Σκέψεις για την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Άνδρου

Του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση

 

Πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής ότι το κείμενο που ακολουθεί δεν αποτελεί κριτική διάθεση σε ένα φεστιβάλ, η σημασία του οποίου στην Άνδρο αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών, απλώς υπάρχουν κάποιες καλόπιστες υποδείξεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για το μέλλον.

enandro
Read More 3 Hits: 1223

Tο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE καταγράφει την Άνδρο

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

 Παρσκευή πρωί 8/9/17. Ο Alexis, ο Γάλλος δημοσιογράφο που είχε την ευθύνη του ντοκιμαντέρ, ο γαλλοϊταλός κάμεραμαν Theo και ο Άγγελος ξεκινάνε για την περιοχή του Αγίου Σώστη. Πρώτη λήψη η μικρή χερσόνησος με το ξωκκλήσι στην κορυφή από ψηλά. Έστησαν την κάμερα κι άρχισαν το γύρισμα παίρνοντας τα πανοραμικό τοπίο και τα πλοία στον Κάβο Ντόρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

enandro
Read More 1 Hits: 1767

"Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά..."

Η Χώρα έχει ψιλοαδειάσει. Μένουν και επιμένουν για βραδινή έξοδο μερικοί παραθεριστές και τουρίστες. Ο καιρός καλός. Η βραδιά όμορφη, γλυκειά, φθινοπωρινή. Πάνω ένα λαμπερό φεγγάρι. Μοναδικό θέαμα και διασκέδαση, τώρα που τέλειωσαν οι "καλοκαιρινές έκδηλώσεις", ο θερινός κινηματογράφος. Που μένει και επιμένει κι αυτός, μαζί με τον Γιάννη, 60 χρόνια κινηματογραφιστή!!! Τα βήματα μάς φέρνουν στο Σινέ Άλεξ... (φωτ. Εν Άνδρω).

enandro
Read More 0 Hits: 825

Αγία Μόνη: H Άνδρος που επιμένει...

 Του Διαμαντή Μπασαντή

Στο πανηγύρι της Αγίας Μόνης... (φωτ. Εν Άνδρω).

«Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, είναι η Άνδρος που επιμένει. Κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει» σκεφτόμουν παραλλάσοντας του στίχους του Σαββόπουλου και βλέποντας το κομβόι των αγροτικών και των ΙΧ που κατηφόριζαν από τα 750 μέτρα του Προφήτη Ηλία προς το Στενό. Kάποτε το αποκάλεσα το «άβατο» της Άνδρου...

enandro
Read More 0 Hits: 2502

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: καλοκαίρι ήταν, πέρασε και πάει…

"Ένα καλοκαίρι, πέρασε δεν στάθηκε..." (φωτ. Ν. Μπληζιώτης)

Ήταν ένα πλούσιο πολιτιστικά καλοκαίρι για την Άνδρο. Για όλη την Άνδρο. Είχαμε πολλές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη. Κυρίως όμως στη Χώρα και στο Γαύριο. Αλλά εφέτος ήταν το Μπατσί που άνοιξε τον χορό! Και ήταν το Κόρθι με τα Τρομάρχια που έδωσε εικόνες ωραίες και γραφικές. Και βεβαίως ήταν και τα μεγάλα ανοιχτά πανηγύρια των χωριών (Άρνη, Πιτροφός, Πίσω Μεριά κλπ), που άπλωσαν το κέφι σε όλο το νησί.

enandro
Read More 0 Hits: 1467

Σάββατο 2/9: Στην Αγία Μονή και στο θέατρο της Χώρας

 

Έχει και το πρώτο Σάββατο του φθινοπώρου, που ήδη φτάνει, τις δικές του εκδηλώσεις:

(α) Το πανηγύρι της Αγίας Μονής στο Στενό (όσοι πιστοί προσέλθετε)

Εκεί που η Άνδρος κλείνει τις διαδρομές της, απέναντι από την Τήνο, στο Στενό, υπάρχει η Αγία Μονή. Ένα μικρό μοναστηράκι του 1705. Με μαρμάρινο τέμπλο. Χωροταξικά ανήκει στην Πίσω Μεριά. Όμως στο πανηγύρι του πάνε απ’ όλο το Κόρθι. To πανηγύρι ξεκινά αργά το απόγευμα του Σαββάτου και τελειώνει την Κυριακή το πρωί μετά την λειτουργία.

Εφέτος ο χώρο του μοναστηριού καθαρίστηκε, ασπρίστηκε, ετοιμάστηκε από την γιορτή από τους εθελοντές κατοίκους της περιοχής. 27 άτομα πήγαν και τα ετοίμασαν όλα με επικεφαλής τον ταμία Δημήτρη Γριμάνη. Τα περισσότερα πράγματα είναι προσφορά όπως π.χ. το κρασί κλπ...

(β) Νεανική μουσική στο θέατρο της Χώρας (είσοδος ελεύθερη)

Στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου η Μάρβα Βούλγαρη και ο Theo Φοινίδης τραγουδούν και παίζουν νοσταλγική σύγχρονη μουσική με αναφορές στην δεκαετία του 1980. Όπως μας έγραψαν: «θέλουμε να επικοινωνήσουμε την μουσική μας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο καθώς και να ακουστεί σε όσους μπορεί να ενδιαφέρονται για το είδος μουσικής που παίζουμε…»

Από το δελτίο τύπου αντιγράφουμε: «Oι Marva Von Theo είναι ένα electropop ντουέτο το οποίο αποτελείται από την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Μάρβα Βούλγαρη και τον συνθέτη Τεό Φοινίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Βιέννη». Το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου στις 21.30, στο ανοιχτό θέατρο με ελέυθερη είσοδο θα σας πάνε «ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό τα αστέρια!» 

«Εν Άνδρω»

enandro
0 Hits: 1433

βαφτιστικός" σκόρπισε γέλιο στην Άνδρο...

Θεωρητικά "ο βαφτιστικός" ήταν το έργο με το οποίο έκλεισε το φεστιβάλ. Πρακτικά το φεστιβάλ ως "διεθνές" ή "εθνικό" είχε κλείσει από την περασμένη εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα ήταν οι παραστάσεις των δύο θιάσων της Άνδρου, οι οποίοι με την παρουσία τους έδωσαν μια παράταση που χρειαζόταν για να μην κλείσει πρόωρα. Από αυτή την άποψη αξίζουν συγχαρητήρια (όπως και στον ΘΟΑ) στο θίασο Αλαλούμ του Γιώργου Δάμπαση, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες συντελεστές της παράστασης στην Άνδρο. Εδώ μια χαρακτηριστική σκηνή εποχής από την αρχή της παράστασης του "βαφτιστικού" (φωτ. Εν Άνδρω).

enandro
Read More 0 Hits: 1481

Καΐρειος Βιβλιοθήκη: η «κιβωτός» γνώσης της Άνδρου

 

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πρωτόγραψα για την Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Ζούσε ο Δημήτρης Πολέμης. Το κείμενο δημοσιεύθηκε Ιούνιο 2005 στην εφημερίδα Απογευματινή και ήταν αφορμή να γνωρίσω τον αδελφό του Αυγουστίνο Πολέμη και την Ειρήνη Δάμπαση. Τον Αύγουστο του 2005 πέθανε ο Δημήτρης Πολέμης. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στα Απατούρια σε ένα μικρό ξωκλήσι.

enandro
Read More 0 Hits: 1726

Αρσενικό και παλιά δαντέλα: πολλά χειροκρότήματα και μια ανησυχία...

 Η χτεσινή παράσταση του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου απόδειξε την δουλειά που γίνεται από όλους τους συντελεστές του θιάσου (ηθοποιούς, σκηνόθετιδα, σκηνικά κλπ) στην Άνδρο. Μια δουλειά που ειναι στα όρια επαγγελματικού θίασου. Μας εξέπληξε πέρσι ο ΘΟΑ και μας ενθουσίασε εφέτος. Δεν είναι ότι ανεβαίνει ως θίασος είναι ότι καταφέρνει και διατηρεί τα υψηλά στάνταρ κάθε χρόνο. Και αυτό είναι δυσκολο. Το πολλά χειροκροτήματα στο χτεσινό φινάλε - από όπου και η φωτογραφία - αποδεινύουν τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε ο θίασος στους θεατές που κατέκλυσαν το θέατρο (φωτ. Εν Άνδρω).  

enandro
Read More 2 Hits: 1878

Για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου…

 

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου. Μνημείο της μετακλασικής εποχής στην Άνδρο. Ίχνος της ενιαίας ιστορίας του νησιού που ξετυλίγεται μέσα στον χρόνο (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου είναι το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της μετακλασικής αρχαιότητας στην Άνδρο. Το μνημείο ορθώνεται μεγάλο και επιβλητικό δίπλα στο χωριό Άνω Άγιος Πέτρος, που είχε την τύχη να κατοικηθεί από αρκετούς επώνυμους που με επικεφαλής τον ανδριώτη εκδότη Γιώργο Δαρδανό, οι οποίοι έκαναν ότι μπορούσαν να το προβάλουν.

enandro
Read More 15 Hits: 1087