωριό Ελεύθερνα της Νότιας Κρήτης. Αχ να είχε ένα τέτοιο ο Στρόφιλας και η Παλαιόπολη και ο ξένος τουρισμός θα αύξαινε κατακόρυφα (φωτ. Εν Άνδρω).
23ο Συνέδριο Ένωσης Κυκλαδικού...
Ο ηγούμενος Ευδόκιμος χαιρετά το συνέδριο εκ μέρους της Μονής που το φιλοξένησε. Η συμμετοχή στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου που έγινε στην Μονή Παναχράντου το Σάββατο 16/6 ήταν μεγάλη. Η τραπεζαρία της Μονής που φιλοξενήθηκε το συνέδριο ήταν κατάμεστη με εκδότες των εφημερίδων των Κυκλάδων.
Συγκριτική διαδρομή Κρήτης και...
  Όταν τα Superferry άνοιγαν το δρόμο συνδέοντας για πρώτη φορά την Άνδρο με τα μεγάλα νησιώτικα τουριστικά κέντρα της Ελλάδος και πήραμε από την αρχή θετική στάση αρκετοί ήταν αυτοί (μάλιστα και επαγγελματίες του τουρισμού) που στάθηκαν αρνητικά απέναντι σε αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη για την Άνδρο. Κοιτούσαν μόνο προς την Αττική και τους έλληνες επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και δεν έβλεπαν το νέο άνοιγμα προς τα εκατομμύρια ξένων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο και ταξιδεύουν από νησί σε νησί στο μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι και στην εντυπωσιακή ιστορία του τόπου μας. Τα Superferry ξεκίνησαν και εκτός από επισκέπτες από το αναπτυγμένο τουριστικά νότιο Αιγαίο μεταφέρει και ιδέες για το πως εκείνοι πέτυχαν κι εμείς αγωνιζόμαστε στα μετόπισθεν μην βλέποντας το δάσος του τουρισμού και επικεντρωνόμενοι μόνο στο δέντρο της γραφικότητας μας. Μας ταιριάζει ένα παλιό τραγούδι που έλεγε σε μια άλλη εποχή: "λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μου".... Στην φωτογραφία το Superferry αποβιβάζει εκατοντάδες τουρίστες που φόρτωσε από Σαντορίνη για Κρήτη (φωτ. Εν Άνδρω).
Αιγαίου Μέθεξις: Φεστιβάλ παρα...
  (Το προσεχές Σαββατοκύριακο διοργανώνεται σεμινάριο στο Μπατσί με τίτλο "Λαϊκός Πολιτισμός - Παραδοσιακή μουσική και χωρός" και θα γίνουν δύο σημαντικές εκδηλώσεις: η πρώτη μια παραδοσιακή βεγγέρα (Παρασκευή 15/6) στην πλατεία Μπατσίου που θα παίξουν μουσικοί της Άνδρου και θα χορέψει ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου και η δεύτερη ένα παραδοσιακό γλέντι (Σάββατο (16/6) στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου όπου θα παίξει βιολί ο βιρτουόζος Νίκος Οικονομίδης και θα χορέψει το χορευτικό της Υδρούσας - Εν Άνδρω). Αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο τύπου: Στο πλαίσιο του βιωματικού φεστιβάλ "Αιγαίου Μέθεξις", το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Άνδρου η ομάδα ΠΛΕΓΜΑ θα διοργανώσει σεμινάριο και σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.  Εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ α. Παραδοσιακή βεγγέρα Η παραδοσιακή βεγγέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στο άνω τμήμα της πλατείας του Μπατσίου. Συμμετέχουν: Μουσικοί της Άνδρου και το χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου "Χορεύανδρος". β. Παραδοσιακό γλέντι Το παραδοσιακό γλέντι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μπατσίου. Συμμετέχουν: Νίκος Οικονομίδης: βιολί | Πάνος Βέργος: σαντούρι | Αργύρης Ψαθάς: λαούτο | Ρίτσα Ποζιού: τραγούδι | Νίκος Τσαντάνης: τσαμπούνα. Χορευτικός Όμιλος Υδρουσας. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου Παρασκευή - 15 Ιουνίου 2018 8:00: Αναχώρηση από Ραφήνα 10:00: Άφιξη στην Άνδρο 10:15: Άφιξη στο Μπατσί 11:30- 13:30: Σεμινάριο: "Βιολί και Λαούτο" | Ν. Οικονομίδης 13:30-15:30: Εισήγηση "Μουσικές και Μουσική της Άνδρο | Χ. Σαρρής 15:30 -18:00: Ελεύθερος χρόνος 18:00-20:00:  Σεμινάριο "Χοροί Άνδρου" | Γ. Ξανθού 20:00-21:00:  Εισήγηση "Παράδοση και Νεωτερικότητα" | Δρ. Α. Πολύμερου - Καμηλάκη 21:00: Βεγγέρα – Γιορτή υποδοχής ​ Σάββατο - 16 Ιουνίου 2018 9:00-10:00: Πρωινό 10:30-12:30: Σεμινάριο "Τσαμπούνα" | Ν. Τσαντάνης 12:30-14:30: Σεμινάριο "Χοροί Κύθνου" | Δ. Εφεντάκη 14:30-15:30: Γεύμα 16:00-18:00: Ελεύθερος χρόνος 18:00 – 20:00: Σεμινάριο "Χοροί Πάρου" | Γ. Λιάρος 20:00 – 21:00: Εισήγηση "Το Πανηγύρι στην Άνδρο"  | Γ. Ξανθός 21:00: Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Νίκου Οικονομίδη Κυριακή - 17 Ιουνίου 2018 9:00-10:00: Πρωινό 10:30-12:30: Σεμινάριο "Λύρα" | Α. Κλειδωνάς 12:30-13:00: Διάλειμμα 13:00-15:00: Σεμινάριο "Χοροί Νάξου" | Μ. Μπαφαλούκου 15:00-16:00: Γεύμα 16:30-18:30: Σεμινάριο "Σαντούρι" | Π. Βέργος 19:00:  Αναχώρηση από το Μπατσί 20:00: Αναχώρηση από Άνδρο 22:00: Άφιξη στη Ραφήνα
Το 23ο Συνέδριο Κυκλαδικού Τύπ...
Μέχρι πριν μια δεκαετία ο έντυπος Τύπος άντεχε στις Κυκλάδες. Με την ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου ο έντυπος Τύπος έχασε τον βηματισμό του. Και σήμερα - όπου ακόμα υπάρχει στις Κυκλάδες - επιχειρεί να βρει το νέο ρόλο του, καθώς ο ηλεκτρονικός Τύπος έχει εξαπλωθεί πλέον με μεγάλη δυναμική σε όλα τα νησιά.
ΜΠΑΤΣΙ: δεκαήμερο κουζίνας από...
Φωτ. αρχείου Εν Άνδρω Ένα  δεκαήμερο γευστικό ταξίδι - από  22  Ιουνίου  έως  1 Ιουλίου - με φαγητά και μυρωδιές από δεκαπέντε χώρες διοργανώνεται στο Μπατσί για μια ακόμα χρονιά.
Μυταράς το καλοκαίρι στο Μουσε...
   Όπως πάντα έγκαιρως το Ίδρυμα Γουλανδρη παρουσίασε στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός της Αθήνας παρουσία στα ΜΜΕ δεκάδων δημοσιογράφων την έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Άνδρου, που εφέτος είναι αφιερωμένη στον έλληνα ζωγράφο της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Δημήτρη Μυταρά. Με την έγκαιρη και άρτια παρουσίαση των εκθέσεων του το 'Ιδρυμα Γουλανδρή δίνει την ευκαιρία στους φιλότεχνους παραθεριστές και εκδρομείς να προγραμματίσουν επίσκεψη τους και στην Άνδρο (φωτ. Εν .Ανδρω_.
Αποτυπώσεις της ιστορίας του Κ...
  Άνδρος - Φωτογραφία εποχής που το νησί άλλαζε όψη  (Δύο εκπλήξεις είχαμε μετά την βραβευμένη παρουσία του Γυμνασίου Γαυρίου που παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες. Η πρώτη όταν το Πρώτο Θέμα βλέποντας την παρουσίαση μας ζήτησε στοιχεία για την επιτυχία των μαθητών της Άνδρου. Για μια ακόμα φορά «ταξιδέψαμε» την Άνδρο πέρα από τα όρια του νησιού μας. Η δεύτερη όταν λάβαμε και από το Γυμνάσιο Κορθίου μια εξαιρετική δουλειά τους για την ιστορία της Άνδρου και του Κορθίου – Εν Άνδρω).
Μια ανεμογεννήτρια στο σπήλαιο...
 Το σπήλαιο του Αλαδινού. Μια διαδρομή μέσα από το χωριό. Ένα μικρό όμορφο μοναπάτι που ξεκινά από τα πέτρινα καλντερίμια για να καταλήξει μετά από 359 μέτρα στο μοναδικό σπήλαιο με σταλακτίτες της Άνδρου και ένα από τα ελάχιστα σε νησί. Μια ξεχωριστή γωνιά του νησιού μας... (φωτ. Εν Άνδρω).