Το Κόρθι πρώτο σε διεθνή διαγωνισμό για το Κυπριακό!
Το Λύκειο Κορθίου με το φιλμ μικρού μήκους "Το κλειδί" πρώτευσε σε διεθνή διαγωνισμό για τα 50 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση προκήρυξε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα ένα φιλμ μικρού μήκους για την εισβολή των Τούρκων το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο. Συμμετείχαν στον διαγωνισμό 121 σχολεία από την Ελλάδα, 100 από την Κύπρο και αρκετά από την ομογένεια.
Για συμμετοχή του Λυκείου του Κορθίου την είχαμε γράψει στις 10 Μαρτίου 2024. Το φιλμ είχε σταλεί λίγες μέρες πριν στην Κύπρο. Και ω του θαύματος σήμερα 26 Μαρτίου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού: πρώτο το Κόρθι, δεύτερο το Πρότυπο Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής, τρίτο τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη της Θεσσαλονίκης!
Φίλος αναγνώστης έστειλε το σχόλιο που ανέβασε ο Γιώργος Ζαγοραίος από το Κόρθι, του οποίου η κόρη ήταν η πρωταγωνίστρια στο έργο. Τηλεφωνήσαμε στο Ζαγοραίο τον συγχαρήκαμε και βρήκαμε το τηλέφωνο της δραστήριας διευθύντριας του Γυμνασίου-Λυκείου Κορθίου Σταυρούλας Μαρίνου.
Ήταν καταχαρούμενη. Μας εξήγησε πως 12 παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Κορθίου συμμετείχαν στο φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία της φιλολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Κονέ. Ηχοληψία και ηχητικά ο Ισίδωρος Νικολάου. Το έργο βασίζεται σε πραγματική μαρτυρία συγγενούς της εκ Κύπρου καθηγήτριας Κατερίνας Κονέ.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Σταυρούλα Μαρίνου ήταν μια ομαδική δουλειά που έγινε με πολύ κέφι. Τα γυρίσματα κράτησαν περίπου 10 μέρες. Για σκηνικά, κουστούμια, έπιπλα, αντικείμενα, συνεισέφεραν πολλοί γονείς και φίλοι. Η βράβευση θα γίνει στην Κύπρο στις 23 Απριλίου. Θα μεταβούν στη Λευκωσία όλοι οι μαθητές με την καθηγήτρια τους.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ "ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ"
50 χρόνια μετά από εκείνο το πρωινό
Μ' ένα κλειδί οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου ΤΛ Κορθίου μας ταξιδεύουν στην Κύπρο και μας παρουσιάζουν μια ιστορία προσφυγιάς και ξεριζωμού.
Με την ταινία μικρού μήκους "Το κλειδί" βασισμένη σε αληθινή μαρτυρία μας παρουσιάζουν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό "Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια, εκπαιδευτικές γέφυρες".
Τα νέα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόταση και μαζί με τους καθηγητές τους και τους εθελοντές συντελεστές τόλμησαν να αναδείξουν ένα "εκτός ύλης" κομμάτι της ιστορίας μας.