Ένα οδοιπορικό στην Τήνο και τον πολιτισμό της

Τήνος - Μορφές και σχήματα

Μορφή πάνω από το πέλαγος. Από υπαίθρια έκθεση του γλύπτη Φ. Γρυπάρη στο κτήμα του κοντά στην Χώρα της Τήνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Ποιοι είναι οι γείτονες μας; Γιατί το νησί τους έχει τόση κίνηση και το αγαπούν τόσο πολλοί άνθρωποι; Είναι το μεγάλο μοναστήρι της Μεγαλόχαρης ή έχει και άλλες χάρες; Ταξιδέψαμε πριν 15 μέρες στην Τήνο. Την γυρίσαμε από την μια άκρη μέχρι την άλλη για τρεις μέρες. Και καταγράψαμε μια πρώτη συγκριση με την Άνδρο. Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μερος του οδοιπορικού, την Τήνο του πολιτισμού.

enandro
Read More 0 Hits: 815

Η ευτυχία της... "κυρά Ευτυχίας"! Τα ωραιότερα γλυκά στον παράδεισο της Παλαιόπολης.

 

Αν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείτε στην Άνδρο και δεν σταματήσετε για γλυκό του κουταλιού και ελληνικό καφέ στην «κυρά Ευτυχία» στην Παλαιόπολη, χάσατε! Μέσα σε μια καταπράσινη όαση με μυρωδιές της φύσης και χαμογελαστούς ανθρώπους, θα δοκιμάσετε-ίσως- το ωραιότερο χειροποίητο γλυκό, από συνταγή που κρατάει από το…1950.

enandro
Read More 2 Hits: 3845

Προχωράνε τα στούντιο και η κινηματογραφική σχολή στη Σύρο. Παράθυρο ευκαιρίας για τις Κυκλάδες και την Άνδρο…

 

Παράθυρο ευκαιρίας για τις Κυκλάδες και την Άνδρο τα στούντιο και η σχολή κινηματαγράφου στη Σύρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Το Εν Άνδρω είχε γράψει προ πολλού χρόνου για την πιθανότητα δημιουργίας κινηματογραφικών στούντιο στη Σύρο σε συνεργασία με εταιρεία του Χόλυγουντ. Το συναρπαστικό αυτό σενάριο οδηγείται πλέον στην πραγματοποίηση του όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου. Νέες ευκαιρίες ανοίγουν για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την Άνδρο με τα μοναδικά τοπία της…

enandro
Read More 0 Hits: 691

Παρουσιάστηκε χτες το μοναδικό ελληνικό μνημείο του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου Άνδρου

 

Κατάμεστη η αίθουσα για την χθεσινή εκδήλωση στο Κόρθι. Εκατοντάδες προσήλθαν από όλη την Άνδρο να ακούσουν τους ειδικούς και τους ανθρώπους που δούλεψαν για την διάσωση και ανάδειξη του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου. Ένά από τα καλύτερα σωζώμενα πρωτοχριστιανικά μνημεία στην Άνδρο και στην Ελλάδα (φωτ. Εν Άνδρω)

Ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος είναι ένα από τα καλύτερα σωζώμενα πρωτοχριστιανικά μνημεία για την Άνδρο και την Ελλάδα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι πάει πίσω στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στον πέμπτο αιώνα μ.Χ.. Διάνυσε μια απίστευτη διαδρομή 15 αιώνων για να φτάσει μέχρι το 1999. Τότε δημοτική αρχή υπό τον Γιάννη Γλυνό κάλεσε την αρχαιολογία να  την συμβουλευτεί. Ο επικεφαλής της αρχαιολογίας - εκείνη την εποχή - Χαράλαμπος Πένας εξεπλάγη - "γιατί κανείς δεν βάζει μόνος του την αρχαιολογία μεσ' τα πόδια του" όπως είπε.

enandro
Read More 3 Hits: 1818

Κόρθι 29/9: Ξεκινούν οι εργασίες - με χορούς και με τραγούδια - για το μουσείο του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου

 

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος - Φωτογραφία Εν Άνδρω.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Κόρθι είναι ένα από τα σπουδαιότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία της Άνδρου και όχι μόνο. Περικλείει μέσα του ιστορία δεκάδων αιώνων. Μια ιστορία που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής-Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας, περνά τους αιώνες του Βυζαντίου και της Ενετοκρατίας-Λατινοκρατίας, τους αιώνες των Οθωμανών και του νέου ελληνικού κράτους και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

enandro
Read More 1 Hits: 1388

Ανακαλύπτοντας την Άνδρο: ο Άγιος Ευστάθιος, στο δάσος των Φρουσαίων

 Του Διαμαντή Μπασαντή

 Κατάφυτη η κοιλάδα που κατηφορίζει από τους Φρουσαίους προς το Βαρίδι (φωτ. Εν Άνδρω).

Είχα ακούσει πολλά για την ιδιαίτερη πεζοπορική διαδρομή της Βόρειας Άνδρου: από τους Φρουσαίους στο Βαρίδι. Ξεκινά από την ρεματιά που είναι οι νερόμυλοι και φτάνει μέχρι κάτω στην κοιλάδα, στο Βαρίδι. Όταν, λοιπόν, με κάλεσε ο παπα-Παναγιώτης για τη γιορτή του Αγίου Ευσταθίου το είδα σαν ευκαιρία να γνωρίσω την περιοχή, αλλά να περιγράψω ένα ακόμα ξεχωριστό σημείο στον χάρτη της Άνδρου.

enandro
Read More 2 Hits: 1918

Σκέψεις για την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Άνδρου

Του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση

 

Πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής ότι το κείμενο που ακολουθεί δεν αποτελεί κριτική διάθεση σε ένα φεστιβάλ, η σημασία του οποίου στην Άνδρο αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών, απλώς υπάρχουν κάποιες καλόπιστες υποδείξεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για το μέλλον.

enandro
Read More 3 Hits: 1319

Tο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE καταγράφει την Άνδρο

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

 Παρσκευή πρωί 8/9/17. Ο Alexis, ο Γάλλος δημοσιογράφο που είχε την ευθύνη του ντοκιμαντέρ, ο γαλλοϊταλός κάμεραμαν Theo και ο Άγγελος ξεκινάνε για την περιοχή του Αγίου Σώστη. Πρώτη λήψη η μικρή χερσόνησος με το ξωκκλήσι στην κορυφή από ψηλά. Έστησαν την κάμερα κι άρχισαν το γύρισμα παίρνοντας τα πανοραμικό τοπίο και τα πλοία στον Κάβο Ντόρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

enandro
Read More 1 Hits: 1942

Άγιος Σώστης, προστάτης των ναυτικών στον Κάβο Ντόρο - Το Superferry II απέδωσε τιμές...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ο Άγιος Σώστης από ψηλά (φωτ. Εν Άνδρω).

Μόλις μισή ώρα από το Γαύριο είναι το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη. Μετά τις Μυρμηγκιές ένα χωριό 20 σπιτιών. Τριγύρω παρά το σκληρό τοπίο διάσπαρτα και άλλα σπίτια. Μερικά εντυπωσιακά. Είναι παραθεριστές που ανακάλυψαν το άγριο κι εντυπωσιακό τοπίο του Κάβο Ντόρο. Πάνω σε μια μικρή χερσόνησό που βγαίνει μέσα στη θάλασσα ο Άγιος Σώστης. Λέγεται πως εδώ βγήκαν οι ναυαγοί του Λάμπρου Κατσώνημετά τη ναυμαχία της Άνδρου στα Ορλωφικά. Εδώ σώθηκαν.

enandro
Read More 1 Hits: 4656

"Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά..."

Η Χώρα έχει ψιλοαδειάσει. Μένουν και επιμένουν για βραδινή έξοδο μερικοί παραθεριστές και τουρίστες. Ο καιρός καλός. Η βραδιά όμορφη, γλυκειά, φθινοπωρινή. Πάνω ένα λαμπερό φεγγάρι. Μοναδικό θέαμα και διασκέδαση, τώρα που τέλειωσαν οι "καλοκαιρινές έκδηλώσεις", ο θερινός κινηματογράφος. Που μένει και επιμένει κι αυτός, μαζί με τον Γιάννη, 60 χρόνια κινηματογραφιστή!!! Τα βήματα μάς φέρνουν στο Σινέ Άλεξ... (φωτ. Εν Άνδρω).

enandro
Read More 0 Hits: 925